Shortcuts: WD:INTRO, WD:I
Wikidata:Introducere
Wikidata este o bază de date liberă, colaborativă, multilingvă şi secundară, ce colectează date structurate pentru a oferi sprijin pentru Wikipedia, Wikimedia Commons, celelalte proiecte Wikimedia şi oricui din lume.
Ce înseamnă aceasta?
Haideţi să privim afirmaţia de mai sus cu mai multă atenţie:
- Liber. Datele din Wikidata sunt publicate sub licenţa liberă Creative Commons Public Domain Dedication 1.0, ce permite refolosirea datelor în multe şi diferite scenarii. Puteți să copiați, modificați și distribuiți datele, chiar și în scop comercial, fără a cere permisiune.
- Colaborativ. Datele din Wikidata sunt introduse şi întreţinute de către editorii Wikidata, care decid referitor la modul și regulile de creare, organizare și gestiunare a conţinutului. Roboți automatizați, de asemenea, introduc și întrețin date în Wikidata.
- Multilingvistic. Editarea, utilizarea, căutarea și reutilizarea datelor este de-a dreptul multilingvistică. Datele introduse devin imediat disponibile în orice limbă. Editarea este posibilă în orice limbă.
- O bază de date secundară. Wikidata stochează nu numai afirmaţii, dar şi sursele acestora precum și conexiuni către alte baze de date. Astfel este reflectată diversitatea de cunoştinţe disponibile şi sprijinirea noțiunii de verificabilitate.
- Colectarea datelor structurate. Impunerea unui nivel înalt de organizare structurată a datelor permite reutilizarea cu ușurință a datelor de către proiectele Wikimedia şi proiecte terțe, și permite calculatoarelor să proceseze şi să "înţeleagă" datele.
- Suport pentru proiectele Wikimedia.Wikidata asistă Wikipedia cu infocasete uşor de întreţinut şi legături către alte limbi, astfel fiind redus volumul de muncă al utilizatorilor Wikipedia şi crescând calitatea articolelor ei.
- Oricine Oriunde. Oricine va fi capabil să utilizeze Wikidata oricum, folosind interfata aplicatiei.
Cum funcționează Wikidata?

Wikidata este un depozit central de stocare care poate fi accesat si de alţii, cum ar fi wikis întreţinut de [Foundation]. Conţinutul încărcat dinamic din Wikidata nu trebuie menţinut în fiecare proiect individual Wiki. De exemplu, statistici, perioade ,locaţii şi alte date comune, pot fi centralizate în Wikidata
Magazia Wikidata

Magazia Wikidata constă în principal în articole fiecare având etichetă, descriere si oricâte pseudonime. Articolele sunt unic identificate printr-un Q
urmat de un număr, cum ar fi Douglas Adams (Q42).
Afirmaţiidescriu caracteristicile detaliate ale unui articol şi constă într-o proprietate si o valoare. Proprietăţile în Wikidata au P
urmat de un numar, cum ar fi educated at (P69)
Pentru o persoană, poţi să adaugi o proprietate ca să specifici unde a fost şcolarizat/educat, specificând o valoare pentru o şcoală. Pentru clădiri poţi atribui proprietăţile coordonatelor geografice, specificând valorile de longitudine si latitudine. Proprietăţi pot fi de asemenea si legături la baze de date externe. O proprietate care leagă un articol la o bază de date externă, cum ar fi o autoritate de control a bazei de date folosite de biblioteci si de arhive, este numit "identificator". Legăturile speciale Sitelinksconectează un articol la conţinutul corespondent al clientuluil Wiki, cum ar fi Wikipedia, wikibooks sau Wikiquote
Toate aceste informaţii pot fi afişate în ori ce limbă, chiar dacă datele originale provin dintr-o altă limbă,alta decât limba engleză. Când sunt accesate aceste valori, client wiki va afişa cele mai actualizate date disponibile.
Articol | Proprietate | Valoare |
---|---|---|
Q42 | P69 | Q691283 |
Douglas Adams | educated at | St John's College |
Lucrând cu Wikidata
Sunt câteva mijloace de a accesa Wikidata folosind uneltele încorporate, unelte externe sau interfeţe de programare.
- [| Wikidata întrebare] şi Rezonator sunt printre cele mai populare unelte de a căuta şi examina articole Wikidata. Pagina unelte are o listă extinsă de proiecte interesante de explorat.
- Client wikis poate accesa datele pentru paginile lor folosindLua Scribunto interface. Puteţi recupera toată informaţia independent folosind Wikidata API.
De unde sa încep
Wikidata tur, destinat pentru nou-veniţi, este cel mai bun loc unde pot învăţa mai multe despre Wikidata.
Dacă aveţi alte întrebări, puteţi găsi răspunsuri pe pagina portalului Wikidata de la Metawiki. Aici este o listă de link-uri folositoare pentru a începe munca:
- Setaţi-vă opţiunile personale, în special extensia 'Babel', ca sa alegeţi opţiunile pentru limbă.
- Ajutaţi adăugând etichetele şi descrierile inexistente
- Ajutor cu conflicte interwiki şi import
- Îmbunataţiţi un articol ales la întâmplare
- Ajută traducând
Cum pot contribui?
Puteți începe să editați. Editarea este cea mai bună modalitate de a afla despre structura și conceptele Wikidata. Dacă doriți să înțelegeți conceptele Wikidata în avans, poate doriți să consultați paginile de ajutor. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le aruncați în chat-ul proiectului sau să contactați echipa de dezvoltare.
Vor urma și mai multe
Wikidata este un proiect în desfășurare, care se află în dezvoltare activă. Mai multe tipuri de date precum și extensii vor fi disponibile în viitor. Puteți găsi mai multe informații despre Wikidata și dezvoltarea sa continuă pe pagina Wikidata pe Meta. Abonează-te la lista de e-mailuri Wikidata pentru a primi informații despre dezvoltare și pentru a participa la discuții despre viitorul proiectului.
Sd