Wikidata:MOOC/Course outline/Création de page personnelle/nl

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:MOOC/Course outline/Création de page personnelle and the translation is 100% complete.

Pedagogische doelstellingen:

  • Maak uw persoonlijke account aan en vul uw presentatiepagina in
  • Een verklaring in een Wikidata-element wijzigen
  • Het functioneren van de unieke identificatiecode begrijpen door het gebruik van de gadget Reasonator.

Duur: 20 minuten als u al een account heeft, 30 minuten als u er nog geen heeft

  • 3 - 5 min demo video over het opzetten van een persoonlijk account door Aude Mugnier
  • 10 min tekst: handleiding voor het opzetten van een persoonlijk account
  • 5 min demonstratie van de wijziging van de declaraties in de zandbak door Aude Mugnier
  • 5 min handleiding voor de volgende stappen om verklaringen te wijzigen in: https://www.wikidata.org/wiki/Q4115189
  • 5 minuten oefening met de zandbak
  • Ga verder: demo gadget Reasonator

Vereisten

De cursus Inleiding tot Wikidata hebben gevolgd; weten wat een kennisbank is, wat een unieke identifier is, wat een RDF beschrijvingsmodel is, en wat het semantische web is.

Met deze cursus weet u

Een persoonlijk account maken. Het aanpassen van de presentatie ruimte om de communicatie te bevorderen. Veranderen van verklaringen van een zandbak-elementpagina. Optie: gebruik de unieke identificatie van een Wikidata-elementpagina om deze met een gadget te bekijken.

Duur

30 minuten, inclusief oefeningen, als u nog geen persoonlijk account heeft op Wikimedia-projecten. 20 minuten als u al een persoonlijk account heeft.

Wat is een persoonlijk account?

Het is mogelijk om gegevenspagina's te lezen, de Wikidata-zoekmachine te gebruiken en een zoekopdracht te schrijven en vervolgens te starten via het Query-hulpmiddel zonder een persoonlijk account op Wikidata te hebben.

Waarom zou ik er een maken?

Met een persoonlijk account kunt u zich uniek identificeren en toegang krijgen tot nieuwe functies.

Persoonlijke accounts zijn verenigd op alle Wikimedia-projecten. Uw persoonlijke account-ID en wachtwoord zijn hetzelfde op Wikidata, Wikipedia, Wikimedia Commons of elk ander Wikimedia-project. Dit betekent dat 'als u al een account heeft om bij te dragen aan een ander Wikimedia-project, u geen nieuwe hoeft aan te maken om bij te dragen aan Wikidata.

<Logo medewerkers andere projecten> Als u al bijdraagt aan andere Wikimedia-projecten, kunt u direct naar het hoofdstuk gaan « Vul u persoonlijke pagina in en bekijk die ».

Waarom een persoonlijk account aanmaken?

Er zijn veel redenen om een persoonlijk account te gebruiken. Standaard worden zowel de interface als de bekeken pagina's in het Engels weergegeven. Met een persoonlijk account kunt u automatisch toegang krijgen tot de interface en de inhoud van Wikidata in andere talen, en uw taalvoorkeuren configureren. De belangrijkste voordelen van het aanmaken van een account zijn identificatie, toegang tot de tracking hulpmiddelen en de daaruit voortvloeiende interface aanpassende gadgets, en de mogelijkheden voor discussie en interactie met andere bijdragers.

Beveiligde toegang

Door een account aan te maken op Wikidata kunt u individueel worden geïdentificeerd als persoon. Als u geen account heeft, is het uw IP-adres, een nummer dat is toegewezen aan een internetrouter, dat de bron van bijdragen aan Wikidata identificeert. Het probleem met IP-adresidentificatie is dat het u in staat stelt een individueel toegangspunt tot internet te herkennen, maar geen onderscheid te maken tussen de mensen die het gebruiken. Als bijvoorbeeld drie verschillende mensen respectievelijk een computer, mobiele telefoon en tablet met internetverbinding in hetzelfde huis gebruiken, worden die drie verschillende mensen geïdentificeerd aan de hand van hetzelfde IP-adres op Wikidata.


Een persoonlijk account helpt blokkeren te voorkomen in het geval dat uw toegangspunt (geïdentificeerd door het IP-adres) wordt gebruikt om Wikidata of andere Wikimedia-projecten te degraderen. IP-blokkering is bijvoorbeeld gebruikelijk op scholen, waar sommige studenten de grenzen van Wikipedia testen.

Gemakkelijker communiceren met andere bijdragers

Een persoonlijk account op Wikidata laat andere bijdragers weten dat hun interacties met één persoon zijn. Het stelt u ook in staat om te zien welke bijdragen u heeft geleverd en hoe lang u ze al doet. Deze drie parameters kunnen van invloed zijn op de aandacht die andere bijdragers u geven. Met andere woorden, als u na verloop van tijd uw persoonlijke account gebruikt om Wikidata te verbeteren, krijgt u een vorm van erkenning binnen dat project.

Pseudoniem of echte naam?

Om een persoonlijk account aan te maken, kunt u kiezen tussen een pseudoniem of uw echte naam. Elk van deze twee opties kan voor- en nadelen hebben. Als u bijdraagt aan Wikimedia-projecten onder uw echte identiteit, is het gemakkelijker om uzelf te identificeren. Het is dus mogelijk om elk van de mensen te identificeren die hebben deelgenomen aan het schrijven van deze cursus, dankzij de schrijfgeschiedenis van de pagina waarop dit hoofdstuk van de Wikidata MOOC werd gehost. Deze gegevens stellen ons in staat om te weten dat twee mensen, geïdentificeerd als "Amélie Charles WMFr" en "AudeMugnier", de inhoud van deze cursus op 6 oktober 2021 hebben geschreven:

Geschiedenis van de redactie van deze cursus.

Pseudonimiteit moet niet worden verward met anonimiteit. Anonimiteit is de onmogelijkheid om een individu te identificeren of te isoleren in een dataset, terwijl pseudonimiteit een alternatieve identiteit is voor burgerlijke identiteit. Het kiezen van een pseudoniem dat alleen is bedoeld voor uw bijdragen aan Wikimedia-projecten kan voorkomen dat het gemakkelijk kan worden gekoppeld aan uw andere activiteiten op internet.

Er zijn een paar criteria die u moet volgen bij het aanmaken van uw persoonlijke account en het kiezen van de naam. U kunt bijvoorbeeld geen account aanmaken met de naam van een Wikimedia-project erin, zoals 'Meneer Wikipedia' of 'Mevrouw Wikidata'. Verwen uzelf, aarzel niet om creatief te zijn! Ten slotte zijn er zeldzame gevallen waarin uw echte naam dezelfde kan zijn als die van een bekend persoon, of het is mogelijk dat u zelf een bekend persoon bent. Dit specifieke geval kan aanleiding geven tot vermoedens van identiteitsdiefstal en u kunt dan worden gevraagd om uw identiteit te verifiëren.

Samengevat is het op Wikidata mogelijk om te registreren:

  • of onder zijn echte naam (wat geenszins bewijst dat het inderdaad de persoon is die die naam draagt);
  • hetzij onder zijn echte naam, min of meer getransformeerd;
  • ofwel onder een valse naam (pas op voor het risico van onopzettelijke identiteitsdiefstal);
  • of onder een zelfverzonnen pseudoniem.

Tutorial: Maak uw persoonlijke account aan

3 tot 5 minuten, Aude Mugnier

Videoscript persoonlijk account
Sequentie Inhoud Effecten Audio Tijd
Voordat u een account maakt De camera op uw gezicht, uw dynamiek Ondertiteling Fr. We gaan het wat meer hebben over wat een gebruikersaccount is op Wikidata en hoe u uw identiteit kunt beheren. Op Wikimedia-projecten is een gebruikersaccount over het algemeen een manier om gemaakte bewerkingen te vermelden, om te zeggen wie wat heeft gedaan. Het is een unieke naam, die wordt gebruikt op alle wiki's van de Wikimedia Foundation (Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary, enz.). In werkelijkheid hoeft u geen account aan te maken om Wikidata te bewerken, maar ik raad u ten zeerste aan om er een aan te maken. Als u dit niet doet, wordt uw IP-adres, d.w.z. het adres van uw toegangspunt op internet, gebruikt om uw wijzigingen aan de site te identificeren. Bijdragen met alleen uw IP-adres brengt verschillende problemen met zich mee. Ten eerste kunnen er meerdere mensen verbonden zijn met hetzelfde IP-adres. Ten tweede betekent het dat iedereen het IP-adres ziet waarmee u bewerkingen hebt gedaan op Wikidata, en dat kan een probleem zijn vanuit privacyoogpunt. We raden u dus aan een account aan te maken, dat u een naam geeft zoals u maar wilt. Of u kiest ervoor om het te doen met uw echte naam en u kiest ervoor om uw echte identiteit openbaar te maken, die zichtbaar zal zijn in de geschiedenis van de pagina's waarop u een bewerking heeft gedaan. Of u kiest een pseudoniem dat nog niet door iemand anders is gebruikt. Ik ga een beetje inzoomen op deze kwestie van pseudonimiteit. Pseudonimiteit is geen anonimiteit: het is gewoon een andere naam dan de uwe. Wanneer pseudonimiteit wordt gebruikt, verschaft dit geen burgerlijke informatie over ons, maar het biedt wel een manier om ons aan te duiden en te crediteren. Op internet, net als elders, is pseudonimiteit iets legaals, het is gewoon een alternatieve identiteit voor de burgerlijke identiteit. Het is dus aan u om te kiezen welke sporen u het liefst achterlaat op Wikidata, wat het beste bij u past, en welke accountnaam u wil kiezen: uw echte identiteit, als individu, of een alternatieve identiteit, die de mogelijkheid om de link te leggen met uw burgerlijke identiteit beperkt.


2,5 minuten
Ga naar de pagina voor het maken van een account Schermafdruk video Ondertiteling Fr. Het aanmaken van een account is toegankelijk op dit adres: https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Special:CreateAccount&uselang=fr; Vul de velden (etc.) in. Tijd nog te bepalen

Account aanmaken, stap voor stap

Als u nog geen globaal account heeft op andere Wikimedia-projecten, klik dan op deze link:

Dan ziet u deze pagina verschijnen:

Pagina voor het maken van een account

Deze pagina bevat 5 velden:

  • een verplichte identificerende gebruikersnaam;
  • een verplicht wachtwoord;
  • een wachtwoordbevestiging, verplicht;
  • een e-mailadres, optioneel;
  • Een CAPTCHA, verplicht, om er zeker van te zijn dat u geen machine bent.

Door uw e-mailadres in te voeren, kunt u uw account herstellen in het geval dat u uw gebruikersnaam of wachtwoord verliest of vergeet. Dit e-mailadres zal nooit worden gebruikt om u reclame te sturen.

Beperkingen bij het kiezen van een gebruikersnaam en wachtwoord

De naam van het persoonlijke account is hoofdlettergevoelig (het gebruik van hoofdletters/kleine letters en spaties). 'Bijdrager 1' is bijvoorbeeld een ander account dan 'bijdrager 1'.

Het naambeleid voor gebruikers van andere Wikimedia-projecten kan namen verbieden die gedeeld gebruik van het account impliceren, of gebruik door verschillende mensen, zoals "XYZ Bedrijf" of "Bibliotheek Zwolle".

Veel Wikimedia-projecten verbieden aanstootgevende gebruikersnamen. Een naam zonder specifieke betekenis in de ene taal kan in een andere taal als aanstootgevend worden geïnterpreteerd. Omdat gebruikersnamen in veel talen in alle projecten worden verenigd, kan een account dat een aanstootgevende naam gebruikt, worden geblokkeerd in afwachting van verduidelijking. Ten slotte moet iedereen die bijdraagt aan Wikimedia-projecten in ruil voor een financiële vergoeding (betaalde bijdragen) zijn werkgever en affiliatie opgeven. Het is ten strengste verboden om te proberen zich voor te doen als een ander of een verkeerde voorstelling te geven van de affiliatie met anderen.

Parameter voor het selecteren van de taal van de interface

Wanneer uw account is aangemaakt, biedt Wikidata u de mogelijkheid om uw taal voor de interface te kiezen. U kunt het later altijd wijzigen door op de taallink links van uw login te klikken.

Fenêtre de Wikidata
Taalkeuze interface op Wikidata

De persoonlijke pagina invullen

Gefeliciteerd, u heeft zojuist uw persoonlijke account aangemaakt! U kunt nu uw persoonlijke pagina, de pagina die gekoppeld is aan uw nieuwe account, bewerken. Het is niet verplicht, maar als u het doet, wordt het voor u gemakkelijker om in de toekomst te communiceren en samen te werken. Om toegang te krijgen tot uw persoonlijke pagina, kunt u het tabblad vinden met de accountnaam die u heeft gekozen, rechts van het kleine tekenpictogram. Als u uw persoonlijke pagina nog niet heeft ingevuld, verschijnt deze in het rood in de hoek van de interface:

Boven en rechts van het scherm.

Als u erop klikt, komt u op een lege pagina.

Voorbeeld van een nog lege persoonlijke pagina.

Vul uw presentatie in

Deze lege pagina is uw presentatieruimte. Om het te bewerken, klikt u op "Deze pagina maken". U komt uit op deze interface:

Interface voor het schrijven van een persoonlijke pagina.

U kunt bijvoorbeeld een korte zin schrijven waarin u aan de lezers van uw pagina uitlegt wat uw naam is en welke onderwerpen u interesseren.

Een gelegenheid om uzelf voor te stellen.

U kunt op uw persoonlijke pagina aangeven hoe u het liefst wilt worden aangesproken. Ikzelf zou voor beleefd kiezen met wel wat minder begrip voor taalpuristen die fouten willen melden in plaats van ze zelf te verbeteren. Mogelijk kunnen ze dat niet of vinden ze het eerste zelf wel leuk.

U kunt een voorbeeld bekijken van wat u op uw pagina schrijft voordat u het opslaat, met behulp van de witte knop:

Bekijk een voorbeeld van wijzigingen.

Vul de talen in die u enigszins beheerst

Wikidata is meertalig. Mogelijk moet u communiceren met andere bijdragers die uw moedertaal niet spreken. Daarom is een essentieel stuk informatie om op uw persoonlijke pagina te zetten de talen die u begrijpt. Op Wikimedia-projecten wordt deze lijst met talen ingevuld via het hulpmiddel "Babel". Als Frans uw eerste taal is, kunt u dit stukje code kopiëren en in uw persoonlijke pagina plakken.

Code : {{#babel:fr-N}}

Dit stukje code geeft aan dat Frans uw moedertaal is.

Het hulpmiddel Babel toegevoegd aan de persoonlijke pagina.

Zodra dit stukje code in uw persoonlijke pagina is geplakt, kunt u altijd een voorbeeld van het resultaat bekijken door op de witte knop "voorbeeld" te klikken, voordat u publiceert (blauwe knop).

<optionneel> Om verder te gaan: U kunt de andere talen die u begrijpt invullen door de code voor elke taal toe te voegen (bijv. "en" voor Engels en "nl" voor Nederlands), gevolgd door een koppelteken en een cijfer tussen 1 en 5. Elke taal wordt beoordeeld van 1 (beginner) tot 5 (uitstekend), afhankelijk van de beheersing. De code voor elke taal wordt gescheiden door een "|".

Bijvoorbeeld: de code {{#babel:ar-0|de-1|en-2|zh-3|it-5|he-4}} geeft:

Babel user information
ar-0 هذا المستخدم ليس لديه معرفة بالعربية (أو يفهمها بصعوبة بالغة).
de-1 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf grundlegendem Niveau.
en-2 This user has intermediate knowledge of English.
zh-3 这位用户的中文达到高级水平
it-4 Questo utente può contribuire con un livello quasi madrelingua in italiano.
he-5 משתמש זה יודע עברית ברמה מקצועית.
Users by language



Hier is een korte lijst van de meest voorkomende taalcodes die door Franstaligen worden gevraagd:

  • Engels: en
  • Spaans: es
  • Duits: de
  • Italiaans: it
  • Arabisch: ar
  • Chinees: zh

Ontdek de nieuwe opties voor persoonlijke accounts

Overlegpagina

Dankzij uw persoonlijke account heeft u nu een overlegpagina gekoppeld aan uw persoonlijke pagina. Een overlegpagina is te herkennen aan een aantal specifieke kenmerken:

Locatie van het tabblad naar de overlegpagina, bovenaan en rechts van de interface.

Deze pagina maakt het mogelijk om te communiceren met andere Wikidata-medewerkers.

Volglijst

Op het tabblad Volglijst kunt u de voortgang van specifieke pagina's op Wikidata volgen. Direct nadat u uw account hebt aangemaakt, is dit tabblad leeg; Dit is normaal.

Locatie van het tabblad om toegang te krijgen tot de Volglijst met bijgehouden wijzigingen

Om een pagina aan uw volglijst toe te voegen, klikt u op het sterretje rechtsboven in de tabbladen, na "Geschiedenis":

De locatie van de ster om een pagina toe te voegen aan of te verwijderen uit de volglijst.

Het is ook mogelijk om de sneltoetsen alt+shift+w te gebruiken.

Hoe declaraties in Wikidata te bewerken

U heeft nu alles wat u nodig heeft om gegevens te bewerken in de Wikidata kennisbank. Bent u klaar om in de praktijk te brengen wat u heeft geleerd van het semantische web?

Verklarende video

5 minuten, Aude Mugnier

Videoscript wijzigen van verklaringen
Sequentie Inhoud Effecten Audio Tijd
Korte opfrissing Naar de camera gericht Ondertiteling Fr. Zoals u zich herinnert, zeiden we dat itempagina's in Wikidata gestructureerd zijn met een associatie tussen eigenschappen en waarden. Het is tijd voor u om uw handen vuil te maken en de informatie in Wikidata te bewerken Tijd nog te bepalen

Oefening: Gebruik uw volglijst en bewerk verklaringen in de zandbak

Voor deze oefening stellen we voor dat u één van de drie zandbakken aan uw lijstje voegt:

Een zandbak is een Wikidata-datapagina om te oefenen. U kunt er alles aan veranderen wat u wilt zonder risico's. Als u een van deze drie zandbakken hebt toegevoegd aan uw lijstje en een verklaring hebt gewijzigd, kunt u de wijziging in uw lijstje zien: https://www.wikidata.org/wiki/Special:Watchlist.

Kennismaking met een gadget: Reasonator

Met een persoonlijk account heeft u toegang tot tientallen opties voor het aanpassen van uw bijdrage-interface. Door het aantal kunnen we ze niet allemaal aan u voorstellen. Deze opties voor het aanpassen van de interface evolueren voortdurend. De keuze hangt af van wat u graag doet op Wikidata. Als u genealogieën wilt voltooien, heeft u niet dezelfde gadgets voor het aanpassen van de interface nodig als wanneer u illustratiegegevens wilt corrigeren.

Voor deze eerste ervaring met gadgets presenteren we u Reasonator. Met deze gadget kunt u Wikidata-itempagina's in een andere vorm bekijken, over het algemeen beschreven als "mooier en handiger" dan met de standaard Wikidata-interface.

Het kan worden aangeroepen vanuit de unieke identificatie van een Wikidata-itempagina. Als u bijvoorbeeld de pagina van de Britse schrijver Douglas Adams (wiens unieke id Q42 is) met Reasonator wilt bekijken, moet u deze unieke id opgeven in de syntaxis van de url:

Douglas Adams gevisualiseerd met Reasonator.

Als u een deel van het URL verandert, bijvoorbeeld het gedeelte dat overeenkomt met de unieke identificatie van een Wikidata-element, verandert u de pagina die u met Reasonator ziet. Dit is de oefening die we u nu aanbieden:

  • Het element Q133006 met Reasonator visualiseren (URL in een veld schrijven)
  • Het element Q243 met Reasonator visualiseren (URL gebruiken)
  • Bekijk item Q33506 met Reasonator (URL in een veld schrijven)

Samenvatting van de woordenschat

  • IP-Address : Een nummer dat is toegewezen aan een internetrouter en dat een internettoegangspunt identificeert.
  • Persoonlijk account: Een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u uzelf op Wikimedia-projecten kunt identificeren als persoon.
  • Overlegpagina: Pagina gekoppeld aan het persoonlijke account, waarmee u kunt uitwisselen met andere bijdragers of om meldingen van bots te ontvangen.
  • 'Anonimiteit: de onmogelijkheid om gegevens te koppelen aan een specifiek individu.
  • Pseudonimiteit: Alternatieve identiteit voor burgerlijke identiteit.

Samenvatting van de cursus

We zagen:

  • dat een persoonlijk account u toegang geeft tot hulpmiddelen voor het bijhouden van artikelen en de interface, om uw verbindingspunt te beveiligen en om te communiceren met de Wikidata-gemeenschap.
  • dat bijdragen aan Wikidata anoniem zijn, waarbij elke bewerking wordt toegeschreven aan een IP-adres of persoonlijk account.
  • dat het mogelijk is om een persoonlijk account op Wikidata aan te maken onder iemands echte naam (die min of meer kan worden getransformeerd), onder een alias (waarbij onbedoelde imitatie wordt vermeden), of onder een pseudoniem van pure creatie, alle drie deze mogelijkheden zijn legaal.
  • dat het toevoegen van een korte presentatie en een lijst met talen aan iemands persoonlijke pagina het gemakkelijker maakt om te communiceren met de meertalige gemeenschap van Wikidata
  • dat een persoonlijk account toegang geeft tot een persoonlijke overlegpagina en een volglijst van artikelbewerkingen
  • dat een Wikidata-gegevenspagina kan worden bewerkt met of zonder een persoonlijk account, en dat deze wijzigingen verschijnen in de geschiedenis van de gegevenspagina
  • dat gadgets u in staat stellen om het uiterlijk van de interface en van de gegevenspagina's aan te passen