Wikidata:WikiProject Sweden/Swedish Riksdag documents/Kopplingssprint augusti 2022

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
Welcome
to
WikiProject Sweden

Main

 

Discuss

 

Events

 

Queries

 

Skill sharing

 

Kopplingssprint | 21 augusti | 12.00 - 18.00 CEST
  • Online, på Wikimedias Jitsi, se länkar nedan
  • Drop-in, delta när du kan, så mycket eller lite du vill
  • Syfte: lägga till huvudämne för motioner, interpellationer och skriftliga frågor från 2021–2022 legislative session of the Riksdag (Q108494523), koppla ihop riksdagsdokument med varandra, och andra koncept i Wikidata.

I år är det som bekant valår i Sverige. Sedan två år tillbaka finns metadata om mänger av dokument som importerats från riksdagen till Wikidata. Det är bland annat objekt av typer som: implementing regulation (Q2795484), statute (Q820655), motion (Q452237), bill (Q686822), report (Q10429085) och inquiry report (Q98457443) bara för att nämna några. Dessa har fått så många egenskaper som möjligt i Wikidata som det maskinläsbara grunddatat har tillåtit, men det finns en del till som behöver göras manuellt. Detta är sådant som att förstå och ange vad ett dokument handlar om, varför det har skapats, vad det vill uppnå och till viss del även lägga till när de refererar varandra. I november 2020 genomfördes en kopplingssprint i detta syfte, och nu är det dags igen.

Kopplingssprint-se.svg

Gå med i eventet[edit]

Ingen föranmälan krävs, och du kan komma och gå som du vill under dagen. För att göra det enklare för arrangören att se vad som händer kan du anmäla dig till evenmanget på knappen nedan så samlas de redigeringar du gör på Wikidata under evenemangstiden tillsammans med de andra deltagarnas. Du som deltar i evenemanget förbinder dig att följa Wikimedia Sveriges Riktlinjer för inkluderande möten.

📋 Bidra med evenemangsstatistik

Videochatt[edit]

🔌 Jobba i kopplingsrummet

Länken till videochatten är uppdaterad. Har du försökt gå med inte kunnat så kan du försöka igen med samma knapp.


Saker att göra[edit]

Huvudtema[edit]

Exempel: Drönare som hotar den allmänna säkerheten

Lägg till egenskap main subject (P921) på ett dokument och ange vad det övergripandet temat för dokumentet är. Var så specifik som möjlig, till exempel COVID-19 vaccine (Q87719492) istället för bara COVID-19 (Q84263196). Ett dokument kan ha flera huvudteman, och är ganska vanligt på motioner, propositioner och betänkanden.

Kausalitet[edit]

Ange om något koncept, eller ett annat dokument ligger bakom detta dokument. Kanske är det en följdmotion på grund av en proposition eller en skriftlig fråga på grund av en aktuell händelse. Använd egenskap:

Exempel:

American Civil War (Q8676)

Ofta kan det vara bra att lägga till ett uttalande i motsatt riktning på orsaksobjektet med någon av egenskaperna: has effect (P1542), immediate cause of (P1536) eller contributing factor of (P1537).

Mer detaljer finns på Help:Modeling causes.

Mål[edit]

Exempel: Fri spridning av offentlig konst

För motioner och propositioner finns ofta något författaren vill uppnå, detta kan anges med has goal (P3712). Det kan ibland vara svårt att hitta bra koncept som passar in på dessa, speciellt om målet är minskning eller upphörande av ett koncept.

Citeringar/referenser[edit]

Exempel: Att lära för hållbar utveckling

Om ett dokument hänvisar till ett annat dokument kan det anges med cites work (P2860).

Hitta dokument[edit]

Om du håller in Ctrl när du trycker på Sök i Wikidata öppnas sökresultatet i en ny flik.

Chatta[edit]

✉️ Gå med i Telegram-gruppen

Skaffa dig försprång[edit]

Om du är nybörjare, så är videon nedan en utmärkt introduktion till Wikidata och du har god hjälp av att se den innan sprintet börjar.

Status[edit]

Se täckningen (uppdateras veckovis) för: