Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Wikidata:Introducere

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 100% complete.

Wikidata este o bază de date liberă, colaborativă, multilingvă şi secundară, ce colectează date structurate pentru a oferi sprijin pentru Wikipedia, Wikimedia Commons, celelalte wiki-uri proiecte Wikimedia şi oricui din lume.

Ce înseamnă aceasta?

Haideţi să privim afirmaţia de mai sus cu mai multă atenţie:

  • Liber. Datele din Wikidata sunt publicate sub licenţa liberă Creative Commons Public Domain Dedication 1.0, ce permite refolosirea datelor în multe şi diferite scenarii. Puteți să copiați, modificați și distribuiți datele, chiar și în scop comercial, fără a cere permisiune.
  • Colaborativ. Datele din Wikidata sunt introduse şi întreţinute de către editorii Wikidata, care decid referitor la modul și regulile de creare, organizare și gestiunare a conţinutului. Roboți automatizați, de asemenea, introduc și întrețin date în Wikidata.
  • Multilingvistic. Editarea, utilizarea, căutarea și reutilizarea datelor este de-a dreptul multilingvistică. Datele introduse devin imediat disponibile în orice limbă. Editarea este posibilă în orice limbă.
  • O bază de cunoștințe secundară. Wikidata înregistrează nu doar declarațiile, ci și sursele acestora și conexiunile la alte baze de date. Aceasta reflectă diversitatea cunoștințelor disponibile și susține noțiunea de verificabilitate.
  • Colectarea datelor structurate. Impunerea unui grad ridicat de organizare structurată permite reutilizarea ușoară a datelor de către proiectele Wikimedia și terțe părți și permite computerelor să le proceseze și să le „înțeleagă”.
  • Suport pentru proiectele Wikimedia.Wikidata asistă Wikipedia cu infocasete uşor de întreţinut şi legături către alte limbi, astfel fiind redus volumul de muncă al utilizatorilor Wikipedia şi crescând calitatea articolelor ei.
  • Oricine din lume. Oricine poate folosi datele din Wikidata pentru a-și construi aplicațiile și serviciile.

Cum funcționează Wikidata?

Această diagramă a unui articol Wikidata vă arată cei mai importanți termeni din Wikidata.

Wikidata este un depozit central de stocare care poate fi accesat de alții, cum ar fi wiki-urile menținut de Wikimedia Foundation. Conținutul încărcat dinamic din Wikidata nu trebuie menținut în fiecare proiect wiki individual. De exemplu, statisticile, datele, locațiile și alte date comune pot fi centralizate în Wikidata.

Magazia Wikidata

Articolele şi datele lor sunt interconectate.

Magazia Wikidata constă în principal în articole fiecare având etichetă, descriere si oricâte pseudonime. Articolele sunt unic identificate printr-un Q urmat de un număr, cum ar fi Douglas Adams (Q42).

Afirmaţiile descriu caracteristicile detaliate ale unui articol şi constă într-o proprietate si o valoare. Proprietăţile în Wikidata au P urmat de un numar, cum ar fi educated at (P69)

Pentru o persoană, poţi să adaugi o proprietate ca să specifici unde a fost şcolarizat/educat, specificând o valoare pentru o şcoală. Pentru clădiri poţi atribui proprietăţile coordonatelor geografice, specificând valorile de longitudine si latitudine. Proprietăţi pot fi de asemenea si legături la baze de date externe. O proprietate care leagă un articol la o bază de date externă, cum ar fi o autoritate de control a bazei de date folosite de biblioteci si de arhive, este numit identificator. Legăturile speciale Sitelinks conectează un articol la conţinutul corespondent al clientuluil Wiki, cum ar fi Wikipedia, wikibooks sau Wikiquote

Toate aceste informaţii pot fi afişate în ori ce limbă, chiar dacă datele originale provin dintr-o altă limbă,alta decât limba engleză. Când sunt accesate aceste valori, client wiki va afişa cele mai actualizate date disponibile.

Articol Proprietate Valoare
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Lucrând cu Wikidata

Sunt câteva mijloace de a accesa Wikidata folosind uneltele încorporate, unelte externe sau interfeţe de programare.

De unde sa încep

Wikidata tur, destinat pentru nou-veniţi, este cel mai bun loc unde pot învăţa mai multe despre Wikidata.

Dacă aveţi alte întrebări, puteţi găsi răspunsuri pe pagina portalului Wikidata de la Metawiki. Aici este o listă de link-uri folositoare pentru a începe munca:

Cum pot contribui?

Puteți începe să editați. Editarea este cea mai bună modalitate de a afla despre structura și conceptele Wikidata. Dacă doriți să înțelegeți conceptele Wikidata în avans, poate doriți să consultați paginile de ajutor. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le aruncați în chat-ul proiectului sau să contactați echipa de dezvoltare.

Vezi și