Wikidata:WikiProject Heritage institutions/nl

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProject Heritage institutions and the translation is 100% complete.

 

Home

 

Data Structure

 

Typology

 

Data Sources

 

Use Cases

 

Tools & Tasks

 

Statistics

 
Museum Ariana, Genève
Bibliotheek van het Congres, Main Reading Room, Washington DC
Nationaal archief, Londen

Doel en scope

Het doel van dit project is de wereldwijd meest complete en hoogwaardige database over archieven, musea, bibliotheken en dergelijke instellingen te creëren. Hoewel de focus vooral ligt op instellingen die de curatorische zorg dragen voor een collectie die zij voor toekomstige generaties bewaren, strekt het project zich uit tot gerelateerde instellingen, zoals uitlenende bibliotheken, tentoonstellingscentra, dierentuinen en dergelijke, voor zover deze niet worden gedekt door een ander WikiProject.

Het project dient om de volgende activiteiten te coördineren:

  • het inventariseren van alle bestaande openbare databasesn die gegevens over erfgoedinstellingen bevatten;
  • de implementatie en het onderhoud van ontologieën en meertalige thesauri met betrekking tot erfgoedinstellingen;
  • het opnemen van gegevens over erfgoedinstellingen in Wikidata;
  • de verbetering en aanvulling van deze gegevens;
  • het gebruik van de gegevens om onderhoudslijsten op Wikipedia aan te maken en om het aanmaken van Wikipedia-artikelen over erfgoedinstellingen te vergemakkelijken;
  • de opname van de gegevens in Wikipedia en zijn zusterprojecten, door middel van Wikidata-aangedreven infobox-sjablonen of -lijsten.

Zie ook: "An International Knowledge Base for All Heritage Institutions" (Giovanna Fontenelle en Beat Estermann, 4-5 juli 2019).

Vanaf september 2019 zijn er twee formele projecten die bijdragen aan deze doelen:

  • FindingGLAMs, uitgevoerd door Wikimedia Zweden, in samenwerking met UNESCO en de Wikimedia Foundation, met de financiële steun van de Swedish Postcode Foundation (dit project loopt af in november 2019).
  • Som van alle GLAM's, uitgevoerd door de Wiki Movement Brazil in samenwerking met OpenGLAM CH, met de financiële steun van de in Zwitserland gevestigde MY-D Foundation (de eerste fase van dit project begon in het voorjaar van 2019 en zal naar verwachting in het najaar van 2019 worden afgerond, maar het project zal hoogstwaarschijnlijk na deze datum worden voortgezet). Sinds augustus 2019 werken de twee projectteams hand in hand om hun activiteiten te coördineren en te zorgen voor een soepele overgang van de ene naar de andere.

Om de modelprojecten die in het kader van het Sum of All GLAMs-project zijn ontwikkeld, globaal uit te voeren en een bredere basis van bijdragers te bereiken, zal vanaf het najaar van 2019 een internationale campagne worden gevoerd. De voorgestelde naam voor de campagne is Wiki Loves GLAMs.

Opdeling in taken

De onderstaande tabel toont de uitsplitsing van taken in de context van de campagne Wiki Loves GLAMs': Terwijl sommige activiteiten rechtstreeks op de Wikidata-platforms plaatsvinden, omvatten andere het bereiken van erfgoedinstellingen in een bepaald land of het implementeren en promoten van infobox-sjablonen op de verschillende taalversies van Wikipedia.

Een gedetailleerde beschrijving van de verschillende taken is te vinden in dit handboek.

Project Summa van alle GLAMs - mogelijkheden voor bijdrage / opdeling van taken

Manieren om bij te dragen

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt bijdragen aan het project:

  • Lijst van databases met gegevens over erfgoedinstellingen op de Gegevensbronnen pagina (zie ook: FindingGLAMs dataset overzicht). In het geval dat de databases niet openbaar toegankelijk zijn, neem dan contact op met de houder van de gegevens om hem aan te moedigen de gegevens vrij te geven voor het publiek (onder een CC-0 Waiver of gelijkwaardig).
  • Aanmaken van Wikidata items voor de databanken over erfgoedinstellingen (= databronnen voor de data-opname)
  • Helpen bij het aanpakken van problemen met gegevensmodellering en het opschonen van bestaande Wikidata-items, zodat ze voldoen aan de richtlijnen voor gegevensmodellering die zijn uiteengezet in de Sectie Gegevensstructuur.
  • Helpen bij het verbeteren van de ontologieën en meertalige thesauri (zie deel Gegevensstructuur) die nodig zijn voor de inname en correcte weergave van de gegevens.
  • In Wikidata bestaande databases met gegevens over erfgoedinstellingen opnemen.
  • De gegevens na de ingeving van de batches op orde stellen (dubbele vermeldingen aanpakken, "deel van", "deel heeft" relaties toevoegen, indien nodig informatie toevoegen over "begin" en/of "eind" van instellingen).
  • Het verbeteren van de kwaliteit en aanvullen van gegevens.
  • Voeg links toe aan gerelateerde projecten op Wikipedia; trek de aandacht van hun bijdragers naar deze projectpagina.
  • Use-cases voor de gegevens ontwikkelen en implementeren (bijv. door onderhoudslijsten voor Wikipedia te maken, door de gegevens in infoboxen of lijsten op Wikipedia te plaatsen, enz.).
  • Help met het schrijven van stapsgewijze richtlijnen voor de verschillende taken.

Zie de "Huidige taken" voor enkele ideeën waar te beginnen!

Communicatie kanalen

De coördinatie van het project vindt plaats in verschillende instellingen:

  • Wikidata-gerelateerde activiteiten: De coördinatie vindt voornamelijk plaats op het Wikidata-platform zelf.
  • Landspecifieke activiteiten: De coördinatie met betrekking tot het bereiken van de houders van datasets en lokale erfgoedinstellingen wordt op nationaal niveau verzorgd door de nationale coördinatoren (te vermelden op de wiki). Met het oog op het uitwisselen van best praktijken tussen taalversies worden regelmatig videogesprekken gevoerd en wordt de mailinglijst WLGLAM gebruikt (voel u vrij om u aan te melden!).
  • Wikipedia-specifieke activiteiten: Coördinatie met betrekking tot de implementatie en het gebruik van de infobox en MBabel-sjablonen zal naar verwachting plaatsvinden in de verschillende Wikipedia's. Met het oog op het uitwisselen van beste praktijken tussen taalversies worden regelmatig videogesprekken gevoerd en wordt de mailinglijst WLGLAM gebruikt (voel u vrij om u aan te melden!).
  • Core team: Het core team houdt regelmatig videogesprekken (agenda/notulen) en communiceert via Slack. - Neem contact op met Giovanna Fontenelle (giofontenelle@gmail.com als u lid wilt worden van het kernteam en/of de Slack-workspace.

Case rapporten

Richtlijnen

Deelnemers


Gerelateerde WikiProjecten

Gerelateerde projecten op Wikidata

Gerelateerde projecten op Wikipedia

Zie ook

  • FindingGLAMs (project van Wikimedia Zweden, Unesco en de Wikimedia Foundation)
  • Map the GLAM (project om metrieken en visualisatiemodellen te maken om de samenwerking tussen GLAM's en Wikipedia te analyseren)
  • Wiki Loves GLAMs (proefproject voor erfgoedinstellingen in Zwitserland)

Navigatie