Wikidata:Main Page

Од Wikidata
(Пренасочено од Wikidata:Главна страница)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Добре дојдовте на Википодатоци

слободната база на знаења со 103.540.194 податочни предмети што секој може да ја уредува.

ВоведРазговор за проектотПортал на заеедницатаПомош

Добре дојдовте!
Википодатоци е слободна и отворена база на знаења што може да се чита и уредува и од луѓе и од машини.

Служи како централно складиште на структурираните податоци од збратимените Викимедиини проекти како што се Википедија, Википатување, Викиизвор и други.

Википодатоци пружа поддршка на многу други мрежни места и ќе нуди услуги не само на Википедиините проекти! Неговите содржини ќе бидат достапни под слободна лиценца и ќе се извезуваат во стандарцни формати, со можност за меѓусебно поврзување со други податочни збирови на семрежјето.
Вклучете се
За Википодатоците

Придонесувајте

Запознајте ја заедницата

Употреба на податоците

Повеќе...
Новости
  • 17 април 2023: Следните термини на Википодатоци+Викибаза ќе биде во 16:00 ч. UTC во среда 19 април 2023 г. (18:00 по берлинско време) во во групата на Википодатоците на Телеграм. Термините се семрежни настани каде развојната екипа ги претставува нештата не кои работела во изминатото тримесечие, а заедницата може да поставува прашања и да дискутира важни прашања поврзани со развојот на Википодатоците и Викибазата.
  • 26 јануари 2023: Создадена лексемата L1000000 за зборот „etymologi“ на новонорвешки јазик (Q25164), со значење „етимологија“.
  • 31 декември 2022: Создадена лексемата L900000 за зборот „urolog“ на букмол (Q25167), со значење „уролог“.
  • 28 декември 2022: Создадена лексемата L800000 за зборот „fotballturnering“ на новонорвешки јазик (Q25164), со значење „фудбалски турнир“.
  • 9 ноември 2022: Развојната екипа на Википодатоците раскажа на што сè работи во нејзините работни часови во 17:00 ч. UTC на Телеграм.
  • 29 октомври 2022: Википодатоците полнат 10 години! Среќен роденден!
  • 19 октомври 2022: Википодатоците надминаа 100 милиони предмети.

Дуги новости... (уреди (на англиски))
Новостите се прикажуваат на англиски? Преведете ги!

Дознајте за податоците
Нови сте во чудесниот свет на податоците? Развивајте и подобрете ги вашите познавања на податоците преку содржините, предвидени за да ве воведат во основите за многу кусо време.
Откривајте
Иновативни прилози и учество од заедницата на Википодатоци

Избран википроект:
Википроект „Музика“

Википроектот „Музика“ е место на уредниците кои ставаат податоци за музички уметници, музички изданија, нумери, награди и изведби! Покрај тоа, друга задршка на проектот е увезувањето од и сврзувањето на Википодатоците со многуте музички бази на податоци и емитувачки служби. Прочитајте за податочниот модел на нашата проектна страница и разговарајте со нас на Телеграм.

Повеќе:

Знаете интересен проект или истражување што се води користејќи ги Википодатоците? Можете да ги предложите како содржина за истакнување на оваа Главна страница тука!


 Википедија – енциклопедија     Викиречник – речник и толковник     Викикниги – учебници, прирачници и готвачи     Викивести – Новости     Викицитат – Збирка на цитати     Викиизвор – библиотека     Викиуниверзитет – Учебни материјали     Википатување – туристички прирачници    Викивидови – Именик на видови     Ризница – складиште на мултимедијални содржини     Инкубатор – нови јазични верзии     Мета-вики – усогласување на Викимедиините проекти     МедијаВики – програмска документација