Wikidata:Главна страница

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
ВИКИПОДАТОЦИ
слободна база на знаења со 87.098.192 предмети кои секој може да ги уредува
Статистики
Добре дојдовте!
Википодатоци е слободна база на знаења што може да биде читана и уредувана од страна на луѓе и машини. Станува збор за податоци, слично како што Ризницата е за мултимедијални содржини: проектот го поврзува пристапот и управувањето со структурирани податоци, како што се меѓупроектните врски и статистичките информации. Википодатоци содржи податоци на сите јазици на коишто постојат останатите проекти на Викимедија. Прочитајте го воведот за да дознаете повеќе за Википодатоците.
Користење на Википодатоците на вашето вики
Новости
  • 2020-05-21 The ninety-five millionth item, about the article "Diagnostik der Nasenklappenstenose mittels eines Nasenklappendilatators durch die anteriore Rhinomanometrie", published in 2010, is created.
  • 2020-05-18: Lexeme L300000, for the Lojban (Q36350) word '.ei', expressing obligation, is created.
  • 10 април 2020: Создаден 90-милионитиот предмет, за галаксијата „ZFOURGE UDS 19909“.
  • 28 март 2020: создаден предметот Q88888888 за ѕвездата „PB 1934“.
  • 21 март 2020: создадено осумилјадитото својство „електронска конфигурација“.
  • 17 февруари 2020: создадена лексемата L250000 за словачкиот збор riadenie („раководство“).
  • 13 февруари 2020: создаден 85-милионитиот предмет за написот Determining knowledge and behaviour change after nutrition screening among older adults („Утврдување на промена во сознанијата и поведението по проверката во исхраната на постарите возрасни лица“) објавен во 2010 г.

Дуги новости... (уреди (на англиски))

Збратимени проекти

 Википедија – Слободна енциклопедија     Викиречник – Речник и лексикон     Викикниги – Учебници и прирачници со права за слободна употреба     Викивести – Вести со права за слободна употреба     Викицитат – Збирка на цитати     Викиизвори – Библиотека на дела со права за слободна употреба     Викиуниверзитет – Материјали и активности за учење со права за слободна употреба     Википатување – Бесплатни туристички водичи    Викивидови – Именик на видови     Ризница – Складиште на слики и други мултимедијални содржини     Wikimedia Incubator – New language versions     Мета-вики – Усогласување на проектот „Викимедија“     MediaWiki – Software documentation