Википодаци:Водичи

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Tours and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Водичи кроз Википодатке

Водичи кроз Википодатаке су интерактивни водичи посебно дизајниране за вас, новог корисника. Водичи ће вам показати како Википодаци раде и науче како да уређујете и додајете податке. Википодаци раде нешто другачије од типичног вики чланка као што је Википедија, па чак и ако сте раније користили вики или долазите код нас из другог Викимедијног пројекта, можда ипак желите да прођете кроз водич или два!

Молимо прочитајте:

Искачући прозор са условима коришћења
Искачући прозор са ИП упозорењем

  • Кликом на дугме "Start this tutorial" аутоматско уређивање ће се извршити са вашег корисничког налога. Док странице које су уређене као део водича нису стварне странице ставки, ваша активност ће и даље бити забележена у историји ревизије сваке странице.
  • Ако немате кориснички налох на Википодацима, или ако га имате, а нисте пријављени, ИП адреса вашег рачунара ће бити забележена у историји странице као да је направљена измена.
  • Ако не желите да ваша ИП адреса буде забележена тако да свако може да је види, или ако желите да спречите да видите упозорење за ИП адресе за будуће измене, молимо вас да креирате налог и/или се пријавите прие почетка водича.
  • Приликом уређивања Википодатака по први пут (или уколико се уређује док нисте пријављени), сусрешћете се са искачућим прозором за услове коришћења. Да бисте спречили приказивање овог искачућег прозора за будуће измене, изаберите опцију "Не приказује ову поруку поново". Да бисте прочитали услове коришћења, пре почетка водича, кликните овде.

Хвала вам на интересовању за Википодаци:Водичи. Све повратне информације могу бити остављене на страници за разговор.

Основе Википодатака

Научите основе Википодатака, како Википодаци раде, како су структурирани и различите делове структуре.

Ставке

Овај туторијал пружа увод за почетнике у уређивање Википодатака. Он обухвата "ставке", основне јединице које представљају знање на Википодацима, и помоћи ће вам да уредите вашу прву ставку.


Изјаве

Овај туторијал укључује напредно уређивање на Википодацима и како креирати изјаве за ставке. Овај туторијал је други у серији; молим прво започните Туторијал о ставкама ако већ нисте.


Референце

У овом водичу, научићете како да додате референце како би помогли у додавању квалитетнијих података на Википодацима. Референца (или извор) описују порекло изјаве на Википодацима.


Више водича стиже ускоро

Више водича ће бити додато, проверите ускоро.

Активности Википодатака

Ови водичи вас воде кроз различите уобичајене активности које можете да урадите на Википодациама, уколико сте нови на Википодацима, препоручујемо да прво прођете кроз основне водиче.

Координате

Овај водич ће вас водити кроз кораке за додавање координата у ставке о местима.


Слике

Овај водич ће вас водити кроз кораке за додаавање слике у ставци на Википодацима.


Датум почетка

Овај водич ће вас водити кроз кораке за додавање датума почетка у ставке.


Званични веб-сајт

Овај водич ће вас водити кроз кораке за додавање званичног веб-сајта у ставке.


Административна територија

Овај водич ће вас водити кроз кораке за додавање административне територије у ставке о местима.


Више водича стиже ускоро

Више водича ће бити додато, проверите ускоро.


Креирање и захтевање нових водича

Да би сте затражили нови водич или научили како да креирате водиче, кликните овде.