Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Wikidata:Bevezető

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 89% complete.

A Wikidata egy szabad, kollaboratív, többnyelvű másodlagos tudásbázis, ami strukturált adatok gyűjtésével támogatja a Wikipédiát, a Wikimédia Commonst, a többi Wikimédia-projektet és bárki mást is az egész világon.

Mit jelent mindez?

Nézzük meg az állítást részletesebben:

  • Szabad. A Wikidata valamennyi bejegyzése Creative Commons Public Domain Dedication 1.0 licenc alá van helyezve, lehetővé téve a felhasználás legkülönfélébb formáit. Az adatokat másolhatod, módosíthatod, megoszthatod akár kereskedelmi célból is, anélkül, hogy ehhez engedélyt kellene kérned.
  • Kollaboratív. A Wikidata adatait a Wikidata-szerkesztők viszik be és tartják karban, és ők határozzák meg a Wikidata szabályait. Botok szintén hozzáadhatnak adatokat a Wikidatához.
  • Többnyelvű. Az adatok sok nyelven szerkeszthetőek, olvashatóak, kereshetőek és használhatóak fel. Bármely nyelven bevitt adat a többi nyelven is azonnal rendelkezésre áll; bármilyen nyelven lehet szerkeszteni, nyugodtan használhatod az anyanyelvedet.
  • Másodlagos tudásbázis. A Wikidata nem csak állításokat tartalmaz, hanem a forrásaikat és más adatbázisokkal való kapcsolatokat is, így képes tükrözni a tudás sokféleségét, és támogatni az ellenőrizhetőséget.
  • Strukturált adatok gyűjtése. Ez lehetővé teszi az adatok egyszerű újrafelhasználását akár Wikimédia-projektekben, akár azokon kívül, és lehetővé teszi, hogy a számítógépek is „megértsék” és feldolgozzák őket.
  • Támogatja a többi Wikimédia-projektet. A Wikidata támogatja a Wikipédiát az infoboxok és nyelvközi hivatkozások könnyebb karbantartásának lehetővé tételével, így segít csökkenteni a Wikipédia munkaigényét, miközben növeli a színvonalát. Az egy nyelven végzett javítások vagy frissítések minden más nyelven is elérhetőek.
  • És bárki mást is. Bárki felhasználhatja a Wikidata adatait a saját alkalmazásához vagy szolgáltatásához.

Hogyan működik a Wikidata?

Egy Wikidata-elem a legfontosabb szakkifejezésekkel

A Wikidata központi tárhely, amelyet mások is elérhetnek, például a Wikimédia Alapítvány által fenntartott wikik. A Wikidatáról dinamikusan betöltött tartalmat nem szükséges minden egyes wikiprojektben karbantartani. Például a statisztikák, dátumok, helyek és egyéb közös adatok központosíthatók a Wikidatában.

A Wikidata-tároló

Az elemek és adataik össze vannak kapcsolva

A Wikidata-tároló elsősorban elemekből áll; mindegyik rendelkezik címkével, leírással és tetszőleges számú más névvel. A elemeket egyedileg azonosítja egy Q előtag, amelyet egy szám követ, például Douglas Adams (Q42).

Statements describe detailed characteristics of an Item and consist of a property and a value. Properties in Wikidata have a P followed by a number, such as with educated at (P69).

For a person, you can add a property to specify where they were educated, by specifying a value for a school. For buildings, you can assign geographic coordinates properties by specifying longitude and latitude values. Properties can also link to external databases. A property that links an item to an external database, such as an authority control database used by libraries and archives, is called an identifier. Special Sitelinks connect an item to corresponding content on client wikis, such as Wikipedia, Wikibooks or Wikiquote.

All this information can be displayed in any language, even if the data originated in a different language. When accessing these values, client wikis will show the most up-to-date data.

Elem Tulajdonság Érték
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Munka a Wikidatával

A Wikidata számos módon érhető el: beépített eszközök, külső eszközök vagy programozási felületek használatával.

Hol kezdj

A Wikidata-túrák kifejezetten az új szerkesztőknek szólnak, és a legjobb helyek arra, hogy többet megtudj a Wikidatáról.

A következő linkek segíthetnek az elindulásban:

Hogyan segíthetek?

Gyerünk, vágj bele a szerkesztésbe! A szerkesztés a legjobb módja, hogy megismerkedj a Wikidata felépítésével és fogalmaival. Ha előzetesen meg akarsz ismerkedni a Wikidata fogalmaival, akkor vess egy pillantást a segítségoldalakra. Ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel a társalgóban, vagy lépj kapcsolatba a fejlesztőcsapattal.

Lásd még