Wikidata:CopyClear/Handleiding auteursrecht checken op Wikidata

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search

Via Wikidata is het mogelijk de auteursrechten van een fotograaf te checken. Op deze pagina wordt beschreven hoe dit kan worden gedaan. Wikidata is een grote databank waarin veel fotografen staan opgenomen. Voor Nederland hebben we gezorgd dat veel fotografen zijn overgenomen, onder andere van RKD, maar ook van Hollandse Hoogte en fotografen van verschillende collecties (IISG, Boijmans, Stadsarchief Rotterdam). Uiteraard ontbreken nog veel fotografen.

1. Zoek de naam van de fotograaf op[edit]

Toets in het zoekveld de naam van de fotograaf in. Wikidata heeft van veel fotografen ook de aliassen. Let op typefouten en probeer eventueel ook met een andere naamsvariant. Zo zijn er fotografen waarvan in Wikidata alleen de voorletters bekend zijn, maar niet de volledige namen. Als de fotograaf verschijnt, ga dan naar de pagina.

In het veld copyright status as a creator (P7763) staat of een auteur auteursrechtelijk beschermd is of publiek domein. Bij het veld kan aangegeven staan in welke landen dit het geval is. Wanneer de vervaardiger geen auteursrechtelijke bescherming meer heeft kan de foto geplaatst worden.

Als de vervaardiger nog auteursrechtelijke bescherming geniet kan gekeken worden of bij een organisatie of persoon een copyright representative (P6275) staat ingevuld waar contact mee kan worden opgenomen voor toestemming. Klik op de auteursrechtvertegenwoordiger om te kijken of daar een website wordt genoemd waarmee contact kan worden opgenomen. Er zijn sommige auteursrechtvertegenwoordigers die in het verstrekken van licenties gespecialiseerd zijn en de fotograaf vertegenwoordigen. In deze gevallen kunnen er meerdere vertegenwoordigers genoemd zijn. Dec collectieve beheerorganisatie 'PictoRight' is onderdeel van het wereldwijde netwerk van CISAC met landelijke zusterorganisaties. Om deze reden kan er staan 'vertegenwoordigd door een CISAC lid'.

4. Kijk of er een werkgever staat genoemd[edit]

De rechten kunnen mogelijk bij deze werkgever liggen. Het hangt er vanaf of het een arrbeidscontraxct of een opdrachtrelatie was.

5. Kijk of er contactgegevens staan genoemd[edit]

Indien er geen auteursrechtvertegenwoordiging staat genoemd kan gekeken worden of de website van de vervaardiger of bijvoorbeeld een Linkedinprofiel staat genoemd waardoor contact kan worden opgenomen met de fotograaf.

6. Kijk of er een galerie of fotoagentschap wordt genoemd[edit]

Bij vertegenwoordigd door kan een galerie zijn vermeld. Ook kan er een werkgever vermeld staan. Ook met deze organisaties kan contact worden opgenomen.

7. Kijk of er 'werken in collectie' staat ingevuld[edit]

Hierdoor kan gekeken worden of bij deze instelling een werk staat waarbij de auteursrechthebbende staat vermeld. Ook kan van de online beschikbaarheid van het werk afgeleid worden of deze instelling een auteursrechtovereenkomst heeft afgesloten. Indien het werk zichtbaar is heeft deze erfgoedinstelling contact gehad met de rechthebbenden. Klik op de erfgoedinstelling om de contactgegevens te vinden.