Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Wikidata:Introduktion

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 100% complete.

Wikidata er en fri, kollaborativ, multilingualistisk, andenhånds-database, der samler og strukturerer data som støtte til Wikipedia, Wikimedia Commons og andre wikis fra Wikimedia movement, og til enhver anden i hele verden.

Hvad betyder dette?

Lad os se på indledningen i detaljer:

  • Fri. Data på Wikidata er udgivet under en Creative Commons fri licens, der tillader genbrug af data i mange forskellige scenarier. Du må kopiere, ændre, distribuere og behandle data, selv til kommercielle formål, helt uden at spørge om lov.
  • Samarbejdsbaseret. Dataene på Wikidata indtastes og vedligeholdes af Wikidatas brugere, som også bestemmer regler for indholdets oprettelse og styring på Wikidata. Wikidata:Bots kan også tilføje data til Wikidata.
  • Flersproget. Data kan redigeres, præsenteres, søges og genanvendes helt flersprogligt. Data, som er indtastet på hvilket som helst sprog, vil øjeblikkeligt være tilgængeligt på alle andre sprog, og redigering på ethvert sprog er muligt og tilskyndes.
  • En sekundær database. Wikidata indeholder ikke kun rå data, men også deres kilder og forbindelser til andre databaser. Dette vil afspejle mangfoldigheden af den til rådighed værende information og understøtte ideen om verificerede data.
  • Indsamling af strukturerede data. Tvinger en høj grad af struktureret organisering, som giver mulighed for let genbrug af data i Wikimedia-projekter og hos tredjeparter, og gør det muligt for computere at behandle og "forstå" dem.
  • Støtte til Wikimedia-projekter. Wikidata understøtter Wikipedia med nemmere vedligeholdelse af sproglinks og infobokse, for at reducere arbejdsbyrden på Wikipedia og højne dens kvalitet. Forbedringer eller opdateringer på et sprog er tilgængelige på alle andre sprog.
  • Alle i verden. Alle kan bruge data fra Wikidata til deres tjenester.

Hvordan fungerer Wikidata?

Dette diagram af et Wikidata item viser de vigtigste begreber på Wikidata.

Wikidata er et centralt lager, der kan tilgås af andre, som fx wikis drevet af Wikimedia Foundation. Indhold, der indlæses dynamisk fra Wikidata, behøver ikke vedligeholdes i hvert enkelt wiki-projekt. For eksempel kan statistik, datoer, lokationer og andre almindelige data ligge centralt i Wikidata.

Wikidata-lageret

Emnerne og deres data er sammenkoblet.

Wikidata består hovedsagligt af items, hvor hver item har en label, en description og et antal aliases. Items er unikke, og kan identificeres af et Q eftefulgt af et tal, som fx Douglas Adams (Q42).

Udsagn beskriver et emnes detaljerede karakteristika, og består af en egenskab og en værdi. Egenskaber på Wikidata har et educated at (P69)-præfiks, efterfulgt af et tal, som f.eks. educated at (P69).

For en person kan du tilføje en egenskab for at angive, hvor de blev uddannet, ved at angive en værdi for en skole. For bygninger kan du tildele egenskaber for geografiske koordinater ved at angive længde- og breddegradsværdier. Egenskaber kan også linke til eksterne databaser. En egenskab, der linker et element til en ekstern database, såsom en myndighedskontroldatabase, der bruges af biblioteker og arkiver, kaldes en identifikator. Særlige Sidelinks forbinder et element med tilsvarende indhold på klientwikier, såsom Wikipedia, Wikibooks eller Wikiquote.

Alle disse informationer kan vises i ethvert sprog, selv hvis det frembragte data er på et andet sprog. De wiki-klienter, som benytter disse data, vil dermed altid få vist de mest aktuelle data.

Item Egenskab Værdi
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Arbejde med Wikidata

Der er en række måder at få adgang til Wikidata fx via indbyggede værktøjer, eksterne værktøjer og programmeringsadgange.

Hvor skal jeg starte

Wikidata-rundvisningerne lavet til nye brugere, er det bedste sted at lære mere om Wikidata.

Nogle links til at starte med

Hvordan kan jeg bidrage?

Gå videre og begynd at redigere. Redigering er den bedste måde at lære om struktur og begreber i Wikidata. Hvis du gerne vil opnå en nærmere forståelse af Wikidatas begreber, kan du tage et kig på hjælpesiderne. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at fremsætte dem på Landsbybrønden eller ved at kontakte udviklingsgruppen.

Se også