Help:Exploració de Wikidata

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata and the translation is 100% complete.

Benvingut a Wikidata! Ens agrada tenir-vos aquí i ens emociona que vulgueu saber més coses sobre el projecte.

Aquesta guia pretén ser una orientació bàsica a Wikidata, i us ajudarà a entendre i explorar el lloc.

Orientació

Què són els espais de noms

Wikidata és la base de coneixement lliure que tothom pot editar. De la mateixa manera que la Viquipèdia, Wikidata està construïda amb el paquet wiki de MediaWiki, que significa que el contingut de les pàgines del lloc (com ara aquesta!) es pot afegir, modificar o eliminar en col·laboració amb d'altres. A diferència de la Viquipèdia, però, Wikidata utilitza també programari de Wikibase que permet una edició col·laborativa de les dades estructurades. El lloc de Wikidata està organitzat de manera que fa que els contribuïdors puguin editar tant el contingut de la pàgina com les dades.

L'organització s'aconsegueix mitjançant la utilització d'espais de noms, que tots els llocs de Wikimedia utilitzen. Un espai de noms es una recopilació de pàgines els noms de les quals comencen amb una paraula específica que el programari de MediaWiki reconeix; aquesta paraula va seguida de dos punts, i qualsevol cosa que n'hi hagi al darrera es considera part del títol de la pàgina.

Exemples:

Totes les pàgines d'ajuda són a l'espai de noms d'ajuda, Ajuda:
Totes les pàgines d'usuari són a l'espai de noms d'usuari, Usuari:
En qualsevol pàgina d'ajuda, el seu títol estarà precedit per Ajuda:, com ara https://www.wikidata.org/wiki/Help:Statements
En qualsevol pàgina d'usuari, el seu títol estarà precedit per Usuari:, com ara https://www.wikidata.org/wiki/User:El _vostre_nom_d'usuari_va_aquí

L'espai de noms principal d'un lloc de Wikimedia és sempre l'excepció a aquesta regla, ja que no té cap prefix i les seves pàgines no contenen els dos punts. Normalment, l'espai de noms principal està reservat per al contingut principal d'un lloc de Wikimedia; per exemple, les pàgines enciclopèdiques són a l'espai de noms principal de la Viquipèdia. A Wikidata, l'espai de noms principal està reservat per a les pàgines d'elements.

Exemples:

Totes les pàgines d'element són a l'espai de noms principal; els seus títols de pàgina segueixen immediatament a la barra després del mot 'wiki'
Per a l'element France (Q142), el seu identificador únic (Q###) és el títol de la pàgina com https://www.wikidata.org/wiki/Q142

A Espais de noms trobareu més informació sobre els espais de noms de Wikidata.

Format de les pàgines

Aquest és el format estàndard de les pàgines amb el tema per defecte de Wikidata:

En aquest tema, totes les pàgines, independentment de l'espai de noms en què es trobin, inclouen els elements següents: les pestanyes superiors, la barra lateral, un joc d'eines i un quadre de cerca. Si teniu un compte d'usuari, la pàgina us oferirà també diverses opcions d'usuari.

Pestanyes superiors

Totes les pàgines de Wikidata presenten una sèrie de pestanyes a la part superior que us permeten editar i involucrar-vos amb el contingut de la pàgina. Exemples en són "Modifica", "Discussió" i "Mostra l'historial". Les pestanyes que hi hagi disponibles dependran de l'espai de noms en què apareixen, dels ginys que tingueu activats i dels permisos d'usuari associats amb el vostre compte.

Barra lateral

La barra lateral es troba al costat esquerre de la pàgina; hi trobareu un menú bàsic de navegació, amb enllaços a la pàgina principal (pàgina d'inici de Wikidata), al xat del projecte, i al portal d'ajuda.

Joc d'eines

El joc d'eines, just a sota de la barra lateral, inclou funcions pràctiques per a interactuar amb Wikidata. És possible personalitzar què apareix al vostre joc d'eines habilitant i inhabilitant diferents ginys a les preferències, a les vostres opcions d'usuari.

Opcions d'usuari

Si teniu un compte d'usuari, la línia superior de la pàgina us ofereix un enllaç a la vostres pàgines d'usuari i de debat, a la vostra llista de seguiment i a les vostres contribucions. Les opcions d'usuari també ofereixen mecanismes per a personalitzar Wikidata, definir les vostres preferències, i habilitar o inhabilitar ginys. A Help:Navigating Wikidata/User Options trobareu més informació sobre les opcions d'usuari.

Utilització del quadre de cerca

Resultats de cercar "àlies" al quadre de cerca de Wikidata

La manera més ràpida de trobar alguna cosa a Wikidata és cercar-la directament. Com s'ha explicat més amunt, prop de l'extrem superior dret de totes les pàgines hi ha un quadre de cerca amb la icona d'una lupa.

Si ja coneixeu el nom o l'etiqueta de l'element que esteu cercant, podeu utilitzar mètodes alternatius per reduir el nombre de resultats.

<translate> To search for Wikidata items by their title on a given site, use Special:ItemByTitle.</translate>

Cerca en altres espais de noms

Tingueu en compte que, per defecte, el quadre de cerca només cerca a l'espai de noms principal.

Això significa que, si voleu trobar la documentació de Wikidata sobre els àlies, Help:Aliases, i introduïu "aliases" al quadre de cerca, només obtindreu elements de Wikidata (com es fa palès pels seus números Q). Tanmateix, si cerqueu "Help:Aliases", la cerca explorarà fora de l'espai de noms principal i arribareu a la pàgina correcta.

També és possible limitar una cerca a un o diversos espais de noms; ho podeu fer utilitzant l'opció de cerca avançada a Special:Search.

Cerca dins les declaracions

Vegeu-ne també la documentació a mediawiki.org

Mitjançant la paraula clau haswbstatement és possible limitar una cerca a aquells elements que incloguin, o no incloguin, una declaració determinada.

Per exemple, suposem que esteu cercant pintures amb la paraula kitten ("gatet") a l'etiqueta. Si ho feu simplement amb kitten obtindreu tota mena d'elements, incloent-hi grups de rock, un cognom i un episodi de The X-files. En canvi, si ho feu amb kitten haswbstatement:P31=Q3305213 obtindreu solament els resultats en què instance of (P31) sigui painting (Q3305213).

Això serveix també per al tipus de dades de cadena de caràcters. Per exemple, per localitzar l'element amb l'identificador tt0083658 d'IMDB, cerqueu haswbstatement:P345=tt0083658 i obtindreu Blade Runner (Q184843).

Per cercar elements que no incloguin una declaració determinada, afegiu un signe "menys" (-) al davant de haswbstatement. Per exemple, per cercar tots els elements amb el nom de ciutat Amsterdam (Q727) que no siguin street (Q79007), proveu haswbstatement:P138=Q727 -haswbstatement:P31=Q79007.

Actualment, això funciona a Wikidata per a totes les propietats amb els tipus de dades "identificador extern", "cadena", "element", "propietat", "lexema", "forma" i "accepció", excepte published in (P1433) i cites work (P2860), que actualment s'ometen per temes de rendiment.

Edició

Edició de les dades

El portal d'ajuda de Wikidata conté documentació per als usuaris que vulguin aprendre a editar dades, com també a fer-ho amb Wikidata:Tours, una sèrie de programes d'aprenentatge interactius que parlen dels elements, declaracions, fonts, qualificadors i d'altres.

Edició del wiki

Per a aprendre a editar el wiki (és a dir, qualsevol cosa fora dels espais de noms principal i de propietats), al lloc de MediaWiki en trobareu una àmplia documentació. Aquestes pàgines contemplen molts aspectes importants sobre la utilització del programari MediaWiki i sobre com contribuir a un lloc de Wikimedia, incloent edició bàsica i avançada, com crear pàgines, convencions d'edició en les pàgines de debat, i configuració d'una pàgina d'usuari. Penseu que crear un compte d'usuari és opcional, però us animem a fer-ho; no caldrà que doneu el vostre nom ni cap detall personal.

La Viquipèdia, com el lloc de Wikimedia més gran i antic que és, conté també un munt de documentació que els usuaris de Wikidata poden trobar útil. Tot i que tant el programa d'aprenentatge de la Viquipèdia com l'Aventura Viquipèdia se centren en la Viquipèdia, tots dos ofereixen una pràctica introducció a l'edició adient per als principiants.

Finalment, per a practicar l'edició a Wikidata, podeu utilitzar la sandbox de Wikidata, que està pensada expressament per a practicar i experimentar; no dubteu a fer el que vulgueu amb ella. Un altre bon lloc per a practicar és a una subpàgina de la vostra pàgina d'usuari, per exemple https://www.wikidata.org/wiki/User:Aquí_El_Vostre_Nom_d'Usuari/Pràctiques_d'edició. Consulteu la guia sobre pàgines d'usuari de la Viquipèdia, on trobareu informació per a crear pàgines.

Addició de fitxers a Wikidata

Wikidata no admet la càrrega local de fitxers, com ara fitxers d'imatge o d'àudio. Si voleu utilitzar fitxers per a il·lustrar una característica, respondre una petició d'ajuda, millorar la documentació, o qualsevol altre forma de col·laboració, primer haureu de carregar el fitxer a Wikimedia Commons. Després, el fitxer es pot afegir a Wikidata (excepte en els espais de noms principal i de propietats) utilitzant la mateixa sintaxi que utilitzaríeu per visualitzar fitxers en qualsevol altre lloc de Wikimedia.

Per exemple, per a "image.jpg" a Wikimedia Commons, la sintaxi per a incrustar un fitxer a una pàgina de Wikidata és aquesta:

[[File:image.jpg|thumb|alt=TEXT ALTERNATIU|PEU DE FOTO]]


Vegeu també

Pàgines d'ajuda relacionades:

Per a més informació i ajuda, vegeu:

  • Project chat, per discutir tots i cadascun dels aspectes de Wikidata en anglès. En català, a Wikidata:La taverna
  • Wikidata:Glossary, el glossari de termes utilitzats en aquesta pàgina d'ajuda i altres
  • Help:FAQ, dubtes freqüents resolts per la comunitat Wikidata
  • Help:Contents, el portal d'ajuda que conté tota la documentació disponible sobre Wikidata