Wikidata:WikiProject Sweden/Swedish Riksdag documents/Kopplingssprint COP 27

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
Welcome
to
WikiProject Sweden

Main

 

Discuss

 

Events

 

Queries

 

Skill sharing

 

Kopplingssprint COP 27 | 11 november | 14.00 - 19.00 CET
  • Online, på Jitsi, se länkar nedan samt i Stockholm på Norrsken house.
  • Drop-in, delta när du kan, så mycket eller lite du vill
  • Syfte: att under 2022 United Nations Climate Change Conference (Q109614454) lägga till huvudämnen och orsakssamband på motioner, propositioner, interpellationer, skriftliga frågor m.m. relaterade till global warming (Q7942) och därigenom koppla ihop riksdagsdokument med varandra och andra koncept i Wikidata.
Introduktion

Klimatförändringarna accelererar och trots att det är en fråga som behandlas på många olika sätt i riksdagen minskas inte Sveriges påverkan. Sedan två år tillbaka finns metadata om mängder av dokument som importerats från riksdagen till Wikidata. Det är bland annat objekt av typer som: implementing regulation (Q2795484), statute (Q820655), motion (Q452237), bill (Q686822), report (Q10429085) och inquiry report (Q98457443) bara för att nämna några. Dessa har fått så många egenskaper som möjligt i Wikidata som det maskinläsbara grunddatat har tillåtit, men det finns en del till som behöver göras manuellt. Detta är sådant som att förstå och ange vad ett dokument handlar om, varför det har skapats, vad det vill uppnå och till viss del även lägga till när de refererar varandra. I november 2020 genomfördes ett första kopplingssprint i detta syfte, i augusti ett andra och nu är det dags för det första med ett specifikt ämnestema.

Gå med i eventet[edit]

Ingen föranmälan krävs för online-eventet, och du kan komma och gå som du vill under dagen.

För att delta på plats anmäl digWikipedia eller genom detta Facebookevenemang.

Du som deltar i evenemanget förbinder dig att följa Wikimedia Sveriges Riktlinjer för inkluderande möten.

📋 Bidra med evenemangsstatistik

Videochatt[edit]

🔌 Jobba i kopplingsrummet

Varje 15 minuter över heltimme kan nybörjare få en kort introduktion i en enskild videochatt.

Komigångrummet

Saker att göra[edit]

Ha i åtanke att du inte behöver ha bråttom. Ta gärna god tid på dig för att se till att dina redigeringar blir bra. Det gör inget om du blir fängslad av att läsa ett dokument heller, det betyder ju bara att du är något intressant på spåren och förmodligen lär dig något vilket är viktigt det med. Glöm inte att ha kul under tiden! Diskutera gärna redigeringarna med andra deltagare, men respektera de som vill fokusera och jobba självständigt.

Huvudtema[edit]

Exempel: Drönare som hotar den allmänna säkerheten

Lägg till egenskap main subject (P921) på ett dokument och ange vad det övergripandet temat för dokumentet är. Var så specifik som möjlig, till exempel adaptation to global warming (Q260607) istället för bara politics of climate change (Q1774427). Ett dokument kan ha flera huvudteman, och är ganska vanligt på motioner, propositioner och betänkanden.

Kausalitet[edit]

Exempel: Klimatlag (2017:720)

Ange om något koncept, eller ett annat dokument ligger bakom detta dokument. Kanske är det en följdmotion på grund av en proposition eller en skriftlig fråga på grund av en aktuell händelse. Använd egenskap:

Exempel:

American Civil War (Q8676)

Ofta kan det vara bra att lägga till ett uttalande i motsatt riktning på orsaksobjektet med någon av egenskaperna: has effect (P1542), immediate cause of (P1536) eller contributing factor of (P1537).

Mer detaljer finns på Help:Modeling causes.

Mål[edit]

Exempel: Fri spridning av offentlig konst

För motioner och propositioner finns ofta något författaren vill uppnå, detta kan anges med has goal (P3712). Det kan ibland vara svårt att hitta bra koncept som passar in på dessa, speciellt om målet är minskning eller upphörande av ett koncept.

Citeringar/referenser[edit]

Exempel: Att lära för hållbar utveckling

Om ett dokument hänvisar till ett annat dokument kan det anges med cites work (P2860). Detta är extra intressant när det gäller internationella avtal och överenskommelser.

Hitta dokument[edit]

Om du håller in Ctrl när du trycker på Sök i Wikidata öppnas sökresultatet i en ny flik.

Chatta[edit]

Använd chatten i Jitsi-mötet så håller vi allt samlat. Du kan slå av video och ljud innan du går med om du bara vill använda textchatten.

Skaffa dig försprång[edit]

Om du är nybörjare, så är videon nedan en utmärkt introduktion till Wikidata och du har god hjälp av att se den innan sprintet börjar.

Status[edit]