Shortcut: WD:WP

Википодатоци:Википроекти

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProjects and the translation is 100% complete.

Other languages:
Bahasa Melayu • ‎British English • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Ilokano • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎Ripoarisch • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎latviešu • ‎lietuvių • ‎magyar • ‎occitan • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎suomi • ‎svenska • ‎čeština • ‎македонски • ‎русский • ‎српски / srpski • ‎українська • ‎اردو • ‎العربية • ‎فارسی • ‎پښتو • ‎हिन्दी • ‎ગુજરાતી • ‎ไทย • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어

Што е тоа википроект?

Википроект е група учесници што работат заедно како екипа за подобрување на Википодатоците. Групата се задржува на дадена тематика (на пр. астрономија) или вид задача (на пр. решавање проблеми со појаснителни страници).

Тековни проекти на Википодатоците

Веќе имаме некои википроекти. Тие се следниве:

Создавање на проект

Доколку на списокот погоре не гледате википроект што ве интересира или што се занимава со нешто на кое вие би сакале да работите, добредојдени сте да започнете нов! Во полето заменете го „НАЗИВ“ со називот на вашиот проект, на англиски.


За понатамошна категоризација на википроектите, користете ги соодветните поткатегории во обликот Category:Geographical WikiProjects (за Википроект „Франција“, Википроект „Реки“ и тн.) и Category:Sports WikiProjects (за Википроект „Бејзбол“, Википроект „Кошарка“ и тн.) — а не Category:WikiProjects Geography и Category:WikiProjects Sports.

Ако сакате да предложите нов википроект (наместо да го создадете самите), слободно направете го тоа на разговорната страница.