Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Wikidata:Introduktion

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 70% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Wikidata er et af Wikimedia-stiftelsens projekter: en fri, samarbejdsbaseret, flersproget, sekundær database, som anvendes til indsamling af strukturerede data, der sørger for understøttelse af Wikipedia, Wikimedia Commons, andre Wikimedia-projekter og langt mere.

Hvad betyder dette?

Lad os se på indledningen i detaljer:

  • Fri. Data på Wikidata er udgivet under en Creative Commons fri licens, der tillader genbrug af data i mange forskellige scenarier. Du må kopiere, ændre, distribuere og behandle data, selv til kommercielle formål, helt uden at spørge om lov.
  • Samarbejdsbaseret. Dataene på Wikidata indtastes og vedligeholdes af Wikidatas brugere, som også bestemmer regler for indholdets oprettelse og styring på Wikidata. Wikidata:Bots kan også tilføje data til Wikidata.
  • Flersproget. Data kan redigeres, præsenteres, søges og genanvendes helt flersprogligt. Data, som er indtastet på hvilket som helst sprog, vil øjeblikkeligt være tilgængeligt på alle andre sprog, og redigering på ethvert sprog er muligt og tilskyndes.
  • En sekundær database. Wikidata vil ikke alene indeholde rå data, men også deres kilder, og således afspejle mangfoldigheden af den til rådighed værende information og understøtte ideen om verificere data.
  • Indsamling af strukturerede data. I modsætning til Wikimedia Commons, der samler mediefiler, og Wikipedia-versionerne, der producerer encyklopædiske artikler, vil Wikidata samle data i en struktureret form. Det vil tillade nem genbrug af data i Wikimediaprojekter eller tredjepart, og vil gøre det muligt for computere at bearbejde og forstå dataene.
  • Støtte til Wikimedia-projekter. Wikidata understøtter Wikipedia med nemmere vedligeholdelse af sproglinks og infobokse, for at reducere arbejdsbyrden på Wikipedia og højne dens kvalitet. Forbedringer eller opdateringer på et sprog er tilgængelige på alle andre sprog.
  • Støtte alt mulig andet. Alle kan bruge Wikidata til et stort antal forskellige ydelser.

Hvordan fungerer Wikidata?

Dette diagram viser de vigtigste begreber, du vil møde på Wikidata: Egenskab (property), udsagn (statement).

Wikien er Wikidata-lageret. Lageret er det centrale opbevaringssted for de data, der kan tilgås af deltager-wikier sluttet til lageret. Ved at opretholde dataene i lageret, behøver indhold, som dynamisk indlæses fra Wikidata, ikke at blive oversat eller holdes ajour i den enkelte deltager-wiki. Derudover har Wikidata centraliseret alle Wikipedia interwiki links.

Wikidata-lageret

Emnerne og deres data er sammenkoblet.

Wikidata-lageret består af hovedsageligt af emner, der hver karakteriseres med en etiket, en beskrivelse og sandsynligvis ét eller flere aliasser. Webstedslinks forbinder artiklerne i alle deltager-wikier, mens udsagn beskriver detaljerede karakteristika for hvert emne. Hvert udsagn består af en egenskab og en værdi: Du kan knytte personemner til deres fødested, erhverv eller nummer i en autoritetskontrol-database, og knytte en politiker til hans eller hendes politiske parti. Du kan give bjergtoppe, steder eller bygninger geografiske koordinater, knytte et byemne til dets nærmeste højere administrative enhed, knytte et land til dets statsleder, til dets nationalsang og så videre. Uanset sprog kan alle disse oplysninger benyttes til at blive vist på det pågældende sprog, selv om alle oplysningerne tages fra et andet sprog. Desuden vil deltager-wikierne ved at få adgang til disse værdier altid indlejre de nyest opdaterede data.

Udsagn beskriver et emnes detaljerede karakteristika, og består af en egenskab og en værdi. Egenskaber på Wikidata har et educated at (P69)-præfiks, efterfulgt af et tal, som f.eks. educated at (P69).

For a person, you can add a property to specify where they were educated, by specifying a value for a school. For buildings, you can assign geographic coordinates properties by specifying longitude and latitude values. Properties can also link to external databases. A property that links an item to an external database, such as an authority control database used by libraries and archives, is called an identifier. Special Sitelinks connect an item to corresponding content on client wikis, such as Wikipedia, Wikibooks or Wikiquote.

All this information can be displayed in any language, even if the data originated in a different language. When accessing these values, client wikis will show the most up-to-date data.

Emne Egenskab Værdi
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Arbejde med Wikidata

There are a number of ways to access Wikidata using built-in tools, external tools, or programming interfaces.

Hvor skal jeg starte

Wikidata-rundvisningerne, der er lavet for nye brugere, er det bedste sted at lære mere om Wikidata.

Nogle links til at starte med

Hvordan kan jeg bidrage?

Gå videre og begynd at redigere. Redigering er den bedste måde at lære om struktur og begreber i Wikidata. Hvis du gerne vil opnå en nærmere forståelse af Wikidatas begreber, kan du tage et kig på hjælpesiderne. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at fremsætte dem på Landsbybrønden eller ved at kontakte udviklingsgruppen.

Der kommer mere

Wikidata er et igangværende projekt, der er under aktiv udvikling. Flere datatyper såvel som tilføjelser vil være til rådighed i fremtiden. Du kan finde mere information om Wikidata og dens løbende udvikling på Wikidata-siden på Meta. Abonnér på Wikidata-postlisten for at modtage opdateret information om udviklingen og for at deltage i diskussioner om projektets fremtid.meta:Special:MyLanguage/Wikidata

Se også