Wikidata:WikidataCon 2021/Program/Day 1 - Main program/nl

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:WikidataCon 2021/Program/Day 1 - Main program and the translation is 100% complete.

WikidataCon 2021 | Een duurzame toekomst voor Wikidata | Online conferentie | 29-30-31 oktober 2021

Welkom

Programma

Wikidata opnieuw bedenken

Bezoeken

Toelagen voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

Bijdragen

Organisatie

Documentatie


Overzicht


Dag 1 - Hoofdprogramma


Dag 2 en 3 - Gemeenschapstrajecten


Voorvergadering: Transbordados


Nevenactiviteiten



Hier is een overzicht van het programma van de eerste dag van de WikidataCon, dat plaatsvindt op 29 oktober 2021. Deze keynotes, panels en feestelijke evenementen worden gestreamd op de wikimedia.de website en op Youtube. Om echter met andere deelnemers te communiceren en de sociale sessies bij te wonen, moet u geregistreerd zijn om toegang te krijgen tot uw individuele Venueless-toegangslink.

Tijd wordt weergegeven in GMT/UTC. Klik op de links om de tijd in uw eigen tijdzone te vinden.

U kunt ook het schema van dag 1 op Pretalx vinden, waar u het in uw eigen tijdzone kunt zien, sessies kunt vastzetten, exporteren naar uw agenda, enz.

ℹ️

20 minuten

Opening van WikidataCon 2021

Welkom op de WikidataCon 2021! Het organiserende team laat u kennismaken met het evenement, de belangrijkste thema's en geeft praktische informatie over hoe u het kunt volgen en meedoen.

  • Léa Lacroix, Coördinator Gemeenschapsbetrokkenheid bij Wikimedia Duitsland en hoofdcoördinator van de WikidataCon
  • Érica Azzellini, Communicatiemanager bij Wiki Movimento Brasil en organisatieleider voor het Braziliaanse team van de WikidataCon
  • Wiki Movimento Brasil
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 00:20:50) (we apologize for the sound issues), Brazilian Portuguese

💡

25 minuten

Dekolonisatie van Wikidata: waarom kennisgerechtigheid belangrijk is voor gestructureerde gegevens

Tijdens deze keynote zal de langdurige Wikimedian Anasuya Sengupta kaders en praktijken delen van 'Whose Knowledge?' over kennisrechtvaardigheid en digitale dekolonisatie. Terwijl ze erkent en viert wat Wikidata tot nu toe heeft bereikt, zal ze ons uitnodigen voor een tot nadenken stemmend gesprek over hoe de Wikidata-gemeenschap kennisrechtvaardigheid moet beoefenen, voorbij kennisvertegenwoordiging.

  • Anasuya Sengupta is een Indiase feministische activiste, geleerde en mede-oprichter van Whose Knowledge?, die op meerdere continenten en online woont en werkt als Wikipediaan. Ze kwam in 2012 bij de Wikimedia Foundation, werd Chief Grantmaking Officer en begon daarna als vrijwilliger om gemarginaliseerde kennis op Wikipedia te bewerken en te versterken. Ze heeft initiatieven voor sociale rechtvaardigheid in India en de Verenigde Staten geleid en ondersteund, met name tegen discriminatie op basis van kaste en seksualiteit, religieuze fundamentalisme en gendergebaseerd geweld. Ze erkent de meerdere positie van macht en machteloosheid die ze heeft, vooral als een "bovenkaste" bruine vrouw uit het Global South.
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 00:40:05) (we apologize for the sound issues), Brazilian Portuguese

💡

55 minuten

Wat er gebeurd is en wat er gebeuren gaat op Wikidata en Wikibase

Er zijn veel geweldige dingen gebeurd rond Wikidata in het afgelopen jaar en het Wikibase-ecosysteem heeft grote stappen gemaakt. We zullen een kijkje nemen op de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de grote dingen die mensen hebben gedaan in en rond Wikidata. We zullen ook praten over toekomstige ontwikkelingen.

  • Lydia Pintscher, Productmanager voor Wikidata bij Wikimedia Duitsland
  • Sam Alipio, Product Manager voor Wikibase Ecosystem bij Wikimedia Duitsland
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 01:26:20), Brazilian Portuguese

💡

25 minuten

Wikidata vanuit de marge opnieuw uitvinden

'Reimagining Wikidata from the margins' is een poging om na te denken over en iets te doen aan de ongelijkheden in kennisrepresentatie en in bijdragers uit het Zuiden in het Wikidata-ecosysteem. Het project begon met de organisatie van WikidataCon 2021, en in deze sessie vindt u meer over de visie van het project, het proces en hoe u samenwerkt.

  • Érica Azzellini, Communicatie Manager bij Wiki Movimento Brasil en organisatieleider voor het Braziliaanse team van de WikidataCon
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 02:05:31)

💡

25 minuten

Schalen van Wikidata Query Service - onbeperkte toegang tot alle kennis van de wereld voor iedereen is moeilijk

Wikidata is sinds zijn oprichting negen jaar geleden in alle dimensies gegroeid. In deze presentatie zullen we een kijkje nemen op een van de grootste technische schaalproblemen waarmee Wikidata nu te maken heeft: de Wikidata Query Service. We bieden een overzicht op hoog niveau van de technische uitdagingen van het schalen van de Wikidata Query Service (die ook werden beschreven in de Update van augustus 2021) en de huidige resultaten van de WDQS-gebruikersenquête. Op basis hiervan introduceren we enkele van onze huidige strategieën/plannen voor schaalverwerking en hoe u kunt helpen om ze tot een realiteit te maken.

  • Mike Pham, Productmanager voor Search Platform bij Wikimedia Foundation
  • Lydia Pintscher, Productmanager voor Wikidata bij Wikimedia Duitsland
  • Guillaume Lederrey, Engineering Manager voor Search Platform bij de Wikimedia Foundation
  • Adam Shorland, Lead Engineer in het Wikidata Team bij Wikimedia Duitsland
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 02:31:06), Brazilian Portuguese

🎉

60 minuten

Prijsuitreiking van de Wikidata-gemeenschap

De Wikidata Community Awards vieren het werk van mensen en groepen die bij Wikidata betrokken zijn en benadrukken enkele door de gemeenschap genomineerde projecten. Kom bij ons bij de ceremonie om enkele geweldige projecten te ontdekken!

  • Tiago Lubiana
  • Veronica Stocco
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 03:06:32)

💬

60 minuten

Sociale bijeenkomsten: laten we elkaar ontmoeten en praten

Laten we contact maken met andere deelnemers! Tijdens deze sessie zullen we ons in de sociale zaal verzamelen en groepen vormen om informele gesprekken met andere deelnemers te voeren.

Deze sessie vindt plaats op de online plaats van de conferentie (Venueless), in de 'Social Room', die vanaf het menu toegankelijk is. U kunt uw microfoon en camera aanzetten, in de virtuele kamer lopen en contact maken met deelnemers, waarbij groepen tot 15 personen worden gevormd. Om toegang te krijgen tot deze sessie, moet u geregistreerd zijn voor de conferentie, om een toegangslink naar Venueless te krijgen.

🔊 Meertalig

60 minuten

Pauze
💡

55 minuten

Igbo en Abstract Wikipedia - een gesprek

De visie van de Wikimedia Foundation is om "een wereld te bedenken waarin elk mens vrij kan delen in de som van alle kennis". Abstract Wikipedia verbeeldt zich een wereld die de kloof van de dure taalverscheidenheid sluit door middel van abstracte voorstellingen van kennis die "in een van [Wikipedia's] 300 talen kunnen worden vertaald wanneer iemand er een deel van wil lezen". In deze presentatie zullen Tochi Precious, tweetalige opleider en interculturele communicatie-expert, en Silvia Gutiérrez, datawetenschapper en computationeel linguïst, met Denny Vrandečić, Productmanager van Abstract Wikipedia, praten om de uitdagingen op te lossen die liggen op het kruispunt van automatisering en diversiteit.

  • Tochi Precious, Oprichter van: Smarter Language Hub, medeoprichter van Igbo Wikimedians User Group, Wikipedian in Residence bij Moleskine Foundation, initiatief genomen voor de lancering van de Makhuwa Language Wikipedia in de Incubator (een Afrikaanse taal met meer dan 7 miljoen sprekers maar zonder digitale vertegenwoordiging).
  • Denny Vrandečić, Leider van speciale projecten bij de Wikimedia Foundation, Product Manager van Wikifunctions en Abstract Wikipedia, oprichter van Wikidata.
  • Silvia Gutiérrez, PhD-kandidaat bij de Computer Humanities Group aan de Universiteit van Leipzig, onderzoekt vooroordelen in literaire canonen door middel van tekstmining / LOD adviseur voor de Digitale Bibliotheek van Bogotá, implementeert een Wikidata workflow voor de grootste Colombiaanse Digitale Verzamelingen.
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 06:05:30), Brazilian Portuguese

💡

60 minuten

Braziliaans GLAM-paneel: Wikidata voor digitale verspreidingsstrategieën

In deze sessie krijgt u een overzicht van de technologische rijpheid in Braziliaanse musea en begrijpt u hoe Wiki Movimento Brasil een proces heeft ontwikkeld om Wikidata in de kern van digitale verspreidingsstrategieën voor GLAM-partnerschappen te zetten. We gaan in de mogelijkheden die het Wikimedia-ecosysteem biedt aan GLAM-instellingen in verschillende socio-economische context - van de ontwikkeling van open source-technologieën tot het vaststellen van hun relevantie online. Luciana Conrado, netwerk-articulatie coördinator van het project Tainacan - een vrije software voor de sociale bouw van digitale repositories - en Solange Ferraz de Lima, de voormalige directeur van het Paulista Museum, een instelling die bijna tien jaar gesloten was voor renovatie die Wikidata gebruikte om te delen en te innoveren met hun online collecties, zullen praten met João Alexandre Peschanski, coördinateur bij Wiki Movimento Brasil.

  • João Alexandre Peschanski (Coördinator bij Wiki Movimento Brasil): João is hoogleraar journalistiek aan de Faculdade Cásper Líbero, in São Paulo, Brazilië. Hij heeft een doctoraat in sociologie aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Hij is nu voorzitter van de User Group Wiki Movimento Brasil en is bestuurslid van de User group Wikipedia & Education. Hij is co-coördinator van WikidataCon 2021. Zijn gebruikersnaam in Wikimedia-projecten is Joalpe.
  • Luciana Conrado (coördinator van de netwerkverbinding voor het project Tainacan): Historicus, specialist in Museologie en PhD in Onderwijs aan de Universiteit van São Paulo (USP). Ze is nu directeur van Percebe, hoogleraar in het Graduate Program in Arts, Heritage and Museology aan de Federale Universiteit van Piauí (UFPI) en coördinator van netwerk articulatie voor het Tainacan project - een vrije software voor de sociale bouw van digitale repositories. Luciana is ook coördinator van de Braziliaanse sectie bij het Comité voor Onderwijs en Cultuur (CECA-BR) bij de Internationale Raad van Musea (ICOM).
  • Solange Ferraz de Lima (professor en curator van het Paulista Museum): Afgestudeerd in geschiedenis aan de Universiteit van São Paulo. Master en doctoraat in sociale geschiedenis aan de Universiteit van São Paulo. Geassocieerd professor aan het Paulista Museum en professor aan de USP. Solange werkt op het gebied van geschiedenis, met de nadruk op materiële cultuur en visuele cultuur. Ze was directeur van het Museu Paulista da USP tussen 2016 en 2020, de periode waarin het Paulista Museum GLAM begon.
🔊 Braziliaans Portugees

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: Brazilian Portuguese and English (at 07:06:32)

💡

15 minuten

GIZ-keynote: Samen voor een duurzame wereld

Brazilië en Duitsland staan samen voor wereldwijde uitdagingen, zoals het behoud van de biodiversiteit en de bestrijding van klimaatverandering. In Brazilië werkt de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) voornamelijk op twee thema's: bescherming en duurzaam gebruik van tropische bossen, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

De vormen van samenwerking worden al diep beïnvloed door digitalisering, een as die GIZ in het centrum van haar bedrijfsstrategie heeft geplaatst. Data-gebaseerde processen vermenigvuldigen zich in het bedrijf en verschillende projecten kunnen als een aansluitingspunt voor de internationale gemeenschap dienen die vrije kennis oplevert, waardoor een gewenste uitwisseling ten gunste van duurzame ontwikkeling mogelijk wordt.

  • Johannes Michael Kissel (GIZ)
🔊 Portugees

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: Brazilian Portuguese and English (at 08:20:42)

💡

25 minuten

Google keynote: Verbetering van de kennis beschikbaarheid voor boeddhistische entiteiten via Wikidata

Het Tibetaanse erfgoed is belangrijk en het gegevensvolume is uiterst rijk. Ze kwamen voort uit 1000+ jaar studie van het boeddhisme en andere wetenschappen, die aan oude Indiase academische tradities vasthouden. Er zijn inspanningen binnen universiteiten en instituten die proberen wat van de belangrijkste inhoud te digitaliseren. Hun informatie wordt echter niet gemakkelijk ontdekt door het grote publiek.

Mensen vinden het moeilijk om op zoekmachines een aantal zeer fundamentele informatie te vinden, zelfs over enkele zeer beroemde mensen en plaatsen (zoals boeddhistische meesters en kloosters). Door samen te werken met het grootste Tibetaanse digitale archief, BDRC (Buddhist Digital Resource Center), gebruikten we Python + OpenRefine om mensen te importeren en entiteiten met namen en alias te plaatsen, samen met entiteitsrelaties en verbeterde zoekresultatenpagina's en vindbaarheid van die entiteiten.

Er worden enkele mogelijke ideeën samengevat over waar we verder moeten gaan om de bruikbaarheid van Wikidata te verbeteren om Tibetaanse schatten en andere waardevolle erfenissen van de mensheid te behouden.

  • Paritosh Singh
  • Elie Roux
  • Rui Jiang (Google)
  • Elan Hourticolon-Retzler (Google)
🔊 Engels

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: English (at 08:28:37), Brazilian Portuguese

🎉

60 minuten

Braziliaanse cultuur sessie: laten we vieren!

Laten we Wikidata vieren met de Braziliaanse cultuur! We hebben muziek uitgevoerd door een vrouwelijke samba groep, een tour door de steden Salvador en São Paulo via afro-toerisme lenzen, en een Braziliaans traditionele verjaardag recept dat u kunt doen thuis met een paar ingrediënten. Doe mee!

  • Samba de Dandara: Samba de Dandara is een vrouwen samba cirkel waarvan de teksten gaan over de vrouwelijke sociaal-politieke strijd en de waardeverdeling van zwarte Braziliaanse tradities. "Dandara" is een symbool van het zwarte verzet in het land: de groep is genoemd ter ere van de krijgerleider die uitstond in de strijd voor de vrijheid van de slaven van het zwarte volk in het koloniale Brazilië.
  • Guia Negro: Guia Negro produceert onafhankelijke inhoud over reizen, zwarte cultuur, afrotourisme en zwarte zaken. Het platform is in 2017 opgericht om verhalen te vertellen, u te inspireren en u te begeleiden door de meest diverse ervaringen in het toerisme in Brazilië.
  • Érica Azzellini and Amanda Jurno (Wiki Movimento Brasil)
🔊 Braziliaans Portugees

🖋️ Notes-taking pad

▶️ Replay: Brazilian Portuguese and English (at 09:05:00)

60 minuten

Pauze
💬

60 minuten

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

In deze ruimte zullen de Latijns-Amerikaanse en Caribische toelage-verstrekkers bijeenkomen om ervaringen te delen over hoe zij voor de conferentie capaciteitsopbouw evenementen op Wikidata hebben georganiseerd en om mogelijke manieren te bespreken voor het gemachtigde bureau over het ecosysteem van Wikidata vanuit hun lokale context. Dit is een moment om te leren delen en verbindingen op te bouwen! De sessie is open voor iedereen.

🔊 Meerdere talen: Braziliaans Portugees, Spaans, Caribisch Creool

🖋️ Notes-taking pad

Na de conferentie zullen meer informatie over de video's en dia's worden toegevoegd.

Meer informatie over de tweede en derde dag van de conferentie op deze pagina.