Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Wikidata:Introductie

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 100% complete.

Wikidata is een vrije, gezamenlijke en meertalige secundaire database voor het verzamelen van gestructureerde gegevens om ondersteuning te bieden voor Wikipedia, Wikimedia Commons, de andere wiki's van de Wikimedia beweging, en voor iedereen op de wereld.

Wat houdt dit in?

Laten we eens kijken naar de verklaring in de intro in detail:

  • Vrij. De gegevens in Wikidata zijn gepubliceerd onder de Creative Commons 1.0-licentie, waardoor het hergebruik van de gegevens in een groot aantal verschillende scenario's mogelijk wordt. U kunt de gegevens kopiëren, aanpassen of uitvoeren, zelfs voor commerciële doeleinden, zonder toestemming.
  • Samenwerkend. Gegevens worden ingevoerd en onderhouden door Wikidata-bewerkers, welke beslissen over de regels van de aanmaak en beheer van inhoud. Geautomatiseerde bots voegen ook gegevens toe aan Wikidata.
  • Meertalig. Het bewerken, gebruiken, browsen en hergebruiken van de data werkt volledig meertalig. Eigenschappen die in één taal worden ingevoerd zullen gelijk beschikbaar zijn in alle andere talen. Bewerken in verschillende talen is mogelijk en wordt aangemoedigd.
  • Een secundaire kennis database. Wikidata verzamelt niet alleen uitspraken, maar ook hun bronnen, en verbindingen naar andere databanken. Hierdoor ontstaat diversiteit maar wordt er ook voor gezorgd dat het nagekeken kan worden.
  • Het verzamelen van gestructureerde gegevens. Het opleggen van een hoge mate van gestructureerde organisatie staat eenvoudig hergebruik van die gegevens door Wikimedia-projecten en derden toe, en stelt computers in staat deze informatie gemakkelijk te kunnen verwerken en "begrijpen".
  • Ondersteuning voor Wikimedia wiki's. Wikidata ondersteunt Wikipedia met makkelijker te te onderhouden informatiekaders en links naar andere talen, waardoor de werkdruk van het bewerken wordt verlaagd en de kwaliteit verhoogd. Aanpassingen in de ene taal zijn beschikbaar voor alle andere talen.
  • Iedereen op de wereld Iedereen kan de data van Wikidata gebruiken om hun applicaties en services te bouwen.

Hoe werkt Wikidata?

Dit diagram van een "Wikidata item" beschrijft de belangrijkste Wikidata termen.

Wikidata is een centrale opslagruimte waartoe anderen toegang kunnen krijgen, zoals de wiki's beheerd door de Wikimedia Foundation. Gegevens die dynamisch vanuit Wikidata worden geladen hoeven niet in elk individueel wikiproject te worden onderhouden. Bijvoorbeeld statistieken, datums, plaatsen en andere algemene gegevens kunnen dan worden gecentraliseerd in Wikidata.

De Wikidata-database

Items en hun gegevens zijn met elkaar verbonden

De Wikidata-database bestaat voornamelijk uit items, met elk een label, een beschrijving en een of meerdere alternatieve namen. Items worden geïdentificeerd door een Q gevolgd door een nummer, zoals Douglas Adams (Q42).

Statements beschrijven gedetailleerde eigenschappen van een item en bestaan uit een eigenschap en een waarde. Eigenschappen in Wikidata hebben een P gevolgd door een nummer, zoals educated at (P69).

Voor een persoon kunt u een eigenschap toevoegen om aan te geven waar hij/zij is onderwezen, door een waarde voor een school aan te geven. Voor gebouwen kunt u geografische coördinaten aangeven door noorderbreedte en oosterlengte aan te geven. Een eigenschap die verwijst naar een externe database, zoals een authority control database gebruikt door bibliotheken en archieven, wordt een identifier genoemd. Speciale Sitelinks verbinden een item met overeenkomstige inhoud op cliëntenwiki's als Wikipedia, Wikibooks en Wikiquote.

Al deze informatie kan in welke taal dan ook worden weergegeven, zelfs als de data oorsprong vinden in een andere taal. Als cliëntenwiki's toegang krijgen tot deze waarden zullen ze de meest actuele gegevens tonen.

Item Eigenschap Waarde
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Werken met Wikidata

Er zijn een aantal manieren om toegang te krijgen tot Wikidata met ingebouwde werktuigen, externe werktuigen of programmeerinterfaces.

Waar te beginnen

De Wikidata-snelcursussen zijn gemaakt voor nieuwe gebruikers en zijn de beste plek om meer over Wikidata te leren.

Enkele koppelingen om mee te beginnen:

Hoe kan ik een bijdrage leveren?

Gaat u gang en begin met bewerken. Bewerken is de beste manier om over de structuren en concepten van Wikidata te leren. Als u graag eerst begrip wilt krijgen van Wikidata's concepten moet u waarschijnlijk een kijkje nemen op de helppagina's. Als u vragen heeft kunt u ze altijd stellen in deze chat of contact opnemen met het ontwikkelaarsteam.

Zie ook