Shortcuts: WD:INTRO, WD:I
Wikidata:Introduktion
Wikidata är ett projekt som drivs av Wikimedia Foundation: det är en fri, gemensamt skapad, flerspråkig kunskapsbas för sekundärdata som lagrar strukturerad data för att understödja Wikipedia, Wikimedia Commons och de andra Wikimedia-projekten, och mycket annat därtill.
Vad innebär det?
Låt oss titta närmare på inledningsmeningen:
- Fri. Data i Wikidata publiceras under Creative Commons Public domain-dedikation 1.0, vilket gör att informationen kan återanvändas på många olika sätt. Du kan kopiera, modifiera, distribuera och utföra uppgifter med data, även för kommersiella ändamål, utan att fråga om lov.
- Gemensamt skapad. Innehållet i Wikidata fylls på och uppdateras av Wikidatas bidragsgivare, som tillsammans bestämmer regler för innehållsskapandet och styrningen på Wikidata. Automatiserade robotar lägger också till data i Wikidata.
- Flerspråkig. Data kan modifieras, presenteras, sökas och återanvändas fullständigt flerspråkigt. Data inmatat på valfritt språk blir omedelbart tillgängligt på övriga språk. Redigering på vilket språk som helst är möjligt och uppmuntras.
- En sekundär kunskapsbas. Wikidata lagrar inte bara uppgifter, utan även uppgifternas källor och kopplingar till andra databaser. Därmed återspeglas mångfalden av tillgänglig kunskap och understödjer verifierbarhetsprincipen.
- Lagrar strukturerad data. Till skillnad från Wikimedia Commons, där mediafiler lagras, och Wikipedia, där encyklopediska artiklar skapas, samlar Wikidata data, i strukturerad form. Detta gör att data lätt kan återanvändas av andra Wikimediaprojekt och av tredje part, samt att datorer enkelt kan bearbeta och "förstå" data.
- Stöd för Wikimedia-projekt. Wikidata understödjer Wikipedia med språklänkar och faktarutor som är lättare att underhålla. Därmed minskar arbetsbördan på Wikipedia och förbättrar dess kvalitet. Förbättringar eller uppdateringar på ett språk blir tillgängliga för alla andra språk.
- Mycket annat därtill. Vem som helst kan använda data från Wikidata för att bygga sina applikationer och tjänster.
Hur fungerar Wikidata?
Wikidata är en central lagringsplats som kan nås av andra, såsom de wikier som underhålls av Wikimedia Foundation. Genom att underhålla data här behöver inte innehåll som hämtas dynamiskt från Wikidata översättas eller uppdateras på varje enskild klient-wiki, detta kan vara statistik, datum, platser och annat. Dessutom har Wikidata centraliserat alla Wikipedias språklänkar.
Wikidatas lagringsplats
Wikidatas lagring består huvudsakligen av objekt, alla med en etikett, en beskrivning och troligen en eller flera alias. Objekten identifieras med ett Q
som följs av ett nummer, såsom Douglas Adams (Q42).
Uttalanden beskriver detaljerat beskaffenhet hos ett objekt och består av en egenskap och ett värde. Egenskaper i Wikidata har ett P
följt av ett nummer, som med educated at (P69).
När det gäller en person kan du lägga till egenskaper som säger var hen är utbildad, genom att ge ett värde som motsvarar en skola. När det gäller byggnader kan du lägga till geografiska koordinater genom att specificera latitud- och longitud-värden. Egenskaper kan också hänvisa till externa databaser. En egenskap som hänvisar till en extern databas, t.ex. en auktoritetsdatabas som används av bibliotek och arkiv, kallas för en identifierare. Speciella webbplatslänkar kopplar ihop ett objekt med motsvarande information på klient-wikier såsom Wikipedia, Wikibooks eller Wikiquote.
All denna information kan visas i vilket språk som helst, även om den skapades på ett annat språk. Klient-wikier kommer således att visa de mest uppdaterade och aktuella informationsuppgifterna.
Objekt | Egenskap | Värde |
---|---|---|
Q42 | P69 | Q691283 |
Douglas Adams | educated at | St John's College |
Att jobba med Wikidata
Det finns ett flertal sätt att komma åt Wikidata, med hjälp av inbyggda verktyg, externa verktyg eller programmeringsgränssnitt.
- Wikidata Query och Reasonator är två exempel på populära verktyg för att söka och utvärdera Wikidata-objekt. Sidan verktyg har en omfattande lista över intressanta projekt som man kan utforska.
- Du kan hämta all data programmatiskt med olika API:er och tjänster.
- Klientwikier kan komma åt data för sina projekt med hjälp av Lua Scribunto-gränssnitt.
Kom igång
Prova Wikidata-turerna som är bästa stället för nya användare att lära sig mer om Wikidata.
Några länkar för att komma igång:
- Ändra dina användarinställningar, framför allt 'Babel'-tillägget, för att ställa in dina språkpreferenser.
- Hjälp med saknade etiketter och beskrivningar
- Hjälp med interwikikonflikter och restriktionsöverträdelser
- Förbättra en slumpmässig databaspost
- Översättningshjälp
Hur kan jag bidra?
Sätt igång och börja redigera. Redigering är det bästa sättet att lära sig strukturen och begreppen i Wikidata. Om du vill förstå Wikidatas begrepp närmare, kan du titta på hjälpsidorna. Om du har frågor, kan du ställa dem i projektchatten eller kontakta utvecklingsgruppen.