Shortcut: Help:SPARQL

Wikidata:SPARQL-frågetjänst/Wikidata-frågehjälp

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:SPARQL query service/Wikidata Query Help and the translation is 100% complete.

Välkommen till Wikidatas frågetjänsts hjälpportal.

Platsen där dina frågor om Wikidatas frågetjänst besvaras. Frågor om Wikidata kan handla om delar av information i denna värld och deras förhållanden. Detta kan användas för att använda Wikidata som en kunskapsbas eller generera listor för andra Wikimediaprojekt, som Wikipedia.

Vi har också dokumentation för avancerade användare som går bortom de första stegen. Wikidatas frågetjänst erbjuder en SPARQL-slutpunkt som innehåller en kraftfull Web-GUI. SPARQL (uttalas "sparkle") är ett RDF-sökfrågespråk, det vill säga, ett semantiskt sökfrågespråk för databaser. Med SPARQL kan men extrahera valfri form av data med en sökfråga bestående av logiska kombinationer av tripletter.

Första stegen
En mild introduktion till Wikidata Query Service Denna introduktion förklarar frågetjänstens användargränssnitt. Du behöver inte kunna SPARQL för att ändra i sökfrågor och visa resultat. Denna enkla introduktion är en bra start om du vill börja utforska tjänsten.

Frågehjälpare
Hur man användar Frågehjälparen för att bygga eller redigera en fråga.

Resultatvisningar

En uppvisning av diverse möjligheter att visa resultat från Wikidatas frågetjänst.

SPARQL-redigerare

En hjälpsida som förklarar SPARQL-redigerarens funktioner.

Använd Frågetjänsten
query.wikidata.org Wikidatas frågetjänsts användargränssnitt
Begär en fråga
Det här är en en sida där Wikidatas SPARQL-frågor kan begäras från gemenskapsmedlemmar som kommer skriva dem åt dig som volontärer.

Bygg en fråga
Exempel steg-för-steg.

Guider
Mer erfaren
Exempelfrågor
Exempelfrågor i SPARQL, för inspiration och som byggstenar för dina egna frågor.
Sökfrågor från veckoarkivet
Sökfrågor från Wikidatas veckovisa statusuppdateringar
Användarmanual Användarmanualen innehåller teknisk information om Wikidatas frågetjänst. Bland annat instruktioner för hur man programmatiskt kommer åt den via GET- eller POST-förfrågningar, eller hur man laddar ner och kör programmet bakom själva tjänsten.
frågor
Förklarade avancerade sökfrågekoncept, som valfrihet och alternativ, jobba med datum, koordinater, bestämningar, referenser, osv.
RDF-dumpformat
Teknisk dokumentation över RDF-serialiseringsformat för Wikidata. Bland annat information för hur information på Wikidata uttrycks i RDF och hur det kan frågas.
Sökfrågeoptimering
Tips på att optimera sökfrågor för snabbare utövning och för att undvika time-out.