Shortcut: Help:SPARQL

Wikidata:SPARQL query service/Wikidata Query Help/nl

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:SPARQL query service/Wikidata Query Help and the translation is 100% complete.

Welkom bij het Wikidata Query Service help portaal

De plaats waar uw vragen over de Wikidata Query Service worden beantwoord. Vragen aan Wikidata kunnen gaan over stukjes kennis in deze wereld en hun relaties. Dit kan worden gebruikt om Wikidata te gebruiken als een kennisbank of om lijsten te genereren voor andere Wikimedia-projecten, zoals Wikipedia.

We hebben ook documentatie voor gevorderde gebruikers die verder gaat dan de eerste stappen. De Wikidata Query Service biedt een SPARQL-eindpunt inclusief een krachtige web-GUI. SPARQL (uitgesproken als "sparkle") is een RDF-querytaal, dat wil zeggen een semantische querytaal voor databases. Met SPARQL kunt u elk soort gegevens extraheren, met een query die bestaat uit logische combinaties van tripels.

Eerste stappen
Een lezersvriendelijke introductie van de Wikidata Query Service Deze inleiding laat u kennismaken met de gebruikersinterface van de Wikidata Query Service. U hoeft geen SPARQL te leren om query's te wijzigen en resultaten weer te geven. Deze introductie is een goed begin als u wat wilt gaan uitproberen.

Query Helper
De Query Helper gebruiken om een query te maken of te bewerken.

Resultaatweergaven

Een showcase van verschillende mogelijkheden om de Wikidata Query resultaten weer te geven.

SPARQL-Editor

Een helppagina om de functies van de SPARQL-editor uit te leggen.

Toegang tot de Query Service
query.wikidata.org De gebruikersinterface van de Wikidata Query Service.
Vraag een query aan
Dit is een pagina waar Wikidata SPARQL-vragen kunnen worden aangevraagd bij leden van de gemeenschap die ze als vrijwilligers voor u zullen schrijven.

Bouw een query
Stap-voor-stap voorbeelden

Tutorials
Meer ervaren gebruikers
Voorbeeld query's
Voorbeeld query's in SPARQL, ter inspiratie en als basisblokken voor uw eigen query's.
Queries van de week archief
Queries van Wikidata status-update wekelijkse samenvattingen
Gebruikershandleiding De gebruikershandleiding bevat technische informatie over de Wikidata Query Service. Dit omvat instructies over hoe u er programmatisch toegang toe krijgt via GET of POST-verzoeken, of hoe u de software achter de service zelf kunt downloaden en uitvoeren.
Queries
Geavanceerde queryconcepten verder uitgelegd, zoals optionaliteit en alternatieven, werken met datums, coördinaten, kwalificaties, referenties, enz.
RDF-Dump-Formaat
Technische documentatie over het RDF-serialisatieformaat voor Wikidata. Dit omvat informatie over hoe informatie in Wikidata wordt uitgedrukt in RDF en hoe deze kan worden bevraagd via een query.
Query-optimalisatie
Tips voor het optimaliseren van Queries voor een snellere uitvoering en het vermijden van een time-out.