Shortcut: WD:N

Wikidata:Merkittävyys

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Notability and the translation is 64% complete.

Wikidatalla on alkuvaiheessa kaksi päätavoitetta: keskittää kielilinkit Wikimedia-projektien välillä ja palvella yleisenä tietopankkina koko maailmalle. Kohde on hyväksyttävä, jos ja vain jos se palvelee ainakin toista näistä kahdesta tavoitteesta; eli jos se täyttää ainakin yhden alla olevista kolmesta kriteeristä:

 1. Se sisältää ainakin yhden kelvollisen sivustolinkin Wikipedia, Wikimatkat, Wikiaineisto, Wikisitaatit, Wikiuutiset, Wikikirjasto, Wikidata, Wikispecies, Wikiopisto tai Wikimedia Commons -sivulle.
  1. Ollakseen kelvollinen linkin ei tule viedä keskustelu-, järjestelmäviesti-, toiminto-, tiedosto-, käännös-, käyttäjä- tai luonnossivulle, eikä myöskään LiquidThreads-sivulle, Structured Discussions -sivulle, teemasivun alasivulle tai TemplateStyles-käyttöön tarkoitetulle sivulle.[1][2][3][4][5] Huomaa, että yksittäisellä Wikimedia-sivulla ei voi olla useampaa kuin yhtä sivustolinkkiä Wikidatassa. Sivustolinkin on sallittua viitata ohjaussivulle (tosin käyttöjärjestelmä tekee siitä tarkoituksella hankalaa),[6][7] mutta tällaista linkkiä ei oteta huomioon merkittävyyttä todettaessa.
  2. Jos linkki on malline, kohteen tulee sisältää vähintään kaksi tällaista sivustolinkkiä, ja ne eivät saa olla /ohje-, /XML-, /meta-, /sandbox-, /testcases-, tai /TemplateData-alasivuja. Kohteita voidaan luoda ei-alasivuille yhdelläkin sivustolinkillä, mutta niitä ei tulisi luoda suurissa määrin.
  3. Jos linkki on moduulin alasivu, se ei saa olla /ohje-alasivu.[8]
  4. Kohteita, joiden ainoa sivustolinkki on Wikimedia Commons -luokka, ei ole sallittu, paitsi jos joko a) on olemassa luokan aihetta vastaava pääkohde, jossa on sivustolinkki Wikimedia Commons -galleriaan, tai b) kohdetta käytetään Commonsiin liittyvässä esityksessä, kuten category for pictures taken with equipment (P2033).
  5. Wikiaineistossa kohteet päänimiavaruuden sivuille, tekijäsivuille, käännössivuille ja teemasivuille ovat sallittuja, sekä lisäksi myös kohteet nimiavaruuksille, joita on olemassa muissakin Wikimedia-hankkeissa (Luokka, Wikiprojekti jne.). Index- ja Page-nimiavaruuden sivut eivät ole sallittuja. Päänimiavaruuden alasivujen (esim. yksittäiset luvut) asema on toistaiseksi määrittelemätön.[9]
  6. Wikiuutisten sivut, jotka sijaitsevat Comments-nimiavaruudessa, eivät ole sallittuja.
  7. Wikidatan sivut, jotka ovat rakenteisen tiedon nimiavaruudessa (joka sisältää tällä hetkellä kohteet, ominaisuudet, lekseemit, entiteettiskeemat) eivät ole sallittuja sivustolinkkejä.
  8. Wikisanakirjassa lähdesivuille viittaavat kohteet eivät ole sallittuja. Päänimiavaruus on myös rajattu ulkopuolelle, sillä Cognate tuottaa automaattisesti kieltenväliset linkit.
  9. Meta-Wikin, MediaWiki.orgin, Wikimanian ja muiden tuettujen Wikimedia-erityissivustojen asema on toistaiseksi määrittelemätön. Niistä on keskusteltava tapauskohtaisesti.
 2. Se viittaa esiintymään selvästi tunnistettavasta käsitteellisestä tai konkreettisesta asiasta, jota voidaan kuvailla käyttämällä vakavasti otettavia ja julkisesti saatavilla olevia lähteitä.
 3. Se täyttää jonkin rakenteellisen tarpeen, esimerkiksi sitä tarvitaan tekemään muiden kohteiden esityksistä hyödyllisempiä.

Vaihtoehdot

Jos yrität lisätä aineistoa, joka ei täytä näitä merkittävyyden suuntaviivoja, sitä ei valitettavasti tulla hyväksymään Wikidata-sivustolle. Mutta sisarprojektimme, Wikibase Cloud ja Wikibase Suite, voisivat olla hyvä koti aineistoillesi. Lisätietoja vaihtoehdoista löytyy osoitteesta wikiba.se.

Katso myös

Lähteet

 1. Request for comment: Inclusion of non-article pages
 2. Request for comment: Inclusion of non-article pages 2
 3. Request for comment: Exclusion of pages in the file namespace
 4. Drafts are excluded per Draft name space and What do do with Wikipedia:Draft articles.
 5. Consensus to exclude TemplateStyles related subpages
 6. Wikidata:Requests for comment/Allow the creation of links to redirects in Wikidata (2017-18) confirming older Wikidata:Requests for comment/A need for a resolution regarding article moves and redirects#new Proposal zero (2013).
 7. Sitelink to redirect should carry a sitelink badge that indicates the redirect status of the target page on the client wiki. Such a sitelink can be added to an Item if and only if a redirect badge is added in the same edit. If available, a template corresponding to Template:R with Wikidata item (Q116644654) should also be added to the redirect page, to show that the Wikidata sitelink is intentional, and not eg the unintended left-over effect of a Wikipedia article merge that should also have been reflected on Wikidata. Sitelinks to redirects should typically not be created unless (a) there is a substantial section about the subject on the target page of the redirect, reflecting all or most of the information in the Wikidata item; and (b) there is good reason not to merge the two corresponding Wikidata items.
 8. Request for comment: Interwiki links for subpages
 9. Discussion: Notability, and other preparations for Wikisource deployment