Wikidata:Társalgó

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
Társalgó
A Wikidatával kapcsolatos kérdések helye. Ha jól beszélsz angolul, és nem magyar projektekhez kapcsolódik a kérdésed, érdemesebb lehet az angol társalgóban kérdezni, valószínűleg több választ kapsz kevesebb idő alatt.

Magyar szerkesztők a Wikidatán (add hozzá magad a bábelsablonnal)

Lásd még: hu:Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

Magyar címke nélküliek[edit]

Sziasztok, ha van egy bármilyen lekérdezésem, ami elemeket listáz, hogy tudom tovább szűkíteni, hogy csak azokat mutassa, amelyekben a címke (Label) nincs kitöltve magyarul? Kösz előre is. Palotabarát (talk) 08:33, 5 April 2020 (UTC)

MINUS { ?item rdfs:label ?hulabel FILTER ( lang(?hulabel) = "hu" ) }

Máté (talk) 09:23, 5 April 2020 (UTC)

Máté kösz! Látom, hogy más irányból is megtalált a kérés, én csak most tudtam volna beszerkeszteni, kösz a segítséget ott is! Palotabarát (talk) 22:00, 5 April 2020 (UTC)

Hogyan tudok kapcsolatba lépni Pallertival?[edit]

Hogyan tudok kapcsolatba lépni Pallertival, ha évekkel ezelőtt heckerek által koholt vádak alapján letiltott a szerkesztésről? Valószínűleg fogalma sincs arról, hogy valójában ki vagyok. Ezért kötelező szerénységből immár csak évekkel később, vagyis csak most javaslom, hogy olvassa el a szakmai életrajzomat. Annak URL-je: https://www.academia.edu/35385090/OS_%C3%89LETRAJZ_F%C3%89NYK%C3%89PPEL Ha esetleg így nem tudja, akkor írja be a nevem a Google kereső mezőjébe és olvassa el a (DOC) OS ÉLETRAJZ FÉNYKÉPPEL | Dr. Opál Sándor ... című posztot. Azt az USA Kalifornia Állama Tudományos Akadémiájának honlapja már sok év óta őriz. Tisztelettel üzeni: dr. Opál Sándor, alias Laird42 — Preceding unsigned comment added by 94.21.229.164 (talk) 14:25, 23 April 2020

User talk:Pallerti. Bencemac (talk) 07:56, 26 April 2020 (UTC)

Lekérdezés finomítása[edit]

Sziasztok, van ez a lekérdezésem, ami a magyarok utóneveiből állít össze egy statisztikát (nem én írtam, találtam és átalakítottam). Szuperül működik, csak éppen több száz idegen nevet is tartalmaz azoknak az életrajzi elemeknek az given name (P735) tulajdonságából, akik többes nemzetiségűek, állampolgárságúak vagy csak nemzetenként eltérő néven ismertek. Ezekben az elemekben az utónévnek több nyelven ismert változata szerepel, ami aztán a statisztikába is bekerül. Ezeket a neveket nem szoktam törölni, de kiegészítem azokat language of work or name (P407) minősítővel. Példa egy magyar származású francia festő utóneveire: Emeric Tauss Torday (Q15042146), Magyarországon is számontartott szlovák nemzetiségű pap utóneveire: Q12768474.

Az a kérdés, hogy lehet-e úgy szűkíteni ezt a lekérdezést, hogy:

 • ha meg van adva az utónévnél az alkotás vagy megnevezés nyelve, akkor csak a magyart vegye figyelembe (vagyis ha nincs megadva iylen minősítő, akkor bármi áll ott, számolja bele)
 • lefusson megszakítás nélkül (vagyis ne fusson timeoutba)


SELECT ?country ?countryLabel ?count WHERE { 
	{
		select ?country (COUNT(*) AS ?count) where {
			{?item wdt:P27 wd:Q28} UNION {?item wdt:P27 wd:Q171150} UNION {?item wdt:P27 wd:Q655621} . 
			?item wdt:P31 wd:Q5 .
			?item wdt:P735 ?country .
		} group by ?country 
	}
	SERVICE wikibase:label {      # ... include the labels
		bd:serviceParam wikibase:language "hu" .
	}
} ORDER BY DESC (?count)

Try it!

Kösz, ha találtok megoldást Palotabarát (talk) 12:10, 1 May 2020 (UTC)

Random képek megjelenése egyes országok infoboxában[edit]

Sziasztok,

Segítségeteket kérném abban hogy egyes országoknál a Wikidatában szereplő random képek megjelennek az országok infoboxában a címer és a zászló fölé, végig néztem a többi külföldiwikit, de máshol nem jelennek meg csak a magyarban, tudja valaki ennek az okát, ill. lehet ezt javítani valahogy? próbáltam pár országnál törölni a képeket, de külföldi szerkesztők megszóltak érte és kérték, hogy a problémával forduljak a magyar wikidatahoz, íme néhány példa: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADna, https://hu.wikipedia.org/wiki/Kamerun, https://hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A1kia, https://hu.wikipedia.org/wiki/Braz%C3%ADlia, https://hu.wikipedia.org/wiki/Ecuador, https://hu.wikipedia.org/wiki/Ausztr%C3%A1lia_(orsz%C3%A1g). Victor Knox 2020. május 07., 19:45 (CEST)

A magyar Wikipédiát kellett keresni, nem a Wikidatát, de a szerktársak már intézkedtek. – Máté (talk) 09:39, 8 May 2020 (UTC)
Ahh rossz helyre írtam akkor, se baj lényeg, hogy meg lett oldva, ahogy látom, kösz. Victor Knox 2020. május 08., 23:21 (CEST)

Téves vezetéknevek[edit]

Kérlek benneteket, ha egyetértetek, támogassátok ezt a törlési megbeszélést a szavazatotokkal: Wikidata:Requests_for_deletions#Q92099812. Arról van szó, hogy az 1856-ban megjelent német nyelvű Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (Q665807) szócikkeit felvitték egyenként, és az abban szereplő személyek alapján vezetéknév-elemet hoztak létre. A lexikonban azonban több elírt magyar vezetéknév szerepel, így a hibás vezetékneveknek is lett elemük. Ezek közül most a Úrményi (Q92099812) (így, hosszú ú-val) tmb-je megy el sajnos rossz irányba. A helyes vezetéknév természetesen az Ürményi (Q93872863) lenne, de ezt - az egyébként nagyon tisztelt - Jura nem érti, azt hiszi, hogy ez csak írásmód különbség, pedig nem: az Ürményi család története elég jól dokumentált, a XVII. század óta így (Ü-vel) írják a nevüket, itt egy elírásról van szó, nem pedig régies írásmódról. Példák, forrás a tmb-ben. Ha egyetértetek vele, kérlek támogassátok a törlést, hogy elejét vegyük a rossz írásmódú magyar vezetéknév elemek elszaporodásának. Palotabarát (talk) 07:44, 14 May 2020 (UTC)


en label from hu label[edit]

SELECT ?item ?itemLabel 
WHERE
{
  # hint:Query hint:optimizer "None".
  ?item wikibase:sitelinks 1 .
  [] schema:about ?item ; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> .
  ?item wdt:P31 wd:Q5 .
  MINUS { ?item rdfs:label ?l . FILTER ( lang(?l) = "en") }
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}

Try it!

The above finds a series of people with articles (and labels) in Hungarian, but no English labels.

For many of these, ideally one would invert last name and given name and add this as English label. Something probably too obvious to state on this project chat page, but occasionally people just copy the Hungarian label to the English one. As the selection is somewhat complicated for non Hungarian speakers, I'm commenting here. Help would be much appreciated. --- Jura 16:55, 26 May 2020 (UTC)