Wikidata:Társalgó

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search


Társalgó
A Wikidatával kapcsolatos kérdések helye. Ha jól beszélsz angolul, és nem magyar projektekhez kapcsolódik a kérdésed, érdemesebb lehet az angol társalgóban kérdezni, valószínűleg több választ kapsz kevesebb idő alatt.

Magyar szerkesztők a Wikidatán (add hozzá magad a bábelsablonnal)

Lásd még: hu:Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

Contents

Automatically setting description for disambiguation sites[edit]

Please discuss and then tell my there if my bot should do this for your language. --Sk!d (talk) 01:17, 5 December 2012 (UTC)

Szerintem az „egyértelműsítő lap” pont megfelel a célra. Ha megerősít valaki, felvésem a listára. - Matthew Beta (talk) 16:10, 19 January 2013 (UTC)

Igen, az lesz az! --Joeyline (talk) 21:07, 1 February 2013 (UTC)

✓ Done - Matthew Beta (talk) 07:48, 2 February 2013 (UTC)

Fordíás[edit]

Hello!

Elkezdtem több lapot (Adminisztrátorok, Bürokraták stb.) lapokat kicsit magyarrá tenni, de nem nagyon mennek egyes mondatok, ezért szívesen fogadnék minden segítséget. Köszi.--Dr.Garfbob10(2) (talk) 17:55, 21 December 2012 (UTC)

Én is fordítgattam, de rájöttem, meg kéne csinálnunk a szójegyzéket, hogy legyen egy egységes magyar terminológia, amivel aztán dolgozhatunk. - Matthew Beta (talk) 16:09, 19 January 2013 (UTC)

Translate a template[edit]

An user translate this template MediaWiki:Createitem-summary. --Vivaelcelta (talk) 12:23, 31 January 2013 (UTC)

✓ Done - Matthew Beta (talk) 09:12, 2 February 2013 (UTC)

is a[edit]

A P31-gyel mit kezdjünk? Ugye az azt fejezi ki, hogy a tétel egy másik tétel (pl. Magyarország ország). Odaírhatnánk, hogy „egy”, de az helytelen, franciául azt írták, természet, de az olyan suta magyarul. Ami eszembe jutott még az a „kategória” a logikai szakkifejezés alapján, így egyelőre beírom azt, de ha van jobb ötlet, mondjátok. - Matthew Beta (talk) 10:15, 5 February 2013 (UTC)

Nincs jobb ötletem nekem se a kategóriánál. --Joeyline (talk) 23:45, 13 February 2013 (UTC)

Bináris adminválasztása (pontosabban megerősítése)[edit]

Kérlek Benneteket, hogy szavazzatok belátásotok szerint:

Wikidata:Administrators/Confirm 2013/5 --PallertiWD talk | huwiki talk 19:53, 12 February 2013 (UTC)

Bábelsablon[edit]

Csináltak egy trükköt a fejlesztők. Érdemes bábelsablont használni a userlapon, mert a szoftver kifigyeli, és feldobja a linkek fölé az általad beszélt nyelveket egy táblázat formájában, ahol nyelvváltás nélkül szerkesztheted azokat a címkéket és leírásokat is. Bináris (talk) 23:04, 18 February 2013 (UTC)

Ez nagyon jó, működik, tetszik! Akela (talk) 16:05, 22 February 2013 (UTC)

Tényleg tök jó, de nálam (Firefox 21.0) az a gond, hogy több idegen nyelv esetén az alsó sor szerkesztésekor is a felsőhöz teszi a felugró figyelmeztetést és (majdnem) eltakarja a "mentés" gombot. ITT látható, hogy miről beszélek. --Rlevente (talk) 14:22, 24 May 2013 (UTC)

Nyomd meg az "ez az üzenet ne jelenjen meg többet" szöveget és legközelebb már nem takar semmit. --Pallerti (talk) 10:11, 26 May 2013 (UTC)

Hibajelzés, ha megadom a leírást[edit]

✓ Done Amikor például a Q1149007-ben kiegészítem a címkét egy leírással is és el akarom menteni, ezt a hibajelzést kapom: An error occurred while trying to perform save and because of this, your changes could not be completed.

Mit ronthattam el?

Karmela (talk) 17:20, 27 February 2013 (UTC)

Nem tudom, de úgy látom, hogy ez megoldódott. --Joeyline (talk) 20:03, 28 February 2013 (UTC)

Igen, ez megoldva. Karmela (talk) 20:33, 28 February 2013 (UTC)

Hiányzó címkék[edit]

Folyamatosan próbálom rendbe hozni a címkéket (tekintve, hogy van belőle pár millió, lehet, eltart majd egy darabig). Engedelmetekkel ide fogom gyűjteni, ami kifogott rajtam. Aztán, ha ti is megakadtok, bővíthetitek, amit meg megoldotok áthúzhatjátok. – Matthew Beta (talk) 08:39, 1 April 2013 (UTC)

teljes magyar + angol wikipédia letöltése[edit]

Üdvözlet mindenkinek!

El tudna valaki irányítani a megfelelö helyre, vagy egyböl instrukciókat adni, hogy hogyan lehet az egész magyar nyelvü wikipédia anyagát fényképestül!! a merevlemezre tölteni s mindezt Linuxon ill. pontosabban Linux Ubuntun? Tudom, hogy lehet, mert valakinél láttam az egyetemen Ubuntun, offline (mert az egész egyetemen nem volt elérhetö egész nap a WiFi) fényképestül. Talán HTML formátumban? Söt még a német nyelvü + az angol nyelvü wikipédiát is le szeretném tölteni, úgy ráadásul, hogy még a három nyelv között az interwikik is müködjenek. Tisztában vagyok vele, hogy olyan 50 Gigabájt kell hozzá, ha több, akkor az angol inkább nem kell.

Szóval tud valaki legalább irányt mutatni? Raczrobert (talk) 18:16, 28 April 2013 (UTC)

http://dumps.wikimedia.org/huwiki/ - további információk: en:Wikipedia:Database download - Matthew Beta (talk) 15:50, 3 May 2013 (UTC)

Magyar településekre KSH és választási adatok[edit]

Sziasztok, ahogy említettem egyszer a magyar wikin (itt az elején), ezek az adatok összesített, adatbázisként működő sablonok formában jelen vannak a francia wikin és ott használják is a magyar települések cikkei az infoboxokban. Ezeknek itt lenne inkább a helye, és miután ezt említettem a francia társalgón, most külön oldalon tárgyaljuk. Ott szívesen látlak benneteket, viszonylag érthetőek a táblázatok, persze angolul vagy magyarul is lehet írni, majd a magyart lefordítom franciára. Vagy ha gondoljátok, nyissatok ott külön szakaszt magyarul. Üdvözlettel: Oliv0 (talk) 15:06, 4 August 2013 (UTC)

Ezzel kapcsolatosan itt lehet megbeszélni a javasolt "KSH-kód" tulajdonságot (property). Oliv0 (talk) 21:38, 26 August 2013 (UTC)

Footix[edit]

Kedves szerkesztők!

A Footix szócikk esetében problémát látok. Hiába van magyar nyelvű szócikk (Footix) róla évek óta,

 • a spanyol oldalon csak francia, holland, szlovén megfelelője látszik,
 • a francia oldalon spanyol, holland, szlovén
 • a holland oldalon spanyol, francia, szlovén
 • a szlovén oldalon spanyol, francia, holland
 • a magyar (!) oldalon spanyol, francia, szlovén, lengyel (!) megfelője látszik (holland megfelelő nem!).

Lengyel oldalon pedig egy átirányított megfelelő van (Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 1998 szócikk), a lengyel szócikk átirányított magyar megfelelője pedig az 1998-as labdarúgó világbajnokság.

Vagy mégis rendjén van ez így?

Egyébként más baj is van a magyar nyelvű Footix szócikkel, nincsen forrás feltüntetve, melyik szócikk alapján készült a magyar fordítása. Apród (talk) 10:06, 11 December 2013 (UTC)

A magyar cikkben benne voltak az interwikik. Most már jó.--Tomcsy (talk) 12:36, 11 December 2013 (UTC)

Nyelvi kapcsolás probléma[edit]

Sziasztok!

Tud nekem valaki segíteni abban, hogy van egy szócikk, amihez nem a megfelelő magyar nyelvű szócikk van társítva, és nem is tudom módosítani a megfelelőre, mert ezt mondja: "Site link Okarina is already used by item Q1223492. Perhaps the items should be merged and one of them deleted? Request deletion of one of the items at Wikidata:Requests for deletion, or ask at Wikidata:Interwiki conflicts if you believe that they should not be merged." És akkor innen vagyok bajban. Ez most mit jelent, mit kell tennem, hogy a hibát javítsam? Ez a wikidata oldal nekem eddig sosem jött szembe, nem tudom ez mi célt szolgál. Köszi! --Agocska (talk) 14:20, 12 December 2013 (UTC)

A Q187780 (en:Ocarina) oldalon a magyar wikicikk hu:Körtemuzsika és nem hu:Okarina. Első ránézésre nem tudom, hogy így helyes-e, és hogy miből áll a különbség a körtemuzsika és az okarina között. Oliv0 (talk) 19:20, 12 December 2013 (UTC)

Wikidata és átnevezés[edit]

Most éppen több átnevezett cikkel találkoztam, és jobbára úgy láttam, hogy az átnevező a Wikidatában a magyar nevet nem javította. Nem baj ez? --Porrima (talk) 17:07, 20 December 2013 (UTC)

@Porrima: De, hogyne lenne baj! Az átnevezés után javítani kell(ene) az adott fogalom magyar címkéjét (label) a magyar cikkcímre (az esetleges zárójeles egyértelműsítő névtag nélkülire természetesen), és a más elnevezéseknél felsorolni a korábbi címet, ha az helyesírásilag amúgy nem hibás. --Joeyline (talk) 20:01, 25 April 2016 (UTC)

Magányos linkek listája[edit]

Sziasztok!

Generáltam egy listát a magyar Wikipédia olyan lapjairól, amiknek a Wikidata-beli lapjukon nincs más nyelvű hivatkozás. Soknak valójában van megfelelője más nyelveken, ezek megtalálását segíiti a lista. Itt érhető el:

Jó munkát! -- Sanyi4 (talk) 23:12, 27 December 2013 (UTC)

Íme, a legújabb fejlesztés:

Dinamikus honlap, ami lehetővé teszi a Wikipédia legtöbb nyelvi változatához tartozó magányos linkjek kilistázását. -- Sanyi4 (talk) 04:05, 12 January 2014 (UTC)

Pictogram voting comment.svg Comment a PHP-ban nem működik az ékezetes karakterek kódolása, ezt akár úgy is meg lehet oldani, hogy a linkben http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=lapcím van. --Tacsipacsi (talk) 07:18, 12 January 2014 (UTC)

Wikisource is coming in 1 week![edit]

Apologies for using English; please help by translating this message!

Wikisource is coming in 1 week, on Tuesday, January 14! Help us prepare for the deployment at Wikidata:Wikisource. Specifically, we need your input in determining how Wikidata items will be created and used for each Wikisource page. Please join the discussion at Wikidata talk:Wikisource, and notify anyone who is interested in the discussion. --Rschen7754 08:44, 7 January 2014 (UTC) (using MassMessage)

twin place network[edit]

Dear friends, http://tools.wmflabs.org/wikidata-todo/autolist.html?q=claim[17:28] AND claim[190] lists places from Hungary (Q28) with twinned administrative body (P190). Today the collection is randomly and many datas need to be added. Please do not use bots and make all additions (as adding qaualifiers, other places) manually. Feel free to join Category:♊.
FYI: http://tools.wmflabs.org/wikidata-todo/autolist.html?q=claim[190] lists all items with twinned administrative body (P190). As soon as some help material is available a link will be posted here. Regards gangLeri לערי ריינהארט (talk) 15:27, 16 June 2014 (UTC)

Magyarország a 2014-es atlétikai Európa-bajnokságon[edit]

Most ismerkedem a Wikidatával, és nem értem, hogy a Q17485204 azonosító mellett a hu:Magyarország a 2014-es atlétikai Európa-bajnokságon cikknél miért nem jelenik meg az angol en:Hungary at the 2014 European Athletics Championships oldal, és viszont. Köszönöm a segítséget! --Tudor987 (talk) 10:33, 17 August 2014 (UTC)

Újabb, ugyanilyen probléma: Q2226786; hu:Sperner-tétel és de:Satz von Sperner, csak ott fordítva látszik. --Tudor987 (talk) 11:59, 17 August 2014 (UTC)

Némi átfutás után ez megjelent, az eredeti kérdésbeli még nem. Mitől függ, hogy valami azonnal látható egy frissítés után, másik csak jelentős átfutással, valami még (egyelőre?) úgy sem? --Tudor987 (talk) 12:54, 17 August 2014 (UTC)

Az is megoldódott, csak órák kérdése volt. Akkor már csak az utolsó kérdésem marad, mitől függ, hogy az átfutási idő másodpercekben vagy órákban mérhető? --Tudor987 (talk) 15:10, 17 August 2014 (UTC)

Magyarország Érdemes Művésze díj[edit]

Sziasztok! Vajon melyik az igazi hu:Magyarország Érdemes Művésze díj a kettő közül: a Q458903 vagy a Q17370472? Köszönettel: --Sphenodon (talk) 22:05, 29 August 2014 (UTC)

Ahogy nézem, az első alatt lévő cikkek a keleti blokk "érdemes művész" díjáról általában szólnak, nem a magyar változatról, így a magyar címkéje sem szerencsés. --Tudor987 (talk) 21:37, 31 August 2014 (UTC)

Köszi a választ, bevallom, nekem is így logikus. Azt az egyet nem értem még, hogy a szócikk azt írja, hogy a Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze díj 1963-tól került kiadásra, viszont a szócikkben lejjebb látható, hogy adtak ki 1963 előtt is díjat magyar személyek részére. Lehet, hogy a korábbiakat (1950–1963) egységesen osztották ki a keleti blokk bármilyen nemzetiségű díjazottjainak, azaz nem volt külön magyar díj? Ha így van, akkor vajon az 1950–1963 között díjat kapott magyarok sorolhatók a magyar érdemes művészek közé vagy sem? Ha nem sorolhatók, akkor ők egy olyan díjat kaptak, amiről nincs önálló szócikk a magyar wikin? --Sphenodon (talk) 20:53, 1 September 2014 (UTC)

Dohány - növény és termék[edit]

A következő problémára akadtam: A dohány (Q1566) címszó a terméket jelöli, míg a növényt a Q851829-t jelöli. A magyar Dohány szócikk az elsőhöz van kapcsolva, azonban a cikk mindkettőt magába foglalja. Gondolom a megoldás az lenne, hogy a wikipédián különálló cikket létrehozni egyikről és másikról is. Valaki vállalja-e esetleg, vagy jelezne egy szorgalmas wikipédia szerkesztőnek ezzel kapcsolatban? --Aaytrem (talk) 06:12, 3 September 2014 (UTC)

Elkezdtem/tünk foglalkozni a kérdéssel (lásd hu:Wikipédia-vita:Növények műhelye#Dohány). Szerintem majd addig el fogok jutni, hogy kettészedem (azaz készítek egy szócikket a növénynemzetségről), de alaposabban nem fogok belemenni, hogy teljesen letisztázzam a visszamaradt szócikket, mert az elég nagy falat nekem. --Sphenodon (talk) 23:27, 4 September 2014 (UTC)

Balzsam[edit]

Helló!

Összekötöttem a Balzsam szócikket angol megfelelőjével, de csak az angol verzió látszk. Az angol változat esetén már négy másik, azokról továbbmenve pedig jóval több. Hogy van ez? --Rakás (talk) 07:30, 22 September 2014 (UTC)

Úgy van, hogy kell egy kis idő ahhoz, hogy megjelenjen, ezt tudod sürgetni az oldal szerveroldali gyorsítótárának ürítésével, amire két egyszerű mód van: vagy kézzel odaírod az URL végére, hogy ?action=purge/&action=purge (ha van már kérdőjel, akkor a második, ha pedig van már &action=…, akkor helyette), vagy bekapcsolsz erre egy segédeszközt (a magyar Wikipédián van ilyen, én pl. a helyi órát használom). Harmadik lehetőségként persze várhatsz is, általában perceken belül frissül. Már jó (persze eltelt 13 és fél óra, így könnyű). --Tacsipacsi (talk) 18:55, 22 September 2014 (UTC)

Görgeteg (település) és Beje[edit]

Ennél a két lapnál nem ugyanoda jutok vissza, ha magyarról váltok át más nyelvi változatra, majd onnan akarok visszajönni. Görgeteg esetében az egyértelműsítő lapra lyukadok ki, Beje pedig Bőfalura mutat --Rakás (talk) 05:22, 14 October 2014 (UTC)

Javítottam. --JulesWinnfield-hu (talk) 10:38, 14 October 2014 (UTC)

Két wikidata oldal összevonása[edit]

Össze kellene vonni a következő oldalakat, mert ugyanarról a személyről van szó. Nekem nem engedi belinkelni a magyar vált.-ot.

Q791735 Beck János

Q15452005 Johann Nepomuk Beck

Köszönet előre is. --Sir Morosus (talk) 22:24, 24 November 2014 (UTC)

✓ Done. Van a segédeszközök között egy Merge nevű (legfelső), amivel te is könnyedén megcsinálhatod, a lap tetején, a „több” menüben jelenik meg. (Angolul van, de azért érthető.) --Tacsipacsi (talk) 22:37, 24 November 2014 (UTC)

Kovás idegen nyelvű párjai[edit]

Kedves szerkeztők!

Létezik egy Kovás nevű magyar nyelvű földrajzi szócikk. Van két olyan wikipárja, amely a magyar szócikk más nyelveken való oldalsó felsorolásából megközelíthető: a román Coaș, Maramureșés az ukrán Коаш.

Igen ám, csakhogy van a román wikipédiában egy Comuna Coaș, Maramureș, az ukránban pedig egy Коаш (комуна) is.

Utóbbi kettő közül a román Comuna Coaș, Maramureș szócikknek van:

 • angol, eszperantó, francia, olasz, valami Bahasa Melayu (ezt nem tudom, melyik nyelv), holland, portugál, ukrán, volapük párja (vagyis magyar nincs köztük)

Az ukrán Коаш (комуна) szócikknek viszont van:

 • angol, eszperantó, francia, magyar (mégpedig [Kovás] szócikke!), olasz, Bahasa Melayu, holland, portugál, román, volapük párja (vagyis van egy olyan magyar párja, amely visszafelé viszont már Коашra mutat és nem Коаш (комуна)ra).

Az ukrán Коаш (комуна) Coaș néven futó angol, eszperantó, francia, olasz, Bahasa Melayu, holland, portugál, volapük szócikkpárjainak ugyancsak nincsenek magyar wikidatapárjai.

Vagyis segítsetek Kovás idegen nyelvű wikidatapárjai között rendet teremteni. Nem tudom látszódik-e a fenti levezetésből, hogy ez így keszekusza elrendezés valahol, de nem látom át teljesen, hol van elrontva, csak érzem a diszharmóniát köztük. Apród (talk) 20:31, 25 December 2014 (UTC)

@Apród: Na, sikerült felfognom. Szóval van Coaș (Q1077871), ami egy falu (természetes egység), emellett községközpont is, ehhez van kapcsolva a magyar, valamint egy-egy román és ukrán cikk. És van Coaș (Q5055557), az előbbihez tartozó község (közigazgatási egység), amihez ugyan nem tartozik magyar cikk, de van róla szó a községközpont cikkében, ehhez csatlakozik szintén egy-egy román és ukrán, valamint minden más; az ukrán cikkben a régi (wikiszövegben tárolt) rendszerben szerepel a magyar interwiki. Egyelőre szerintem hagyjuk békén, ugyanis B.Zsolt az Erdély-műhellyel dolgozik azon, hogy a községeknek bottal létrejöjjön önálló cikkük, és akkor teljesen egyértelmű lesz a helyzet: a jelenlegi cikk továbbra is marad a jelenlegi elemnél, az új cikk pedig a másikhoz kerül. (Amúgy a Special:SiteMatrix alapján maláj a számodra ismeretlen nyelv.) --Tacsipacsi (talk) 22:17, 25 December 2014 (UTC)

Köszönöm neked és Jules Winnfieldnek a segítséget. Éreztem, hogy valami nem stimmel. Én mindenesetre nem nyúlok hozzájuk. Apród (talk) 16:54, 26 December 2014 (UTC)

nem tudok magyar lapokat kapcsolni[edit]

Sziasztok! Mi lehet az oka, hogy nem tudom Zubin Mehta új magyar cikkét hozzákapcsolni a Wikidata lapjához? Pontosabban sehova nem tudok hozzákapcsolni semmit. Eddig működött, se most ha ránézek egy Wikidata lapra, akkor hiényoznak azok a mezők, ahol új nemzeti Wikipédia cikket tudnék hozzáadni. Ki tudja ennek az okát és megoldását? Piraeus (talk) 22:52, 1 January 2015 (UTC)

Működik. Kösz. Piraeus (talk) 23:16, 1 January 2015 (UTC)

Kiss Ferenc (színész)[edit]

Segítséget szeretnék kérni. A wikidata teljesen rossz, de én nem értek hozzá. Előre is köszönöm! Tambo (talk) 12:14, 4 February 2015 (UTC) ✓ Done Rakás megcsinálta. Tambo (talk) 13:40, 4 February 2015 (UTC)

Wikibooks mapping to Wikidata items - DEPLOYMENT IS TUESDAY[edit]

Please take a look at Wikidata:Wikibooks/Development, and give your feedback on how we should handle Wikibooks interwiki links. The deployment is this Tuesday, so we really need to get this in order very quickly! Rschen7754, sent by --MediaWiki message delivery (talk) 06:18, 20 February 2015 (UTC)

Települések népességadatai[edit]

A települések népességadatainak időrendbe rakására van-e valamilyen lehetőség? Konkrétabban, ha beírok egy régebbi sort a már meglévőeknél, mint például Alsógagy esetében. -Rakás (talk) 17:21, 20 February 2015 (UTC)

@Rakás: Jó kérdés. Régebben, ha szerkesztetted (tehát az új érték elmentése után), akkor megjelent a jobb oldalon egy-egy fel/le mutató nyilacska, amivel mozgathattad. Most már nem látom őket. --Tacsipacsi (talk) 21:53, 20 February 2015 (UTC)

porthu_id[edit]

Sziasztok! Valamiért nem hozzá át a televízióműsor_infobox a port.hu azonosítót a Wikidatáról. Lásd pl. hu:A kémkutyák titkos aktái. Syp (talk) 16:23, 1 March 2015 (UTC)

Javítottam. --JulesWinnfield-hu (talk) 19:32, 1 March 2015 (UTC)

Wikidata:Requests for comment/Opting out of Global sysops 2[edit]

A RFC has been started in regards to allowing global sysops to continue to perform admin actions on Wikidata. --MediaWiki message delivery (talk) 01:14, 23 April 2015 (UTC)

Békefi Benő[edit]

Sziasztok! miért nem jelenik meg a wikidata? Előre is köszönöm! Üdv. Tambo (talk) 10:04, 7 July 2015 (UTC)

Pontosan mi nem jelenik meg? Oldalsávban pl. minden OK. --Tacsipacsi (talk) 13:05, 7 July 2015 (UTC)

Rodolfo[edit]

Mit lehetne csinálni, hogy a gyerekei közé ne tegyék be Markos Györgyöt, aki köztudottan Alfonzó gyereke? A Wikidata miatt megjelenik gyerekként Rodolfo infoboxában, egy anon már szóvá is tette (és hányan csak röhögtek magukban). Kétszer már kivettem a WD-ből, nem lehet ezt levédeni? --Sir Morosus (talk) 21:54, 27 July 2015 (UTC)

A fordított tulajdonsággal rendelkező tulajdonságokat mindkét helyen javítani kell, különben automatikusan oda-vissza visszakerülnek. Általában nem a tünetet kell eltüntetni, hanem az okot kell kideríteni. --JulesWinnfield-hu (talk) 22:55, 27 July 2015 (UTC)

Köszönöm. Azt nem néztem, hogy Markos Györgynél mi van megadva. --Sir Morosus (talk) 09:08, 28 July 2015 (UTC)

Segítséget kérek![edit]

Az Iszméné adatait tartalmazó lapra Ismeneként lehet csak hivatkozni.Hogyan lehetne átnevezni/hozzáadni?--Ruisza (talk) 15:34, 3 November 2015 (UTC)

Erre gondolsz: Ismene (Q753902)? Egyszerűen hozzáadsz magyar címkét (a lap tartalmi részén jobb fölül van egy szerkesztés link, aztán beírod a magyar megnevezést a megfelelő helyre). --Tacsipacsi (talk) 18:57, 3 November 2015 (UTC)

Wikimania 2016[edit]

Only this week left for comments: Wikidata:Wikimania 2016 (Thank you for translating this message). --Tobias1984 (talk) 11:10, 25 November 2015 (UTC)

Téves a halálozási hely[edit]

Richard Henry Lee Westmorelandban hunyt el egy Chantilly nevű udvarházban, amely nevét a franciaországi chantilly-i kastélyról kapta. Forrás itt: Chantilly, Virginia. Tehát nem Franciaországban halt meg. Köszönöm a javítást. --Tulipanos (talk) 19:02, 7 December 2015 (UTC)

Javítottam. --JulesWinnfield-hu (talk) 19:39, 7 December 2015 (UTC)

Ionuț Silaghi és Mezey László irodalomtörténész[edit]

Ennek a két férfinak van más nyelven is cikke (pl. eswiki, illetve enwiki). Egyesíteni kéne õket. de mobilról nekem nem megy. Rakás (talk) 10:19, 22 December 2015 (UTC)

Mit mivel? --JulesWinnfield-hu (talk) 21:52, 22 December 2015 (UTC)

Szia! A Mészöly László-kérdést közben már megoldották, a román-magyar fickónál, Ionuț Silaghi esetében is az gond, hogy a magyar cikkhez is készült önálló wd-lap, miközben már volt egy, ezért mobilról se a wd se a wp által nem tudom egyesítpeni a két wikidata elemet, Ha a viszont a nevét beírod vagy másolod a wikidata keresöjébe, kiadja mindkét összevonandó elemet. Remélem, elég érthethetö voltam. Ha mégse, akkor holnap nagygéphez férek, és megcsinálom. Köszönöm a válaszod. Rakás (talk) 23:39, 22 December 2015 (UTC)

Nem találtam kettőt. --JulesWinnfield-hu (talk) 01:19, 23 December 2015 (UTC)

Már ez is ✓ Done, de kösz. Rakás (talk) 09:50, 23 December 2015 (UTC)

Melyik volt az a kettő? --JulesWinnfield-hu (talk) 11:29, 23 December 2015 (UTC)

településeknél hiba: ±[edit]

Szia! Szalánta településnél jelentkezett a hiba, a terület szakaszban ±0,001-t írja be a rendszer, hogyan lehet kivenni? Szajci (talk) 20:04, 24 December 2015 (UTC)

±0,001 helyett ±0-t írsz. --Tacsipacsi (talk) 20:31, 25 December 2015 (UTC)
köszi. közben rájöttem :) Szajci (talk) 12:05, 26 December 2015 (UTC)
@Szajci: De ez nem hiba. Gondolom a terület nem pontosan ennyi, hanem hektárra van kerekítve. A ±1 (illetve amíg négyzetkilométer volt, addig a ±0,001) ezt jelzi. – Máté (talk) 10:24, 10 March 2016 (UTC)

Kázmér[edit]

Kázmérnak még nincs wikidata-párja, én pedig nem értek még hozzá. Köszönöm előre a segítséget! Apród (talk) 00:43, 7 January 2016 (UTC)

Szerintem van. Csak más nyelvű cikk nincs hozzá kapcsolva. Ez meg nem igazán meglepő, keresztneveknél teljes a katyvasz. --Tacsipacsi (talk) 20:17, 7 January 2016 (UTC)

@Tacsipacsi: Rosszul fogalmaztam, mert ehhez kellene hozzákapcsolni pl. a magyar párját: [1] Apród (talk) 00:14, 16 January 2016 (UTC)

Ez már nekem rizikósnak tűnik. Ezek közül miért pont ezzel kapcsoljam össze? Miért nem a másik öt közül valamelyikkel? Én inkább békén hagynám. --Tacsipacsi (talk) 10:53, 16 January 2016 (UTC)

Nem értem. Ha jól látom a másik öt az öt különböző nyelvű. Ha van egy magyar szócikk és van öt különböző nyelvű párja, akkor nem az a természetes, ha összekapcsolják öt különböző nyelvű wikipárjával? Az angolt, mint párt példaként említettem, mert javarészt - ha más nyelvű wikikre megyek, akkor az angolt és németet szoktam megnézni (jó, időnként más nyelveket is, de ezeket nézem javarészt, mert még németből és angolból értek is valamit, németből erősebben, angolból gyengébben).

Sürgőssé pedig azért vált, mert amikor Zichy Kázmér volt soron, bosszantó volt, hogy a Kázmér név más nyelvű párjaihoz nem simán jutottam el, hogy más nyelven is megnézzem Zichy Kázmér nevét. Apród (talk) 21:24, 16 January 2016 (UTC)

Több cikk is van. A teljesség igénye nélkül:

Félkövérrel jelöltem az angolt és németet, amik három-három elemnél fordulnak elő. Most mégis melyik angol cikkhez szeretnéd kapcsolni a magyart? --Tacsipacsi (talk) 22:31, 16 January 2016 (UTC)

A katyvasznak külön műhelye van: Wikidata:WikiProject Names. --JulesWinnfield-hu (talk) 15:54, 17 January 2016 (UTC)

Ja most már értem! Ezek szerint angol és német szócikkpárja is több van, csak még nem jöttek rá nyugaton az angol Kázmérok egybefésűlésére, illetve a német Kázmérok egybefésűlésére. Akkor tényleg hagyjuk. Apród (talk) 16:41, 17 January 2016 (UTC)

Elrontottam...[edit]

Volt az angol Libellulidae szitakötő-család lap, amihez a magyar Laposhasú acsafélék volt linkelve, hibásan, mert az a Libelluloidea öregcsaládnak felel meg. Van a családnak megfelelő magyar változat is, de eredetileg az meg egy holland egyértelműsítőlaphoz volt interwikizve. A lényeg, hogy megpróbáltam a kiszedni a Libellulidae lapról a magyar interwikit, de helyette valahogyan az összes többit szedtem ki és csak a magyar maradt. Nem merem tovább piszkálni, mert ahogy nézem csak tovább rontok rajta. Valaki meg tudná nézni és visszavonni amit csináltam, vagy a More languages alapján jól beinterwikizni az angol lapot? --Hollófernyiges (talk) 09:40, 9 February 2016 (UTC)

Javítottam. Jól megkavartad, nem volt egyszerű. --JulesWinnfield-hu (talk) 15:09, 9 February 2016 (UTC)

Hálás köszönet. --Hollófernyiges (talk) 11:43, 10 February 2016 (UTC)

Elisabeth Mann Borgese[edit]

cikk most készül. Mivel Thomas Mann iboxában nem jelent meg automatikusan a neve a gyermekei között, megnéztem Th. M. wikidata oldalát. Ott töröltem a kötőjelet (Mann és Borgese között), de a linkre kattintva az Elisabeth Mann Borgese (Schiff)-re jutok. Hajót is neveztek el róla. Kérném javítani. Köszönöm. --Tulipanos (talk) 16:32, 16 February 2016 (UTC)

Megjelenik, csak újból el kell menteni a Thomas Mann cikket. A hajóra nem kellett volna átírni. --JulesWinnfield-hu (talk) 22:53, 16 February 2016 (UTC)

Wikidata - Más wikiken szakasz[edit]

Sziasztok!

Valamiért nem tudom módosítani a Wikidatákban a Más Wiki-ken található szakszt, mert amikor a szerkesztésre kattintok, és megszerkesztettem, a mentés gomb inaktív marad, és csak a Mégse-re tudok kattintani.

Pl. Szerettem volna a Magyar Wikin lévő "Kategória: Szigligeti Ede"-hez hozzárendelni a Commons-nál lévő "Category: Ede Szigligeti"-t, de nem engedi. --Gbarta (talk) 09:55, 10 March 2016 (UTC)

@Gbarta: Gondolom azért nem megy, mert a commonsos kategóriát már kapcsolták a Ede Szigligeti (Q897099) elemhez. Ha onnan törlöd, akkor mennie kell. – Máté (talk) 10:15, 10 March 2016 (UTC)

Nem engedi onnan törölni! Erről beszélek! :) --Gbarta (talk) 11:00, 10 March 2016 (UTC)

Érdekes. Ezt most átmozgattam, de ha máshol is van ilyen gondod, akkor azt lehet jelezni kellene a fejlesztők felé. – Máté (talk) 11:35, 10 March 2016 (UTC)

Wikidata:Requests for comment/Reforming the property creation process[edit]

See the above RFC for some proposals to reform the property creation process. MediaWiki message delivery (talk) 06:29, 20 March 2016 (UTC) (on behalf of Rschen7754)

Gereben Ágnes[edit]

Valaki meg tudná tenni, hogy Gereben Ágnes (Q12814422) halálozási helyénél abszolute ne szerepeljen semmi? A szerkesztő már jó egy éve vagy a forrásokat félreértelmezve vagy a wikipédia szócikke alapján keletkező szó szerinti életrajzokra hivatkozva (köztük egy blogra meg egy könyvajánlóra), vagyis azokat tekintve forásnak próbálja bizonyítani, hogy Budapesten halt meg Gereben Ágnes. Apród (talk) 20:37, 28 March 2016 (UTC)

Egyrészt nem értem, miért baj az, ha szerepel, hogy ismeretlen érték, másrészt nem látom nyomát se itt, se a Wikipédián, hogy meg próbáltátok beszélni a dolgot Lacikával, csak a folyamatos oda-vissza állítgatásokat a cikkben. Egyébként meg ha rákattintasz a megfelelő helyen a szerkesztés linkre, akkor a helyén megjelenik egy törlés opció. --Tacsipacsi (talk) 21:55, 29 March 2016 (UTC)

Már ennél a szócikknél számos jelzés érkezett: [2], [3], [4], [5], [6], [7]. elnézést, hogy sietve írom. Apród (talk) 10:30, 31 March 2016 (UTC)

Szerintem a szerkesztési összefoglaló nem a megfelelő hely ilyenekre (tudom, van más is, csak a fele visszavonás linkje). Ezenkívül továbbra sem értem, hogy miért baj az ismeretlen érték. Mindegy, a tartalmi kérdésbe nem kívánok belefolyni, a technikaira pedig szerintem már válaszoltam. --Tacsipacsi (talk) 18:39, 31 March 2016 (UTC)

Sandra Myrnák[edit]

Sandra Myrna Diaz nem azonos szerintem Sandra Myrnával. Az egyik argentin, a másik venezuelai. Hogy lehet szétválasztani őket? -Apród (talk) 23:52, 7 April 2016 (UTC)

Minthogy a Sandra Myrna Díaz (Q15062339) állításainak többsége a bilógusról szóltak, és a színésznőről létezik külön elem, a Sandra Díaz (Q3342166), ezért az előbbiből töröltem azokat a dolgokat, amelyek a színésznőre vonatkoztak, és hozzáadtam az utóbbihoz. Ha nem létezett volna az elem, akkor újat hoztam volna létre oldalt a menüből. – Máté (talk) 04:48, 8 April 2016 (UTC)

Köszönöm a segítségedet. Apród (talk) 11:22, 8 April 2016 (UTC)

Forbidden hibaüzenet a címke szerkesztésekor[edit]

Sziasztok! A Palaeolama címkéjét tölteném ki, mire a következő hibaüzenetet kapom:

"Hiba lépett fel a mentés közben, ezért a változtatásaidat nem sikerült átvezetni.

Részletek

Forbidden"

Ez általános hiba, vagy csak lemaradtam valamiről? ato (talk) 13:08, 19 May 2016 (UTC)

Update: IExplorer alatt nem ment. Most Firefox alatt megy. ato (talk) 11:22, 21 May 2016 (UTC)

Most megjavult IExplorer alatt is. ato (talk) 04:53, 1 June 2016 (UTC)

Hogy lehet új propertyt felvenni?[edit]

Egy wikidata-szakértő segítségét szeretném kérni a wikidata fórumon felvetődött problémával kapcsolatban. A probléma megoldása az lehetne, ha egy új property kerülne bevezetésre, ami megfelelne a különböző nyelvű wikipédiákban található sakkozó infoboxok mindegyikében paraméterként szereplő címnek. A magyarban "Cím", az angolban "Title", a franciában "Titre" stb. Ami most szerepel, hogy az "Award" propertyt kapcsolják a nemzetközi nagymesteri, nemzetközi mesteri stb. címekhez, az nagyon nem jó, és félrevezető. A sakkban ez nem díj, hanem minősítési fokozat. Van díj is a sakkban, például a hu:Sakk Oscar-díj. Nagyon megköszönném, ha tudna valaki segíteni. --Dodi123 (talk) 17:41, 19 May 2016 (UTC)

Wikidata:Property proposal. Ha kell segítség a forma kitöltéséhez, segítünk. – Máté (talk) 20:24, 19 May 2016 (UTC)
Köszönöm a segítséget, amivel élnék is. Körülnézve a tulajdonságok listáján, pontosan ugyanolyanra lenne szükség, mint a dan/kyu fokozat (P468) (aminek a leírásában ez szerepel: fokozat egyes küzdősportokban vagy táblajátékokban), csak éppen a dan/kyu a sakkban nem használatos. A sakkban a mester és annak különböző fokozatai jelennek meg (nemzeti mester, FIDE-mester, nemzetközi mester, nemzetközi nagymester). Lényegében ez más néven egy chess rank, ami a magyar sakkozó infoboxokban "Cím" néven, a többi nyelvi infoboxban is az ennek megfelelő title, titel, titer stb. elnevezéssel szerepel. Ha jól sejtem, a Személy alatt a Sport and Competition szakaszba kellene ezt javasolni, de hogy mit és hogyan kell ehhez beírni, azt sajnos nem tudom. --Dodi123 (talk) 19:56, 20 May 2016 (UTC)
Még azt is jó megoldásnak tartanám, ha erre a wikidatában lehetőség van, hogy ez a meglévő dan/kyu fokozat (P468) property lenne átnevezve "Rank" névre, ami egyébként is szerepel a P468 property alternatív megnevezései között. Ezzel általánosabb értelme lenne, és a sakkminősítések (címek) is beleférnének. --Dodi123 (talk) 20:14, 20 May 2016 (UTC)
Ez utóbbit javasoltam végül a wikidata fórumon, de van aki nagyon félreértette az egészet. Eszembe se volt külön nagymester propertyt létrehozni. Ha egyetértetek ezzel, akkor tudtok ott támogatni? --Dodi123 (talk) 17:42, 21 May 2016 (UTC)

Galóca[edit]

A Galócafélék oldalt valaki össze tudná kapcsolni az angol Amanitaceae-val, mert úgy látszik ez meghaladja a képességeimet. --Hollófernyiges (talk) 09:54, 24 May 2016 (UTC)

Összekötöttem. Nekem is csak IExplorerem van kéznél. Abban meg csak a QuickStatements-szel ment, különben "Forbidden" hibaüzenet mindenre. ato (talk) 10:16, 24 May 2016 (UTC)

Vajek Jutka[edit]

Bosszúságomra az egyik szerkesztő a SZOT-díjat wikidatába írta be Vajek Jutka (https://www.wikidata.org/wiki/Q24577027) szócikkbe, holott a szócikkben benne van, hogy visszavonták később.

Másrészt nem tette bele viszont az infoboxba, hogy Televíziós Elnöki Nívódíj hét alkalommal és Miskolci Tévéfesztivál nagydíja, háromszor

Én szerkeszteni nem tudom olyan jól a wikidatát, beletenné valaki ezeket az adatokat az infoboxba? Apród (talk) 10:46, 15 June 2016 (UTC)

@Apród: A SZOT-díjat elintéztem, bár jó lenne hozzá forrás. A másik kettőhöz értelmes elemeket kellene létrehozni, azt most nem vállalom. – Máté (talk) 13:14, 15 June 2016 (UTC)

Köszönöm, jó lesz így. Apród (talk) 17:53, 15 June 2016 (UTC)

Ellenőrzési idő[edit]

Sziasztok,

Módosítottam egy lapon pár adatot mert téves volt illetve aktualitását vesztette, de még mindig "ellenőrzésre vár" státuszban van. Lassan 2 hete. Ez normális, vagy valami nem stimmel?

Köszönettel Selena64

@Selena64: A kérdést érdemesebb itt felvetned. Sajnos elég nagy elmaradásban vagyunk az új szerkesztések ellenőrzésével a huwikin (a legrégebbi 67 napos). – Máté (talk) 06:10, 8 August 2016 (UTC)

Verebes István[edit]

Verebes István wikidata-adatlapján nem lehetne hozzátenni Verebes Linda nevét? Ő is gyermeke volt.

Egyébként az, hogy bizonyos adatokat képtelenség beírni, javítani az infoboxokba, ha a wikidatán ráerősítenek azzal, hogy mások is betesznek valamit (próbáltam ugyanis a normál wikipédiába beírni, nem jelent meg), ez inkább a wikipédiát gyengíti mint erősíti. Egy nap arra fognak ébredni, hogy a szerkesztők inkább a wikipédia társprojektjeiben (wikibooks, wikiquote, wikisource stb.) fognak olyan szócikkeket írni, ahol a wikidatás ráerősítések inkább gátló, mint segítő szerepet fejtenek ki. Apród (talk) 21:13, 21 August 2016 (UTC)

Jaj és a beíró szerkesztő ráadásul csak angolul ír! Apród (talk) 21:23, 21 August 2016 (UTC)

Pontosítanád a dolgot? Egyetlen linket sem adtál. --Tacsipacsi (talk) 23:09, 21 August 2016 (UTC)

Nagyszerű: https://www.wikidata.org/wiki/Q1420990 Apród (talk) 23:57, 21 August 2016 (UTC)

@Apród: Beírtam Verbes Lindát, nem tudom neked miért nem sikerült. Azt kifejtenéd, mit próbáltál beírni a Wikipédiában, ami aztán nem jelent meg? Direkt úgy vannak elkészítve az infoboxok, hogy minden felülírható legyen helyileg. A Wikidatát szerkeszteni amúgy is sokkal intuitívabb, mint a wikikódot az infoboxokban, de ettől függetlenül is fejlesztik a Wikipédiákban szerkeszthető wikidatás infoboxokat is. – Máté (talk) 05:39, 22 August 2016 (UTC)

Most már én sem tudom, mert kipróbáltam az infobox valamelyik sorát, most viszont mégis beírhatóak a sorok. Mindenesetre köszönöm a wikidatában való kiegészítést. Apród (talk) 14:55, 22 August 2016 (UTC)

Items without statements and sitelinks to huwiki[edit]

There is now a list at Wikidata:Database_reports/items_without_claims_categories/huwiki for Hungarian Wikipedia (huwiki).

It lists the categories in use at Wikipedia for items that don't have any statements. Currently there are only 25755 such items (5.6%). More stats here.

Links to PetScan make it easy to add suggested statements to these items. I added a few based on available English translations.
--- Jura 12:45, 1 September 2016 (UTC)

GPS koordináták[edit]

Sziasztok! Ha egy földrajzi koordinátát fel akarok vinni a Wikidatába, hogyan kell csinálni? Megtaláltam pl. a Szentgáli-kőlik koordinátáját a geocaching.hu-n (https://www.geocaching.hu/poi.geo?id=73029), de ott csak fok és perc van megadva.--Szenti Tamás (talk) 18:11, 3 October 2016 (UTC)

@Szenti Tamás: N 47° 6.101' E 17° 44.894' alakban elfogadja. Csak tizedespont kell vessző helyett. – Máté (talk) 18:34, 3 October 2016 (UTC)

Köszönöm!--Szenti Tamás (talk) 19:32, 3 October 2016 (UTC)

Sakkozók Élő-pontszáma[edit]

A wikidatába bekerült a sakkozóknál egy Elo rating (Property:1087) (a magyar Sakkozó infoboxban Élő-pontszám) tulajdonság. Ez nem baj, sőt jó. A probléma az, hogy ez a pontszám havonként változik, és a wikidatába minden havi pontszám külön-külön bekerül. Ezek közül a mindenkori legutolsó lenne csak érdekes, most azonban ha a Sakkozó infoboxban nincs kitöltve ez a tulajdonság, akkor a wikidatában levő összes érték megjelenik, ráadásul a hónap megjelölése nélkül. Ennek így semmi értelme, ráadásul már több tízhavi érték is felgyűlt a wikidatában, és ezek az értékek jól "megnyújtják" teljesen szükségtelenül felesleges információkkal az infoboxot. Ha tudnátok abban segíteni a wikidatás szerkesztőknél, hogy a) csak egy, a mindenkori utolsó érték szerepelhessen a wikidatában; vagy b) az értékhez az adott hónap is bekerüljön megfelelő infoboxba; c) az infobox sablon csak egy értéket (a legutolsót vegye át). Ez az utóbbi kérés valószínűleg nem wikidatás, hanem a sablongurukat érintő probléma, de azért megírtam ide is. --Dodi123 (talk) 21:14, 24 November 2016 (UTC)

@Dodi123: A hónap megjelenítése nem probléma, de igazából a megoldás az lenne itt, ha a frissítést végző szerkesztő mindig beállítaná a legfrissebb érték rangját preferáltra, az előzőt meg normálra. – Máté (talk) 05:31, 25 November 2016 (UTC)
Ilyeneket csinál már User:PreferentialBot, meg lehetne kérni tőle. Oliv0 (talk) 06:00, 25 November 2016 (UTC)
Köszönöm a dátumbeillesztést a sablonba, és a javaslatot is. Megkértem tőle. --Dodi123 (talk) 13:54, 25 November 2016 (UTC)

Magyarországi földrajzi szócikkek Wikidata-itemei[edit]

Kedves Wikidata-szerkesztői/munkatársai!

Nem rég vettem észre, hogy a Sárosd-Seregélyesi-vízfolyásnak és a Dinnyés–Kajtóri-csatornának létrehozták a svéd és cebuano nyelveken a szócikkeiket botokkal. (Továbbá számos magyarországi földrajzi helységet is létrehoztak botok segítségével.) A szócikkeknek van a magyar Wikipédián megfelelő párja. Ámde a Wikidatán különböző Wikidata-itemeket kapott a magyar és a svéd/cebuano Wikipédiák szócikkei. (Sárosd-Seregélyesi-vízfolyás: Q26231413, Q14935318 Dinnyés-Kajtori-csatorna: Q26233292, Q14935041) Érdeklődnék, hogy más, a svéd és cebuano Wikipédián botokkal létrehozott szócikkek esetében is elfeledkeztek-e ellenőrizni, hogy van-e más Wikipédián az adott földrajzi helységnek szócikke? Van-e arra bot, amit ezt leellenőrizné?

További jó munkát!
Üdvözlettel: --81.22.189.98 08:58, 5 January 2017 (UTC)

A kapcsolódó Wikidata-elemek megtalálása legegyszerűbb a forrásadatok alapján (amiből a botos cikkek készültek), amennyiben erre a célra megfelelőek. Ettől függően a tökéletes biztonságtól (pl. a svéd/{{subst:#lang:ceb|hu}} szócikk a magyar alapján készült és vannak naplók) a kézzel ellenőrizendő jó tippig terjedhet a párosítás egyértelműsége; ha más nem, név alapján össze lehet párosítani őket. Ez utóbbi esetben természetesen a legkisebb eltérés (pl. nagykötőjel [–] helyett normál [-]) is rettenetesen megnehezíti a program dolgát. Ezt az összekötést alapvetően a szócikkek létrehozásában közreműködő botoknak, illetve üzemeltetőiknek (Lsj, Emaus) kéne megcsinálniuk.
Summary in English: your bots created hundreds of articles and Wikidata items about Hungarian places. Many of them, of course, have Hungarian equivalents (see the above links—these two pairs have already been merged). There is no human editor who could merge such amount, so you should do this. I hope you have appropriate database.
--Tacsipacsi (talk) 16:50, 5 January 2017 (UTC)

Adatok javítása[edit]

Az André Citroën cikk iboxában a szülők szerepelnek házastársként. Felesége neve: Giorgina Bingen. Köszönöm a javítást. --Tulipanos (talk) 12:23, 30 June 2017 (UTC)

@Tulipanos: Az az adat nem a Wikidatából jön, a magyar Wikipédia cikkében kell javítani. – Máté (talk) 12:43, 30 June 2017 (UTC)

Kösz a választ. Közben én is rájöttem és javítottam. --Tulipanos (talk) 16:03, 30 June 2017 (UTC)

jelszó ?[edit]

Könnyedén oda dobja nekem hogy jelenkezzek be. Akkor a 10 éve használt jelszavamra <cs193604> azt mondja, hogy a jelszó érvénytelen. Miféle marha progamjuk van kedves uraim ? Hogy lehet bejenkezni, hogyha egy banális jelszót nem fogad el?

Segítségkérés, Ki vagy, doki? eltűntek a változtatásaim[edit]

Sziasztok!

Ki vagy, doki? Kísérők wikilapját szerkesztettem, mert az új részeknek a végére értem, és mivel nagy rajongója vagyok a sorozatnak, elkezdtem a legelső résztől nézni. Több helyen is hibát vettem észre, nem voltak jól megadva egyes dokikhoz a kísérők (mettől meddig voltak), ezért kijavítottam. Több helyen csúszás volt. Nagyon régen volt ellenőrizve az a lap, de attól én szorgalmasan kijavítgattam, hogy ha más megnézi azt a lapot, akkor ne a rossz adatot lássa. Néhány napig a változtatásomat láttam, amikor újra a Kísérők lapjára léptem, de ma eltűnt. Miért? Mit tehetek, hogy az én változtatásaim újra láthatóak legyenek?

Megjegyzés: még csak nem rég regisztráltam


Szia! Gondolom a Kísérő (Ki vagy, doki?) Wikipédia-szócikkről van szó. Az azzal kapcsolatos kérdéseket érdemes annak vitalapján vagy a Wikipédia Kocsmafal elnevezésű saját társalgójában feltenni, nem itt a Wikidatán. De ha már itt vagy: a változtatásaid nem tűntek el, csak ellenőrzésre várnak. Amíg nem ellenőrzi őket egy tapasztalt szerkesztő, addig csak bejelentkezve látod őket. – Máté (talk) 18:59, 30 July 2017 (UTC)

Redirect[edit]

Sziasztok. A Kovács István (producer) át lett nevezve Kovács István (Kovi) névre. Kellene egy redirect, de én nem merem megcsinálni. A segítséget előre is köszönöm. Üdv. Tambo (talk) 13:21, 17 August 2017 (UTC)

@Tambo: A Wikidatán nincsenek átirányítások (illetve vannak, de csak két elem összevonásakor), a Wikipédiára mutató hivatkozások pedig automatikusan frissülnek. Legfeljebb a címke és a más nevek módosítására lehet szükség, de itt már minden változat szerepel. (Ha a Wikipédián van szükséged segítségre átirányítás készítésében – bár ezt kétlem –, akkor ott kérj segítséget a félreértések elkerülése érdekében.) --Tacsipacsi (talk) 23:36, 18 August 2017 (UTC)

PIM[edit]

Lásd w:hu:Wikipédia:Kocsmafal_(műszaki)/Archív110#Petőfi_Irodalmi_Múzeum_import. --grin 13:11, 15 September 2017 (UTC)

műemlékem.hu[edit]

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Armenian_Catholic_church_in_Budapest uses the műemlékem.hu identifier. Should we add a property for műemlékem on Wikidata? --Tobias1984 (talk) 20:19, 13 October 2017 (UTC)

I think it could be useful. ato (talk) 05:33, 16 October 2017 (UTC)

Téves kapcsolódás[edit]

Robert Lacoste (játékvezető) cikkünk a Robert Lacoste francia politikushoz kapcsolódik a wikidatán. A cikkünk szerint 1930-ban született, ezért nem köthető ahhoz a Robert Lacoste játékvezetőhöz, aki sokkal előbb született, és fent van a wikidatán. Rendezni kellene. Köszönöm. --Tulipanos (talk) 18:51, 15 October 2017 (UTC)

Köszi, hogy jelezted! Átkötöttem. (Alul, a wikilinkeknél szerkesztés, a magyar link melletti kuka-gomb, aztán mentés. Ugyanez a megfelelő adatlapon szerkesztés, magyar wikilink hozzáadás.) További jó szerkesztést! ato (talk) 05:09, 16 October 2017 (UTC)

Wikidata:Requests for comment/Defining account creators[edit]

I have started this RFC about account creators. --MediaWiki message delivery (talk) 22:00, 21 October 2017 (UTC) (for Rschen7754)

Julius Serck[edit]

átirányított angol cikkhez kapcsolódik. Törölni kellene. Köszönöm. --Tulipanos (talk) 10:02, 4 November 2017 (UTC)

Töröltem az angol linket a Julius Serck (Q6310077) elemről. – Máté (talk) 10:38, 4 November 2017 (UTC)

Elírás javítása[edit]

A Dzsámi (Q312458) adatlapján javítani kellene egyik művének címét: Juszuf és Zalikha helyett Juszuf és Zulikha a helyes. Ma évfordulós cikkünk a kezdőlapon. Köszönöm. --Tulipanos (talk) 10:06, 17 November 2017 (UTC)

A problémát megoldottam. Nem vettem észre, hogy a hiba az infoboxban volt. Elnézést a riadóért. --Tulipanos (talk) 15:50, 17 November 2017 (UTC)

C. F. E. BACH motif[edit]

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Az angol verzióban felvittem a C. F. E. BACH motif címen egy szócikket, de valamiért nincs wiki data item id-je. Nem értem miért, és így nem is tudom a magyar cikkhez kapcsolni. Tudna valaki segíteni ebben? Előre is köszönöm:--Gömb Adél (talk) 16:33, 27 November 2017 (UTC)

@Gömb Adél: Létrehoztam a Wikidata elemet (C. F. E. BACH motif (Q43871902)), és összekötöttem a C. F. E. BACH-motívum és C. F. E. BACH motif szócikkeket.--EniPort (talk) 16:59, 27 November 2017 (UTC)

@EniPort: Igen látom így kész, és köszönöm. De mi lehet ennek az oka, eddig minden felvitt cikkhez automatikusan generálódott a wikidata item id, te érted, hogy most miért nem?--Gömb Adél (talk) 18:16, 28 November 2017 (UTC)

Nem tudom sajnos, én kézzel szoktam létrehozni az új cikkekhez a Wikidata bejegyzést, de biztos lehetne ügyesebben is (vagy az is lehet, hogy idővel maguktól legenerálódnak).EniPort (talk) 00:29, 29 November 2017 (UTC)

Segítség kérés[edit]

Sziasztok. Csonka Györgyről két wikidata lap van. Q27077652 és Q44939653 Egyberakná valaki? Sajnos én nem tudom. Előre is köszönöm. Üdv. Tambo (talk) 09:01, 8 December 2017 (UTC)

✓ DoneMáté (talk) 09:58, 8 December 2017 (UTC)
Köszönöm! Tambo (talk) 16:39, 13 December 2017 (UTC)

Barsi László[edit]

 • Barsi László (1904–1975) rövid- és középtávfutó, az 1928-as olimpián versenyzett
 • Barsi László (1962) súlyemelő

A súlyemelő Barsi Lászlót nyelvközi hivatkozással egybekapcsoltam az angol nyelvű szócikkel. Az angol Wikiben viszont a távfutóról van szócikk. --Holdkóros (talk) 16:42, 18 December 2017 (UTC) --Holdkóros (talk) 19:08, 18 December 2017 (UTC)

Minősítő használata bizonytalan dátum és korabeli név megadásához[edit]

Sziasztok! Két dologban kellene segítség, mindkettő Genthiosz lapjára vonatkozik.

 1. A születési és halálozási dátuma évszázadban van megadva. Ennél azonban tudunk pontosabbak is lenni. Hogy tudom megadni azt, hogy i. e. 220 után született? Nem találok "after" minősítőt.
 2. Halálozási helyeként Gubbio van megadva, ami földrajzilag helyes, csakhogy akkoriban Iguvium volt a város neve. Hogy tudom ezt megadni neki, és hogy a huwikibe se Gubbiót húzza be? Köszönöm. Pasztilla (talk) 09:51, 16 January 2018 (UTC)

@Pasztilla: A earliest date (P1319) és latest date (P1326) minősítőket keresed. A másodikhoz a huwiki moduljait kellene fejleszteni, de nem hinném, hogy egyhamar lenne kapacitás. Addig megadhatod kézzel :(. – Máté (talk) 10:06, 16 January 2018 (UTC)

Oké, köszönöm. Pasztilla (talk) 10:08, 16 January 2018 (UTC)
Elvileg tudja az atDate paraméterrel (ha a start time (P580) és end time (P582) minősítőkkel meg van adva az állítás érvényessége), a official name (P1448) tulajdonságot kell lekérdezni a születési/halálozási helyhez, csak az nem triviális, hogy hogy határozzuk meg a dátumot – lehet, hogy Wikidatából jön, lehet, hogy sablonparaméterből, lehet, hogy nincs, a sablonparaméter vagy feldolgozható nagy nehezen, vagy egyáltalán nem (ilyenkor használjuk-e a Wikidatát vagy sem) stb. --Tacsipacsi (talk) 11:44, 16 January 2018 (UTC)
Értem, közben beírtam a huwikin mindent kézzel. Nyilván egyszer erre is lesz flawless megoldás, hiszen ez volna a wikidata egyik lényege. Pasztilla (talk) 09:25, 25 January 2018 (UTC)

Milyen gyakran frissít a Wikidata?[edit]

Kedves Szerkesztőtársak! Új adatlapot vittem fel és a szócikknél a sablonban még nincs változás. Kérdésem az, hogy milyen gyakran frissül a wikidata? (Talán valamit rosszul csináltam, hogy nem látom "eredményét"?) Üdv:--Petej (talk) 18:56, 18 February 2018 (UTC)

@Petej: Szia! Ahhoz, hogy megjelenjenek a sablonban az adatok, két dolog szükséges:

 1. A szócikket és az adatlapot össze kell kapcsolni. Ezt az adatlapon jobboldalt vagy alul található Wikipédia mezőben teheted meg a nyelvkód (hu) és a szócikk címének beírásával.
 2. A Wikipédia-szócikk gyorsítótárát is frissíteni kell. Ez kis idő elteltével magától is megtörténik. Ha fel akarod gyorsítani, akkor megteheted ezen a címen: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Herpay_Ágnes&action=purge (nyilván a frissítendő szócikk címével).

Máté (talk) 19:42, 18 February 2018 (UTC)

Kösz!--Petej (talk) 23:34, 18 February 2018 (UTC)

Wikidata:Requests for comment/Privacy and Living People[edit]

There has been a request for comment about developing a policy about privacy and items about living people. Your participation is encouraged above. --MediaWiki message delivery (talk) 20:48, 24 February 2018 (UTC) (from Rschen7754)

P31 instance of[edit]

Szia, @Tacsipacsi:! A P31-es property magyar megnevezésével kapcsolatos kommenteddel kapcsolatban írnék. Írtad:azt mondjuk, hogy „ez egy autó”, „ez egy enciklopédia”, „ez egy magyar település” stb., nem „ez egy adott autó/enciklopédia/magyar település”

A P31 "inscance of" property-nek az elnevezésénél, szerintem, elsősorban nem az a lényeges, hogyan mondjuk szépen magyarul. Ez a property rendkívül speciális, ugyanis van egy párja: a P279 "subclass of". A kérdés itt az, hogy hogy lehet úgy megnevezni a P31-es property-t, hogy ne lehessen összekeverni a P279-cel. Pl. vegyük az egyszerűség kedvéért a következő három elemet: "jármű", "autó", "pápamobil". A rövidített elnevezés szerint valaki besorolhatná így is:

 1. "autó": ez egy "jármű"
 2. "pápamobil": ez egy "autó"

Ebből az első besorolás hibás. Mert az autó nem egy adott (meghatározott) jármű, hanem egy fajta jármű (alosztálya ennek). Ezzel ellentétben a pápamobil egy adott, konkrét autó. Tehát szerintem nem jól tetted, hogy kitörölted az adott szót a megnevezésből. Ha nem tetszik, akkor inkább gondolkoznunk kellene azon, hogy milyen másik szóval helyettesítsük. Pl. meghatározott, konkrét, de lehet más is, ha van jobb.

Az a kifejezés, hogy "ez egy", szép nyelvtanilag, de nem ad támpontot arról, hogy itt most "ez egy adott"-ra, vagy "ez egy fajtá"-ra kell gondolni, mikor valaki létrehozza ezt a property-t. Próbálj programozóként gondolkodni itt, ne bölcsészként. (Természetesen nem ismerlek, nem tudom, milyen területen mozogsz.)--Pzgulyas (talk) 18:22, 1 March 2018 (UTC)

Szerintem a címkéknek értelmes magyar kifejezéseknek kell lenniük. A használat tekintetében a leírás ad támpontot: „az elem egy példánya valaminek, vagy egy csoport tagja; nem egyenlő a P279 (alosztálya ennek) tulajdonsággal” – úgy gondolom, ez egyértelmű, nem érzem szükségét a címke módosításának. Ha mégis muszáj, akkor a más nevek között szereplő „példánya ennek” nevet tudnám elfogadni. – Tacsipacsi (talk) 18:47, 1 March 2018 (UTC)
Szerintem borzalmasak a mutató névmásokat tartalmazó tulajdonságcímkék, jó lenne, ahol csak lehet, máshogy megfogalmazni. – Máté (talk) 20:14, 1 March 2018 (UTC)

A címkének egyértelműnek kell lennie, mert különben nem jól használható a wikidata adatlap. Ráadásul az "ez egy" megfogalmazással más baj is van: Azon kívül, hogy ez a megfogalmazás ugyanúgy igaz a P31-re és a P279-re is (pedig épp megkülönböztetnie kellene őket), még megtévesztő is, mert az "egy" határozatlan névelő szerepben van benne, ez a property pedig éppenhogy egy nagyon is határozott dologra utal, hiszen egy konkrét példány megjelölésére szolgál. Itt a szépérzéknek másodlagosnak kell lennie, ez nem arról szól.--Pzgulyas (talk) 07:11, 2 March 2018 (UTC)

A példánya ennek nekem kifejezetten tetszik. No nem nyelvtanilag, hanem az egyértelműsége miatt. A mutató névmásokat azért nem lehet ezekből a tömör kifejezésekből kigyomlálni, mert a teljes mondatokban ezek a határozó ragjaiként jelennek meg, de itt nem lehet magát a mezőt ragozni. A pápamobil példánya ennek autó helyett nem lehet elérni, hogy azt írja: pápamobil az autónak a példánya. Ez sajnos nyelvi adottság, nem lehet mit tenni vele. De ez nem bocsánat arra, hogy a címke nem jó.--Pzgulyas (talk) 07:23, 2 March 2018 (UTC)

Nyilván, ez egy nyelvi adottság, ezért kellene kreatívabbnak lenni, és nem erőltetni a mutató névmásos szerkezeteket. „osztály, amelynek példánya” – egyértelmű, nem erőltetett, van más hasonló analógiára elnevezett tulajdonság (has parts of the class (P2670)), viszont kicsit hosszú a leggyakrabban használt tulajdonsághoz (ugyan a többi megmaradhatna aliasként). – Máté (talk) 07:37, 2 March 2018 (UTC)

Nekem ez is tetszik, és annyira nem is hosszú. Egyébként ugyanezt a vitát an angolok is lefolytatták már 2013-ban :-) :Property_talk:P31#is_a_->_instance_of--Pzgulyas (talk) 07:46, 2 March 2018 (UTC)

A hegyi doktor és A hegyi doktor - Újra rendel[edit]

Az 1992-től forgatott A hegyi doktort nem az 1992-től 1998-ig forgatott szériák, hanem a 2008-tól forgatott folytatásszériák külföldi wikiadataihoz kapcsolta valaki (magyar nyelven a wikipédián még nem lett megírva a 2008-tól forgatott A hegyi doktor - Újra rendel). Rendezné ezt valaki? Itt van: A hegyi doktor.

Köszönöm előre is.

Egyébként ez Siegfried Rauch halála miatt derült ki számomra, aki a 2008-as szériában volt az egyik főszereplő. Apród (talk) 16:59, 12 March 2018 (UTC)

Kb. egy éve kavarta meg a dolgokat a Borislavpenkov nevű Wikidatán inaktív szerkesztő (több nyelvet is érintve). Most elvileg rendben vannak az interwikik mindkét elemen: Der Bergdoktor (Q469629) és Der Bergdoktor (Q1192462). – Máté (talk) 09:52, 13 March 2018 (UTC)
Köszönöm. Apród (talk) 12:54, 13 March 2018 (UTC)

Wikidata:Requests for comment/Privacy and Living People[edit]

Additional proposals have been made on the RFC, and your comments are welcome. --MediaWiki message delivery (talk) 03:40, 9 April 2018 (UTC) (for [[User:Rschen7754|Rschen7754)

Zeneművek hangszer szerint kategória[edit]

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.

A már korábban a magyar wikipédiában létrehozott kategóriát "Zeneművek hangszer szerint", szeretném az angolhoz kapcsolni, ugyanakkor nem tudom az angol megfelelőjéhez kapcsolni, ez Category:Compositions by instrumentation (Q7024465). A hibaüzenet a következő:

• The save has failed.

• The link huwiki:Kategória:Zeneművek hangszer szerint is already used by item Q32634854. You may remove it from Q32634854 if it does not belong there or merge the items if they are about the exact same topic.

Egyfelől nem értem az okát, mindig ugyanígy kapcsolok össze magyar és angol szócikkeket. Másfelől pedig a kérdésem, mit kell ilyenkor tennem, a magyar szócikkhez tartozó wikiadatlapból az item id-t el lehet vagy kell távolítanom, és ha igen hogyan? Előre is köszönöm:--Gömb Adél (talk) 11:51, 14 May 2018 (UTC)

Szia @Gömb Adél! Már össze volt kapcsolva a magyar kategória egy Wikidata-adatlappal, és mivel egyszerre csak egyhez lehet, ezért nem tudtad összekapcsolni azzal is, amely az angollal van összekapcsolva. Ilyenkor két lehetőség lehet: az egyik, hogy két elem (adatlap) van ugyanarról a dologról (jelen esetben az ilyen jellegű kategóriákról). Ebben az esetben a két elemet össze kell vonni (ebben segít a merge segédeszköz). Ezt most én meg is tettem. A másik lehetőség, hogy a magyar cikk/kategória/sablon/stb. rossz elemhez kapcsolódik, amely másról szól. Ilyenkor törölni kell a másik elemről, és hozzáadni a jóhoz. Ebben a move segédeszköz segít. Mindkettőt megtalálod a beállításaid közt. – Máté (talk) 12:59, 14 May 2018 (UTC)

Szia @Máté! Köszönöm hogy, hogy összevontad, ezzel kapcsolatban érdekelnének a részletek, a wikipédia beállítások alatt megtaláltam a segédeszközöket, de a merge-t nem. Ez ott hol van? Vagy a wikidata menüpontok között kéne keresnem?--Gömb Adél (talk) 15:06, 14 May 2018 (UTC)

@Gömb Adél: Igen, itt a Wikidtán van ez a segédeszköz. Mind a két szócikkről át kell navigálni a hozzájuk kapcsolt Wikidata-elemre (oldalt a Wikidata-adatlap menüpont), és utána a segédeszköz átal felülre elhelyezett „Összevonás” fül utasításait követni. Egyezményesen a régebbi elembe szoktunk összevonni, de a segédeszköz magától is így működik, ha nem állítod át. – Máté (talk) 16:14, 14 May 2018 (UTC)

@Máté! Köszönöm, ezeket jó tudni.--Gömb Adél (talk) 16:59, 14 May 2018 (UTC)

Szekrényessy Józsefné Slachta Etelka[edit]

Hogyan lehetséges az infoboxban a férjét elhelyezni? (Korábban az infoboxban nem az ő neve volt olvasható — de az adatai rendben voltak.) – Holdkóros vita 2018. május 19., 04:16 (CEST)

--Holdkóros (talk) 02:22, 19 May 2018 (UTC)

@Holdkóros: Kétszer volt megadva a férj paraméter: javítottam, illetve kitöltöttem a Wikidata-adatlapot. Bencemac (talk) 06:58, 19 May 2018 (UTC)

Tudjatok róla: NaturalEarth 4.1.0 megjelent - jobb Wikidata integrációval - és magyar nyelvű címkékkel ( wikidatából )[edit]

Nem minden tökéletes, még ( https://user-images.githubusercontent.com/2217320/40270642-495da924-5b91-11e8-949e-2aceccfcf750.png ) de a magyar nyelvű földrajzi nevek bekerültek a NaturalEarth adatbázisba.

Próbálok majd lekérdezéseket készíteni a hiányó magyar nyelvű címkékről.
NaturalEarthData.com : "A global, public domain map dataset available at three scales and featuring tightly integrated vector and raster data."

Whats new in v4.1.0:

"Expands the name localization added in v4.0 to 21 languages (up from 7) and several dozen themes expanding from populated places to include all admin-0, admin-1, rivers, lakes, playas, geographic lines, physical labels, parks, airports, ports, and more. As part of this work a new unique and stable “ne_id” has been added for any feature with a name translation &/or a Wikidata ID concordance. The full list of languages is: name_ar*, name_bn*, name_de, name_en, name_es, name_fr, name_el*, name_hi*, name_hu*, name_id*, name_it*, name_ja*, name_ko*, name_nl*, name_pl*, name_pt, name_ru, name_sv*, name_tr*, name_vi*, and name_zh. (Names with * indicate new language in v4.1 series.) A 2-character language code decoder ring. Props to Wikidata for their CC0 license. Want to see more name translations in the next Natural Earth release? Go edit Wikidata!"

see more:


üdvözlettel, --ImreSamu (talk) 13:46, 25 May 2018 (UTC)

Star Wars: A régi Köztársaság és a Star Wars: Knights of the Old Republic (comics) szerintem nem ugyanaz[edit]

Gyanús, hogy a Star Wars: A régi Köztársaság és a Star Wars: Knights of the Old Republic (comics) nem egymás wikidata-párjai, mivel utóbbi 2006-2010 között jelent meg és más alkotók vannak (író: John Jackson Miller, rajzolók: Brian Ching, Bong Dazo), mint a Star Wars: A régi Köztársaságnak (Alexander Freed és Robert Chestney).

Ellenben a Star Wars: The Old Republic (comics) írói tényleg Rob Chestney és Alexander Freed voltak. Igaz, nem 2009 febr.-2011 okt., hanem 2010 júl.-2011 okt. között jelent meg. Apród (talk) 12:55, 11 July 2018 (UTC)

Apáthi Imre[edit]

Sziasztok! Nem találom az okát, de a Halál oka: Farkasréti temető. Előre is köszönöm. Tambo (talk) 07:56, 20 July 2018 (UTC)

@Tambo: A színész infoboxot rontották el nálunk. Bencemac (talk) 08:03, 20 July 2018 (UTC)

Duplikátum megszüntetése[edit]

A Wikidatában ugyanarról a személyről van két adatlap:

 • Mágori Józsefmé (Q51880807)
 • Mágori Andrea (Q4755200)

Ez a két adatlap egy személyre vonatkozik. A kettőből kellene egyet meghagyni. --Gbarta (talk) 14:53, 10 August 2018 (UTC)

→ ← Merged. Bencemac (talk) 15:40, 10 August 2018 (UTC)

Cebuano-s genames import - Magyarországon ( tavak, patakok, dombok, hegyek, ... )[edit]

Léteznek rossz importok például a cebuano geo-importok, amelyek megduplikálják és megnehezitik az adatlekérdezést.

Azóta sokat javult a helyzet, csináltam egy sparql query-t ami a gyanús földrajzi elemeket listázza:

PREFIX schema: <http://schema.org/>
# Wikidata geonames-es adatok - Magyarországon , de nincs róla hu-s wiki oldal
SELECT DISTINCT ?item ?itemLabel WHERE {
 ?item wdt:P17 wd:Q28.
 ?item wdt:P1566 ?geonames.
 ?ceb_article schema:about ?item.
 ?ceb_article schema:isPartOf <https://ceb.wikipedia.org/>.
 MINUS {
  ?hu_article schema:about ?item.
  ?hu_article schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/>.
 }
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en,ms,de,zh,lv,fi,id,ru,es,fr,da,pt,pl,it,sv,ceb". }
}
ORDER BY ?itemLabel

Try it!

 • Magyarország
 • Van Geonames azonosítója
 • van ceb.wikipedia oldala
 • nincs hu.wikipedia oldala ( az mindig gyanús, de nem mindig hiba )

jelenleg( 2739 találat) Ezek nagy része átnézésre, tisztitásra érdemes. Valószínüleg nagy része nem hiba. de lehetnek elavult régi információval beimportált adatok. --ImreSamu (talk) 12:28, 4 September 2018 (UTC)