Wikidata:Autobiography/nl

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Autobiography and the translation is 100% complete.

Deze pagina beschrijft wat u kunt verwachten als Wikidata een item maakt over u of iemand die u vertegenwoordigt heeft. Als er geen item over u is en u er een wilt maken, raadpleeg dan de vereisten daarvoor. Wikidata heeft ook een beleid om items over levende mensen te beheren. We hopen dat u Wikidata gebruikt, en zelfs blijft en ons helpt om het te bouwen. U kunt beginnen met de helppagina's.

Uw biografie

Op Wikidata

In het algemeen is het op Wikidata toegestaan om het gegevensitem over uzelf (of iemand die u kent of vertegenwoordigt) te bewerken. U moet echter geen item over uzelf maken tenzij u zeker bent dat het aan deze criteria voldoet.

Als u verklaringen toevoegt over aspecten van uw levensgeschiedenis, zoals uw geboorteplaats, of dingen die u hebt bereikt, zoals een baan, kwalificatie of eer, moeten deze worden aangeleverd aan een betrouwbare, verifieerbare bron. (U mag uw website, blog, Facebook of Twitter gebruiken, maar ze mogen alleen worden gebruikt als referenties voor informatie over uzelf, niet over anderen.)

Evenzo moet u geen bronverklaringen verwijderen - als u denkt dat ze verkeerd zijn, brengt u de kwestie dan naar voren op de chat van het project, waar u ook andere problemen of zorgen over het item kunt bespreken. Als alternatief kunt u om de verwijdering van uw persoonlijke informatie verzoeken door naar privacy@wikidata.org te e-mailen.

op Wikipedia

Er zijn meer dan 300 Wikipedia's, in verschillende talen. De criteria voor "belangrijkheid" voor de opname (een artikel over u hebben) zijn over het algemeen veel strenger dan op Wikidata; maak a.u.b. geen Wikipedia artikel over uzelf aan. Als er een artikel over u is, in een of meer Wikipedia-projecten, moet u heel voorzichtig zijn om zich te houden aan het lokale beleid voordat u het redigeert.

Beleid Wikimedia Foundation

Op 9 april 2009 heeft de raad van bestuur van de Wikimedia Foundation een resolutie aangenomen over de behandeling van materiaal in biografieën van levende mensen (BLP). Het merkte op dat er problemen zijn met sommige BLP's die meer een promotie zijn, die vernield worden en fouten en laster bevatten. De Foundation dringt er bij aan dat er bijzondere aandacht wordt besteed aan neutraliteit en controleerbaarheid van levende personen; dat de menselijke waardigheid en persoonlijke privacy in aanmerking worden genomen, vooral in artikelen van beperkt of marginaal belang; en dat iedereen die een klacht heeft over de manier waarop deze op de websites van het project worden beschreven, geduldig, vriendelijk en respectvol wordt behandeld.

U kunt uw bezwaren kenbaar maken op de chat van het project, op het Beheerders board of op de besprekingspagina van de betrokken redacteur. Als u niet tevreden bent met de reactie van redacteuren en beheerders over uw bezorgdheid over biografisch materiaal over levende mensen, kunt u rechtstreeks opnemen met de Wikimedia Foundation.

Als u Wikidata redigeert voor een beloning (als onderdeel van uw baan, voor geld of voor een andere reden), moet u dat melden (op uw gebruikerspagina, gesprekspagina's of samenvattingen bewerken) volgens het beleid van de Wikimedia Foundation over betaald bewerken.

Identifiers

Wikidata slaat een groot aantal soorten unieke identifiers op die kunnen worden gebruikt om u te onderscheiden van andere mensen met dezelfde naam, en aan de andere kant kunnen records over u verenigen, ongeacht hoe uw naam wordt verstrekt. Deze omvatten (maar zijn niet beperkt tot) VIAF, ISNI, ORCID, ResearcherID, Scopus, en Google Scholar. Als u ziet dat deze relaties ontbreken in het item over u op Wikidata, kunt u ze toevoegen, of, opnieuw, een melding maken op de chat van het project.

Wikidata bewerkers

Redacteurs in Wikidata of een van haar zusterprojecten zoals Wikipedia kunnen ook deze identificaties toevoegen aan hun gebruikerspagina met behulp van het sjabloon "Authority control" - zie bijvoorbeeld deze gebruikerspagina's als voorbeeld om dit te doen voor ORCID, een ID-schema waarvoor redacteuren die in aanmerking komen, zich kunnen registreren.

Media

Afbeeldingen

Wikidata kan een link naar een foto van u bevatten. U kunt een geschikte foto leveren, maar u moet er alleen een uploaden waarvan u het auteursrecht heeft (meestal omdat u het hebt genomen). Als een familielid, collega of vriend een geschikte foto heeft genomen, kunnen zij deze uploaden. Zie deze gids.

Gesproken opname

U kunt een opname (of meerdere, één in elke taal die u spreekt) van uw gesproken stem indienen, zodat mensen weten hoe u klinkt en hoe u uw naam uitspreekt. Voor details, zie de projectpagina.