Wikidata:Laman Utama

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
Wikidata nodes in white.svg

Selamat datang ke Wikidata

pangkalan maklumat bebas dengan 97,854,197 item data yang boleh disunting sesiapa sahaja.

PengenalanKedai KopiPortal MasyarakatBantuan

Want to help translate? Translate the missing messages.
Selamat datang!
Wikidata ialah pangkalan data bebas dan terbuka yang boleh dibaca dan disunting oleh manusia dan juga mesin.

Wikidata bertindak sebagai storan pusat untuk data berstruktur bagi projek-projek saudara Wikimedia seperti Wikipedia, Wikipelayaran, Wikisumber dan lain-lain lagi.

Wikidata juga menyediakan sokongan untuk banyak tapak dan perkhidmatan lain selain daripada projek Wikipedia. Kandungan Wikidata tersedia di bawah lesen bebas, dieksport dengan menggunakan format piawai dan boleh disambungkan ke set-set data terbuka yang lain di web data berpaut.
Libatkan diri
Untuk panduan pemula lengkap, sila lawati portal masyarakat.

Belajar lebih lanjut mengenai Wikidata

Menyumbang di Wikidata

Bertemu dengan komuniti Wikidata

Menggunakan data daripada Wikidata

Dan banyak lagi...
Berita

Berita lain... (sunting [dalam Bahasa Melayu])

Belajar mengenai data
Masih baru dengan dunia data yang menakjubkan? Kembangkan dan tingkatkan kecelikan data anda melalui kandungan yang direka khas supaya anda berasa selesa dan mengenali perkara-perkara asas dalam masa yang singkat.
Terokai
Aplikasi dan sumbangan inovatif daripada komuniti Wikidata

WikiProjek Pilihan:
WikiProjek COVID-19.

Wikiproject COVID-19 - logo.svg

Ketika dunia sedang memerangi pandemik COVID-19, Wikidata amat berguna dalam mengumpulkan dan memodelkan maklumat berguna berkaitan penyakit koronavirus 2019 (COVID-19), daripada rencana penyelidikan dan ujian klinikal yang relevan, perangkaan epidemiologi dari pelbagai kawasan, sehinggalah leksem untuk perkataan dan frasa yang sering dikaitkan dengan pandemik serta banyak lagi. Banyak kerja daripada WikiProjek COVID-19 dijalankan bagi menghasilkan dan menyelenggara item-item ini, untuk meningkatkan peranan Wikidata sebagai satu sumber terbuka yang berguna.

Lagi:

  • Sila ke Wikidata:Alatan untuk beberapa alatan terbaik kami bagi digunakan dan meneroka Wikidata.
Ketahui projek yang menarik atau penyelidikan yang dijalankan menggunakan Wikidata? Anda boleh mencalonkan kandungan yang akan ditampilkan pada Laman Utama di sini!
Wikimedia-logo.svg


 Wikipedia – Ensiklopedia     Wikikamus – Kamus dan tesaurus     Wikibuku – Buku teks, manual dan masakan     Wikiberita – Berita     Wikipetikan – Koleksi petikan kata     Wikisumber – Perpustakaan     Wikiversiti – Bahan pembelajaran     Wikipelayaran – Panduan perjalanan    Wikispesies – Panduan spesies     Wikimedia Commons – Gedung media     Inkubator – Versi bahasa baru     Meta-Wiki – Penyelarasan projek Wikimedia     MediaWiki – Pendokumenan perisian