Shortcuts: WD:INTRO, WD:I

Wikidata:Introducció

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 100% complete.

Wikidata és una base de coneixements secundària lliure, col·laborativa i multilingüe, que recopila dades estructurades per a donar suport a Wikipedia, Wikimedia Commons, a les altres wikis del moviment Wikimedia, i a qualsevol persona del món.

Què significa això?

Analitzem la declaració d'obertura amb més detall:

  • Lliure. Les dades de Wikidata es publiquen sota la llicència Creative Commons Public Domain Dedication 1.0, que en permet la reutilització en molts escenaris diferents. Podeu copiar, modificar, distribuir i explotar les dades, fins i tot amb finalitats comercials, i sense demanar-ne permís.
  • Col·laborativa. Les dades són introduïdes i mantingudes pels editors de Wikidata, els quals decideixen les normes de creació de continguts i de la gestió de Wikidata. Bots automatitzats també hi introdueixen dades.
  • En diferents idiomes. Es poden editar, explotar, navegar i reutilitzar les dades en qualsevol idioma. Les dades introduïdes en qualsevol idioma estan disponibles immediatament en tots els altres; és possible editar en tots els idiomes i s'encoratja a fer-ho.
  • Base de coneixements secundària. Wikidata registra no només les declaracions, sinó també les seves fonts i connexions amb altres bases de dades. Així es reflecteix la diversitat de coneixement disponible i es permet el principi de verificabilitat.
  • Recopilació de dades estructurades. Imposar un alt grau d'organització estructurada permet de reutilitzar les dades fàcilment per als projectes de Wikimedia i tercers, i permet als ordinadors de processar-les i "entendre-les" més fàcilment.
  • Suport a les wikis de Wikimedia. Wikidata proveeix la Viquipèdia d'enllaços entre idiomes i taules d'informació més fàcils de mantenir, reduint així la càrrega de treball a la Viquipèdia i millorant-ne la qualitat. Les actualitzacions en un idioma passen a estar disponibles en tots els altres idiomes.
  • Qualsevol persona del món. Tothom pot utilitzar les dades de Wikidata per a desenvolupar aplicacions i serveis.

Com funciona Wikidata?

Aquest diagrama d'un element de Wikidata mostra els termes més importants amb què us trobareu a Wikidata.

Wikidata és un dipòsit d'emmagatzematge central al qual es pot accedir des d'altres llocs, com els wikis de la Fundació Wikimedia. El contingut que es carrega de manera dinàmica des de Wikidata no cal mantenir-lo actualitzat en cada un dels projectes wiki. Per exemple, estadístiques, dates, ubicacions i la resta d'informació comuna es pot centralitzar a Wikidata.

El repositori de Wikidata

Els elements i les dades que contenen estan interconnectats.

El repositori de Wikidata consisteix majoritàriament en elements, cadascun d'ells descrit per una etiqueta, una descripció i probablement un o més àlies. Els elements tenen un codi d'identificació únic format per una Q seguida d'un número, com Douglas Adams (Q42).

Les declaracions descriuen les característiques detallades de cada element. Cada declaració consisteix en una propietat i un valor. Les propietats de Wikidata tenen una P seguida d'un número, com a educated at (P69).

Per a una persona, podeu afegir una propietat per indicar on va formar-se, especificant el valor de l'escola. Per a edificis, podeu assignar propietats de coordenades geogràfiques definint valors de latitud i longitud. Les propietats també poden enllaçar a bases de dades externes. Una propietat que enllaça un element a una base de dades externa, com les bases de dades de control d'autoritats que fan servir les biblioteques i arxius, s'anomena identificador. Els enllaços de lloc especials connecten l'element amb el contingut corresponent de les wikis client, com la Viquipèdia, Viquillibres o Viquidites.

Tota aquesta informació es pot mostrar en qualsevol idioma, encara que hagi estat introduïda en un altre idioma. A més, en accedir a aquests valors, els wikis client mostren les dades més actualitzades.

Elements Propietat Valor
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

Treballar amb Wikidata

Hi ha diverses maneres d'accedir a Wikidata amb eines pròpies, externes, o interfícies de programació.

On començar

Les visites guiades a Wikidata, pensades per als nous usuaris, són el millor lloc per aprendre més sobre Wikidata.

Alguns enllaços per a començar:

Com puc contribuir-hi?

Endavant i comenceu a editar, que és la millor manera d'aprendre l'estructura i els conceptes de Wikidata. Si voleu assimilar-ne primer els conceptes bàsics, podeu donar un cop d'ull a les pàgines d'ajuda; si teniu preguntes, no dubteu a plantejar-les al xat del projecte, o bé poseu-vos en contacte amb l'equip de desenvolupament.

Vegeu també