Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Википодатоци:Вовед

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 54% complete.
Outdated translations are marked like this.

Википдоатоците се слободна, соработка, повеќејазична вторична база која прибира структурирани податоци во поддршка на Википедија, Ризницата, останатите викија на Викимедија и било кој на светот.

Што значи ова?

Да ја погледаме воведната реченица со повеќе внимание:

  • Слободна. Податоците на Википодатоци се објавуваат под лиценцата Криејтив комонс Предавање во јавна сопственост 1.0, што овозможува нивна пренамена во многу различни ситуации. Можете без прашање да ги копирате, менувате, распространувате и изведувате податоците, дури и за комерцијални цели — сето тоа без да ви треба дозвола.
  • Соработна. Податоците ќе ги внесуваат и одржуваат уредници, кои ќе одлучуваат за правилата за создавање на содржини на Википодатоците и раководењето на истите. Податоци внесуваат и автоматизирани ботови.
  • Повеќејазична. Уредувањето, употребата, прелистувањето и пренамената на содржините ќе биде наполно повеќејазична. Податоците внесени на еден јазик веднаш ќе бидат достапни на сите други јазици. Уредувањето на било кој јазик всушност се препорачува.
  • Помошна база на податоци. Википодатоци не заведува само искази, туку и нивните извори и поврзаност со други бази. Со ова, проектот ја одразува разнообразноста на расположливите знаења и ја поддржува проверливоста на истите.
  • Собирање на структурирани податоци. Наметнувањето на висок степен на структурирана организација овозможува лесна пренамена на податоците на Викимедиините прокети и трети лица, и им овозможува на сметачите да ги обработат и да ги „разберат“.
  • Поддршка на Викимедиините проекти. Една од првите цели на Википодатоци е пружање на поддршка на Википедија со подобро одржливи јазични врски и инфокутии, така намалувајќи го работниот обем на Википедија и зголемувајќи го нејзиниот квалитет. Подобрувањата и измените на еден јазик се достапни на сите други јазици.
  • Поддршка на многу други места. Секој ќе може да ги користи Википодатоците за голем број на различни услуги.

Како работат Википодатоците?

На дијаграмот се прикажани најважните поими што ќе ги среќавате на Википодатоците.

Ова вики е складиште на Википодатоците. Претставува средиште каде се сосредоточуваат и чуваат сите податоци, кои потоа се користат од клиентски викија поврзани со него. Одржувајќи ги податоците во складиштето, динамички вчитаните содржини од Википодатоците не треба да се преведуваат, ниту пак да се подновуваат на било кое поединечно клиентско вики. Покрај тоа, на Википодатоците централно се чуваат сите меѓујазични врски на Википедија.

Складиштето на Википодатоците

Предметите и нивните податоци се меѓусебно поврзани.

The Wikidata repository consists mainly of items, each one having a label, a description and any number of aliases. Items are uniquely identified by a Q followed by a number, such as Douglas Adams (Q42).

Statements describe detailed characteristics of an Item and consist of a property and a value. Properties in Wikidata have a P followed by a number, such as with educated at (P69).

For a person, you can add a property to specify where they were educated, by specifying a value for a school. For buildings, you can assign geographic coordinates properties by specifying longitude and latitude values. Properties can also link to external databases. A property that links an item to an external database, such as an authority control database used by libraries and archives, is called an identifier. Special Sitelinks connect an item to corresponding content on client wikis, such as Wikipedia, Wikibooks or Wikiquote.

All this information can be displayed in any language, even if the data originated in a different language. When accessing these values, client wikis will show the most up-to-date data.

Item Property Value
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Пристап до податоците

There are a number of ways to access Wikidata using built-in tools, external tools, or programming interfaces.

Од каде да почнете

The Wikidata tours, designed for new users, are the best place to learn more about Wikidata.

Некои врски за почеток:

Како можам да учествувам?

Смело почнете со уредување. Уредувањето ае најдобар начин за да ги осознаете структурата и концептите на Википодатоците. Ако сакате да ги научите концептите однапред, погледајте ги помошните страници. Доколку имате прашања, слободно поставете ги во Селската чешма или обратете се кај развојната екипа.

Поврзано