Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Уикиданни:Въведение

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Уикиданни е свободна, създадена съвместно от потребителите, многоезична вторична база данни, събираща структурирана информация в помощ на Уикипедия, Общомедия, другите уикита на уикимедианското движение и на всеки човек по света.

Какво означава това?

Нека да разгледаме първото изречение в увода по-подробно:

  • Свободна. Данните в Уикиданни са публикувани под свободен лиценз, който позволява използването им по много различни начини. Можете да копирате, променяте, разпространявате и изпълнявате данните, дори и за търговски цели, без за това да ви е нужно разрешение.
  • Създадена съвместно от потребителите. Данните се въвеждат и поддържат от Уикиданни редактори, които сами избират правилата за създаване на съдържание и управление на Уикиданни. Автоматизирани ботове също могат да въвеждат данни в Уикиданни.
  • Многоезична. Редактирането, използването, разглеждането и повторното използване на данни е изцяло многоезично. Данните, въведени на независимо кой език, стават веднага достъпни на всички други езици. Редактирането е възможно и се поощрява на всеки един език.
  • Вторична база данни. Уикиданни записва не само твърдения, но и техните източници и връзките към други бази данни. Това отразява наличното многообразие от знания и подпомага осъществяването на проверяемостта.
  • Събираща структурирана информация. Събирайки данни в ясно структурирана форма, Уикиданни позволява тяхното лесно повторно използване в проектите на Уикимедия и на трети страни и улеснява компютрите при обработката и “разбирането” й.
  • За проектите на Уикимедия Уикиданни предоставя на Уикипедия инструмент за по-лесна поддръжка на шаблони и междуезиковите препратки и инфокутиите, като така намалява натоварването върху редакторите в Уикипедия и подобрява нейното свойство. Подобренията и актуализациите, направени на даден език, се отразяват и на всички други езици.
  • А и за други проекти. Всеки може да използва Уикиданни по раличен начин, използвайки нейните сервизни услуги.

Как работи Уикиданни?

Тази диаграма на "елемент от Уикиданни" показва най-важните термини в Уикиданни.

Уикиданни е централен склад за данни, достъпни и извън нея, като например уикита поддържани от Уикимедиа Фондация. Динамично зареждащи се съдържания от Уикиданни прави излишно данните да се поддържат във всеки уики проект поотделно. Например стаистики, дати, местоположения и други общи данни могар да бъдат централиьирани в Уикиданни.

Хранилището на Уикиданни

Елементите и техните данни са взаимно свързани

Хранилището на Уикиданни се състои основно от елементи, всеки от които има етикет, описание и различен брой псевдоними (аliases). Елементите са уникално идентифицирани от буквата Q, последвана от число, например Douglas Adams (Q42).

Изказвания' описват детайлни харакреристики на обекти и се състоят от свойства и стойности. Свойствата в Уикиданни имат буквата P и са последвани от числа, като например educated at (P69).

За хора може да се добавят свойства къде са учили, добавяйки стойност за училище. За сгради може да определите географски координати, добавайки съответното свойство със стойности за географска дължина и ширина. Свойства могат също да служат като препратки към други бази данни. Свойство, което служи като препратка към други бази данни, като например в граждански бази данни използвани от библиотеки и архиви, се наричат идентификатор. Специални препратки свързват обектите със съответните съдържания в свързаните Уики проекти, като например Уикипедия, Уикикниги и Уикицитат.

Всичката тази информация може да бъде показана на всеки език, независимо от кой език данните произхождат. Достъпвайки данните, Уикитата ще показват най-новите стойности.

обект свойство стойност
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Работа с Уикиданни

Има няколко начина за достъп до Уикиданни - чрез вградени инструменти, външни инструменти или програмни интерфейси.

Първи стъпки

За нови потребители опознавателните обиколки на Уикиданни са най-доброто място да научите повече за Уикиданни.

Някои места за начало:

Как мога да допринеса?

Осмелете се и започнете да редактирате. Редактирането е най-добрият начин да научите всичко за структурата и концепциите на Уикиданни. Ако искате предварително да се информирате за концепциите, можете да погледнете помощните страници. Ако имате въпроси, можете да ги зададете на форума на проекта или се обърнете към екипа от разработчици.

Очаквайте още

Уикиданни е активно развиващ се проект. В бъдеще ще бъдат включени още типове данни, както и разширения. Повече информация за Уикиданни и развитието на проекта има на страницата в Мета. Абонирайте се за пощенския списък на Уикиданни, за да получавате своевременна информация за развитието и да участвате в дискусиите за бъдещето на проекта.

See also