Wikidata:Rundturer

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Tours and the translation is 54% complete.
Wikidata-rundturer

Välkommen till Wikidata-rundturerna. Rundturerna kommer att visa dig hur Wikidata fungerar och lära dig hur man lägger till data. Wikidata fungerar lite annorlunda från en typisk wiki där artikeln är i fokus, såsom Wikipedia. Så även om du har använt en wiki tidigare eller om du kommer till oss från ett annat Wikimedia-projekt, så kan det fortfarande vara bra att ta en rundtur. Varje tur tar runt 5 minuter att slutföra och fungerar i datorläge.

Observera:

Användarvillkor-popup
IP-varning-popup

  • När du klickar på "Starta denna rundtur"-knappen, kommer automatiska ändringar att utföras av ditt användarkonto. Medan sidorna som redigerats som en del av rundturerna inte är riktiga artikelsidor, registreras din aktivitet fortfarande i revisionshistoriken för varje sida.
  • Om du inte har ett Wikidata-användarkonto, eller om du har ett men inte har loggat in, kommer datorns IP-adress att registreras i sidhistoriken efter att ha gjort redigeringen.
  • Om du inte vill att din IP-adress loggas så att alla kan se den, eller om du vill förhindra att du ser den här IP-varning-popupen för framtida redigeringar, vänligen skapa ett konto och/eller logga in innan du startar en rundtur.
  • När du redigerar Wikidata för första gången (eller om du redigerar när du inte är inloggad) kommer du att stöta på användarvillkors-popupen. För att undvika att se den här popupen vid redigeringar i framtiden, välj alternativet "Visa inte det här meddelandet igen". För att läsa användarvillkoren nu, innan du börjar en rundtur, klicka här.

Tack för ditt intresse för Wikidata:Rundturer. All feedback kan lämnas på diskussionssidan.

Wikidatas grunder

Lär dig Wikidatas grunder, hur Wikidata fungerar, hur det är strukturerat och de olika delarna av strukturen.

Objekt

Denna rundtur ger en nybörjarvänlig introduktion till att redigera Wikidata. Den fokuserar på "objekt", den grundläggande enhet som representerar kunskap på Wikidata, och hjälper dig att redigera ditt första objekt.


Uttalanden

Denna rundtur inkluderar avancerad redigering på Wikidata och hur du skapar uttalanden för objekt. Denna rundtur är den andra i en serie, så ta gärna Objekt-rundturen först, om du inte redan gjort det.


Referenser

In this tour, you’ll learn how to add references to help more high quality data be added to Wikidata. A reference (or source) describes the origin of a statement in Wikidata.


More tours coming soon

More tours are being added here on, please check back soon.

Wikidata activities

These tours take you through different common activities you can do on Wikidata, we recommend if you're new to Wikidata that you do the basics tours first.

Coordinates

This tour will take you through the steps for adding coordinates to items about places.


Images

This tour will take you through the steps for adding an image to a Wikidata item


Inception date

This tour will take you through the steps for adding an inception date to items.


Official website

This tour will take you through the steps for adding an official website to items.


Administrative territory

This tour will take you through the steps for adding an administrative territory to items for places.


More tours coming soon

More tours are being added here on, please check back soon.


Creating and requesting new tours

To request a new tour or to learn how to create tours please click here.