Template:Sister projects overview/part 4/da

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Template:Sister projects overview/part 4 and the translation is 100% complete.

Forstå Wikidata

I stedet for sider (hovedtypen af indhold på de fleste wikier) er Wikidata bygget op af emner. Emner anvendes til at repræsentere alle ting inden for den menneskelige viden, herunder emneområder, koncepter og objekter. For eksempel er Sommer-OL 1988, kærlighed, Elvis Presley og gorilla alle emner på Wikidata. Hvert emne har også en unik identifikator (som begynder med præfikset Q) og sin egen side i Wikidatas hovednavnerum. For eksempel er 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) og Gorilla (Q36611) de respektive emnesider for emnerne, nævnt ovenfor. Disse sider er stedet, hvor alle data for hvert emne tilføjes, redigeres og vedligeholdes, inklusive links til andre Wikimedia-projektnetsteder (disse kaldes webstedlinks eller interwikilinks).

Hver side er opdelt i fire områder:

  • I toppen findes etiketten, beskrivelsen og aliasser, hvis disse er angivet. Du vil få vist disse på dit foretrukne sprog, men de findes også på Wikidata på andre sprog. Hvis du har Babel-boksen på din brugerside, så vil du få vist etiketten, beskrivelsen og aliasser på de sprog, du har angivet der.
  • Det næste område på emnesiden indeholder udsagnene. Hvert af disse begynder med en egenskab. Denne efterfølges af en værdi, som har én af de følgende datatyper: et emne, en dato, en tekststreng, en ensproglig tekst, eller et tal (som kan have enheder) . Disse værdier kan have kvalifikatorer - yderligere udsagn, som hver har en egenskab og en værdi - og en reference - udsagn, som beskriver hvor hovedudsagnet kan bekræftes. Nogle gange har en egenskab to eller flere værdier, som hver kan have kvalifikatorer og referencer.
  • Dernæst kommer de eksterne identifikatorer, specielle former for udsagn som ovenfor, men med angivelse af identifikatorer, som anvendes i andre databaser (med links, hvor det er muligt).
  • Det næste område på siden grupperer webstedlinkene, som er links til en side på hver wiki, som omhandler det samme emneområde. Disse webstedlinks anvendes af et antal Wikimedia-projekter til at oprette sproglinks til de tilsvarende wiki-sider. Disse links bruges også til at identificere det emne fra hvilket wiki-siden kan importere oplysninger, for eksempel til at udfylde infobokse.