Shortcuts: WD:WPSOAP, WD:SOAP

Wikidata:ViquiProjecte suma de totes les pintures

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProject sum of all paintings and the translation is 78% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎euskara • ‎français • ‎hrvatski • ‎italiano • ‎polski • ‎suomi • ‎svenska • ‎русский • ‎українська • ‎հայերեն • ‎اردو • ‎العربية • ‎日本語
WikidataCon Award 2019
Collage van schilderijen in blauw.png
Add a painting! See also this video by Shonagon

El Viquiprojecte Suma de totes les pintures és un Viquiprojecte per tal d'aconseguir tenir un element per a cada pintura notable.*.

Context

A Viquipèdia tenim molta experiència en dividir grans quantitats de feina en petites parts que es puguin resoldre. Exemples d'això són el projecte dels molins de vent a la Viquipèdia neerlandesa i les moltes llistes d'edificis històrics que s'han creat per a Wiki Loves Monuments (Q1353202). Per a les pintures podem fer servir la mateixa estratègia: dividir la feina en petites parts que puguin ser abastables i llavors podrem fer servir Wikidata per celebrar la suma de totes les pintures mitjançant dades obertes enllaçades!

Abast

Tenim molta feina per fer, si us plau, uniu-vos-hi!

"Tot" o "tots" és massa ampli i no té un límit. Aquest límit és ser capaç de manejar el processament de les dades; no ens aclaparem nosaltres mateixos (encara). L'abast sempre es pot ampliar, i en un futur tindrem la suma de totes les escultures dibuixos... ja ens enteneu! Aquest és l'abast d'aquest projecte:

 • La pintura és en una col·lecció notable d'un museu, biblioteca o arxiu (per exemple, una pintura del Metropolitan Museum of Art).
 • La pintura és obra d'un artista notable (per exemple, una pintura de Van Gog en una col·lecció privada)

Consells

 • Les pintures dins l'abast del projecte compleixen amb les directrius d'admissibilitat de la Viquipèdia, ja que són obra d'artistes notables i/o generalment es disposa de documentació de fonts secundàries fiables.
 • GLAM és un acrònim que significa galeries, libraries, archives and museums (galeries, biblioteques, arxius i museus, en català), però en un sentit més ampli inclou també edeificis públics com ara castells, ajuntaments, edificis administratius o religiosos (esglésies, claustres, temples...), que poden albergar quadres o pintures murals i altres obres d'art.
 • En afegir dades a cada entrada, utilitzeu les directrius d'estructura dels elements. Penseu-hi com si fos una base de dades d'informació sobre gestió de col·leccions.
 • Si us trobeu amb un element (com ara un pintor, una tècnica, un col·lecionista) que no existeix, creeu-lo a Wikidata (feu clic a l'enllaç vermell).

Metadades!

Totes les institucions tenen metadades d'algun tipus; aquestes dades són molt importants per a treure el màxim profit d'aquest projecte. El nostre somni és que tots els GLAM alliberin les metadades de les seves col·leccions sota Creative Commons Zero (CC0); això ens permetria carregar fàcilment les dades de Wikidata mitjançant processos automatitzats, i ens estalviaria temps i mà d'obra per a poder centrar-nos en altres parts del projecte. També vol dir que aquells GLAM que han alliberat aquestes dades, com ara el Rijksmuseum (Q190804), ja tenen les seves dades a Wikidata. Trobareu més informació sobre per què hauríeu d'alliberar les vostres dades sota CC0 aquí. Ara per ara, solament ho ha fet un reduït nombre d'institucions.

Però si les meves dades estan publicades sota una llicència CC-BY-SA! No podem usar-les per a una importació massiva automàtica, ja que aquesta llicència és incompatible amb la de Wikidata. És una llicència restrictiva per a les dades i va en contra de la nostra missió d'oferir dades lliures i reutilitzables.

Per a les dades en bases de dades dels EUA tenim una situació de copyright similar a la de les reproduccions d'obres d'art en 2D: són (probablement) en el domini públic. Consulteu la perspectiva preliminar de la Fundació Wikimedia sobre la qüestió legal dels drets de les base de dades. Així, des d'un punt de vista legal, probablement podem copiar dades d'un museu dels EUA, igual que podem copiar les reproduccions de quadres antics. De la mateixa manera que amb la còpia de reproduccions, milor fer-ho conjuntament amb el GLAM que sense el seu coneixement i consentiment. Vegeu també aquesta visió general d'estudis de casos de cooperació amb els GLAM.

No hem alliberat les nostres metadades, però sí tenim algunes de les nostres col·leccions en línia. Fantàstic! Aleshores podem treballar lentament per incloure manualment les vostres obres a Wikidata. Si us plau, apunteu-vos-hi a sota, al país corresponent, i ajudeu-nos afegint les vostres dades de forma manual a Wikidata. És un procés llarg, però millor que no tenir-hi les vostres obres representades.

Obres

Aconseguir les dades per a totes les pintures, importar-les i mantenir els elements és un munt de feina. Per tal de fer-ho manejable, subdividim totes les pintures en seccions més petites per collection (P195). D'aquesta manera, un es pot centrar en una col·lecció, portar-la fins a un cert nivell i passar a una altra col·lecció. Perquè això funcioni, cada pintura ha de tenir collection (P195).

Aquí teniu unes quantes maneres en què podeu començar a ajudar!

Ajudeu a portar aquestes llistes fins a zero

Wikidata ja té bastantes pintures. Podeu ajudar afegint informació a aquestes pintures.

Aquí teniu algunes altres llistes amb què podeu ajudar:

Notes: A Wikidata, private collection (Q768717) és una collection (P195) vàlida, i aquestes pintures de col·lecions privades s'han d'etiquetar com a tals. De vegades no tindran número d'inventari; si esteu absolutament segur que la col·lecció no utilitza números d'inventari podeu utilitzar inventory number (P217) amb "sense valor". Wikimedia Commons reconeix "oli sobre tela" and "oli sobre taula" en el camp "suport" de l'obra. A Wikidata, el material used (P186) s'ha d'omplir amb dos elements; oil paint (Q296955) i també canvas (Q4259259) o "taula". El depicts (P180) es pot referir a edifics concrets en un paisatge, o a persones d'un retrat, però també pot ser quelcom de menys concret, com ara "bosc" o "art abstracte". landscape art (Q191163) o portrait (Q134307) són gèneres habituals.

Elements sense afirmacions


Afegiu les col·leccions amb què s'ha de treballar per país

you can browse some collections here Wikidata:WikiProject sum of all paintings/Collection

Treballem també en coses segons el país, que després es subdivideixen en institucions dins d'aquell país. Si us plau, afegiu aquí les vostres dades institucionals; només cal que les copieu d'una altra pàgina, si la vostra és un enllaç en vermell, i modificar el marcatge com calgui.

Països:

És possible afegir notes sobre col·leccions individuals; consulteu-ne la llista completa aquí: Wikidata:WikiProject sum of all paintings/Collection.

Descriviu les pintures a Wikidata

Les pintures s'han de descriure de manera adient. En aquesta pàgina trobareu una llista completa de propietats; aquí en destaquem algunes de les importants. Les dues declaracions que tota pintura ha de tenir són:

I, per a començar bé un element de pintura, afegiu-hi les declaracions següents:

Property Data type description required
creator (P170) Item maker of this creative work or other object (where no more specific property exists). Paintings with unknown painters, use "anonymous" (Q4233718) as value. yes
inception (P571) Point in time date or point in time when the subject came into existence as defined yes
inventory number (P217) String identifier for a physical object or a set of physical objects in a collection yes
material used (P186) Item material the subject is made of or derived from yes
location (P276) Item physical location of the item. For administrative entities, use P131. For distinct terrain features, use P706. yes

Preguntes, dubtes? Pregunteu a la pàgina de debat (feu clic a "Discussió") o envieu una piulada amb l'etiqueta #glamwiki.

Afegiu pintors (creadors)

you can browse some creators here Wikidata:WikiProject sum of all paintings/Creator
Tots els pintors

Per a enllaçar les pintures amb els seus autors, necessitem tenir els elements sobre ells. Podeu ajudar a crear els pintors que ens hi manquen. Alguns llocs interessants per a trobar pintors que crear són:

També podeu utilitzar Mix'n'Match per a fer correspondre els elements existents amb aquestes bases de dades de control d'autoritat.

Normalment, aquestes fonts contenen prou informació per a crear un element nou:


Afegiu catàlegs

you can browse some catalogs here Wikidata:WikiProject sum of all paintings/Catalog
Mapping the Commons Artwork template to Wikidata (or other way around, depending on your perspective)

Els catàlegs permeten documentar pintures que havien format part de col·leccions públiques, que s'han perdut arran de robatoris o accidents, venuts per grans imports de diners (encara no podem incloure dades sobre els imports pagats) o que eren notables per altres motius. Els catàlegs antics ajuden a traçar la procedència de les obres quant a propietari, atribució o ubicació. Podeu afegir elements per catàlegs i afegir el número de catàleg a una pintura, o modelar catàlegs sencers. El número d'obra d'art utilitzat en un catàleg és una dada lliure. En pintures antigues, podem simplement introduir aquests números. Els catàlegs llistats per editorial o institució són a c:Category:Catalogs of art by institutions.

 • Utilitzeu la propietat catalog code (P528) pel número de catàleg
 • Utilitzeu el qualificador catalog (P972) pel catàleg (si el catàleg no existeix, creeu un element nou)

Intenteu localitzar l'historiador de l'art "especialista" sobre el pintor que esteu treballant. Si l'historiador de l'art no existeix creeu-ne un element, però primer verifiqueu-ne el nom emprant Dictionary of Art Historians (Q17166797).

Catàlegs completats

Catàlegs incomplets

Si estàs interessat/da en pintura holandesa del segle XVII, si us plau visita el subprojecte Wikidata:WikiProject sum of all paintings/Hofstede de Groot, una llista de pintors holandesos del segle XVII compilada abans de la Segona Guerra Mundial dividida per col·leccions d'art europees.


Improve all metadata for the oeuvre of one painter

After importing thousands of paintings, we notice that our data here is not always as clean as it can be. Sometimes creation dates of paintings are missing, attributions are not entirely correct, etc.

One way to help cleaning this up, is by focusing on one single painter's work, checking and improving the correctness and completeness of all her/his paintings we already have here on Wikidata.

Here's a list of the 100 painters with the most Wikipedia sitelinks and at least 10 paintings on Wikidata. Pick one and indicate you're working on his/her oeuvre!

Creators

We want to link every painter with it's creator (painter) and improve the quality of the creator items. We create galleries per creator to keep track of them and have an overview of missing creators. The top creators page gives an overview of most important creators based on several different criteria.

To find what items need improvements we have several reports:

Ajuda

Hi ha diferents maneres en què podeu ajudar, depenent del vostre nivell i del que tingueu ganes de fer. Simplificat en tres passos:

 1. Aconseguiu les dades
 2. Pengeu les dades
 3. Ocupeu-vos de les dades

Vós

Com poden ajudar els capítols

 • Els voluntaris o personal dels capítols poden ajudar contactant amb els museus per aconseguir que alliberin les seves metadades per a les pintures en el domini públic (CC0). És possible que ja tingueu contactes amb els museus, i això podria ser el pròxim projecte per a col·laborar amb ells. Atès que ens centrem en les metadades, i no en les imatges de les obres d'art, podem treballar juntament amb els museus d'art contemporani (majoritàriament fora de límits per a altres projectes a causa de les restriccions de drets d'autor). Amb el temps, aquí tindrem estudis de casos d'altres museus que han contribuït a Wikidata i com ha funcionat, i això us pot servir com a impuls extra per aconseguir involucrar un museu.
 • Organitzant esdeveniments per a agrupar voluntaris per a editar continguts sobre pintures a Wikidata.

Com poden ajudar els treballadors dels GLAM

 • Parleu amb el vostre personal sobre l'obertura de metadades sota una llicència CC0. Després, poseu-vos en contacte amb nosaltres a la pàgina de debat, o per Twitter amb l'etiqueta #glamwiki, i informeu-nos que les heu alliberat. Treballarem amb vosaltres per assegurar que estiguin declarades correctament i que siguin accessibles, i després començarem el procés de penjar-les a Wikidata. En trobareu més informació aquí.
 • Organitzeu esdeveniments per ajudar a afegir pintures a Wikidata de manera manual, i temes sobre pintura a la Viquipèdia!

The Sum of All Titles: If a collection is located in a non-English speaking country, then chances are that we don't have proper native titles for many paintings in the collection. If you can give us a list of titles per painter in your collection indexed by inventory number, we can add that information to existing items in Wikidata.

The Sum of All Portraits: For important portrait painters, often the sitter is unknown on Wikipedia. If you have identified sitters in portraits in your collection, or if you know whether a portrait was made based on a photograph or sculpture or some other pre-existing work, let us know!

Operadors de bots

Per a importar conjunts de dades a Wikidata necessitem operadors de bots. Tots els bots d'importació actuals estan basats en Pywikibot, de manera que se'n valoraran coneixements o bé de Python. També és força important que entengueu el conjunt de dades, no tot és en anglès!

A punt per a la importació

Hem trobat diverses col·leccions amb llicències CC0 que ja es poden importar amb un bot.


Participants

GLAM-WIKI 2013 attendees cropped.png


[+ Add yourself to the list]

The participants listed below can be notified using the following template in discussions:

{{Ping project|sum of all paintings}}

Com s'utilitzen aquestes dades

El fet de tenir disponibles totes aquestes dades sobre pintures obre tota mena de possibilitats de reutilització. Alguns exemples:

Coses a fer

Llista de coses a fer, no dubteu a ampliar-la!

Reports

Navigation