Help:Shumëgjuhësh

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Multilingual and the translation is 51% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Bahasa Melayu • ‎British English • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Frysk • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎Ripoarisch • ‎Scots • ‎Türkçe • ‎Zazaki • ‎bosanski • ‎català • ‎dansk • ‎eesti • ‎español • ‎euskara • ‎français • ‎galego • ‎interlingua • ‎italiano • ‎kurdî (latînî)‎ • ‎latviešu • ‎norsk bokmål • ‎occitan • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎shqip • ‎suomi • ‎svenska • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎српски / srpski • ‎українська • ‎հայերեն • ‎ייִדיש • ‎العربية • ‎سنڌي • ‎فارسی • ‎বাংলা • ‎தமிழ் • ‎తెలుగు • ‎മലയാളം • ‎ဖၠုံလိက် • ‎ქართული • ‎中文 • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語 • ‎한국어

Wikidata është një projekt ndërkombëtar dhe në këtë mënyrë edhe shumëgjuhësh. Përderisa anglishtja është paracaktuar si gjuha e ndërfaqes, projekti ka për qëllim të përdoret nga, dhe të jetë e dobishme për, përdoruesit e të gjitha gjuhëve me mbështetje të ndërkombëtarizimit nga MediaWiki.

Parimet e përgjithshme

Wikidata software is fully localized like all Wikimedia projects. Users can set their preferred language via the Preferences menu or the Universal Language Selector by clicking on the following icon found at the top of any page: ULS.

Policies and guidelines should be written in English first and then translated to other languages. The English version of the policy or guideline is the authoritative version on which other language versions should be based. Translations can be made with the Translate extension. Documentation for the Translate extension is also available. You can also leave a message at Wikidata:Translators' noticeboard if you have questions or requests.

Përmbajtja e faqes

Zgjedhësi Universal i Gjuhës ULS Anglisht

Përmbajtja e të dhënave të Wikidata përbëhet nga artikujt dhe vetitë që janë shumëgjuhësh kur është e nevojshme.

Artikujt dhe vetitë

For items and properties, the labels, descriptions and aliases are all multilingual, meaning they can be displayed to users, and can be entered by users, in every language supported by the software.

By default, users will view, add, and edit labels, descriptions, and aliases in their preferred language. The preferred language will also be the default language when creating new Items.

Lista e etiketave

Etiketa, emërtimet dytësore, dhe përshkrimet në gjuhë të ndryshme mund të shtohet lehtësisht në artikujt dhe vetitë në një nga dy mënyrat:

  1. Duke përdorur stampën #babel. Pas cilësimit të aktësive gjuhësore me stampën #babel (shih Help:Navigating Wikidata/User Options për informacione se si ta bëni këtë), etikatat, emërtimet dytësore, dhe përshkrimet për gjuhët tuaja do të paraqiten në seksionin e "In more languages" të artikullit ose në faqen e vetive. Ju mund të redaktoni të gjitha, ose ndonjë duke kliikuar në linkun [edit] përkatës.
  2. By activating the labelLister gadget in your Preferences menu (see Help:Navigating Wikidata/User Options for more information on activating gadgets). To use the labelLister gadget on an item, click on the "Label List" tab at the top right of the item page (between "Read" and "View history"). After selecting it, you will see a pop-up with a list of all labels, descriptions, and aliases available by language code. Click the [edit] button of the pop-up to update labels, descriptions, and aliases for different languages.

Qëndrimet

For statements (including references and qualifiers), the values and properties typically do not need to be translated.

When items and properties are added to statements, they will automatically appear in the entity suggester under the appropriate translated labels for whatever language is set for the page. When adding a property or a value to a statement, you may need to enter the unique identifier (Q### or P###) of an item or property if its label has not yet been translated into the page language.

When adding Wikimedia Commons files as values, the file name will match whatever follows "File:" regardless of the language of input.
For example, for the statement image (P18) → The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg will always appear and display as the file, even when editing in French or Polish.

Values that are strings like external standards, database identifiers, or codes, for example ISBNs, patent numbers, and web color and hex triplets—are also language-independent.

Lidhjet e faqes

Main language first

Sitelinks (links to Wikipedia and other Wikimedia pages) are not multilingual—they are shown and entered as on the linked site.

The gadget Main language first highlights sitelinks in the language set for the page and sorts them so they appear at the top of the list. This gadget needs to be activated in the Preferences menu. For support in additional languages, select the "Editing" tab in the Preferences menu and add "Assistant languages:" in the "Translation options" section.

Faqet speciale

  • Special:MyLanguageFallbackChain displays your language fallback chain. The fallback chain refers to Wikidata's systematic way of displaying content to you when it is not available in your primary language of preference. For information on its configuration and effect see Help:Navigating Wikidata/User Options#Language fallback chain.
  • Special:Search is a multilingual search engine which allows you to search for items, properties, or pages in any language.
  • Item by title is for searching for items by their page titles on a Wikimedia site. It will only search for items in the selected language of the specified Wikimedia site; the title must be exactly equal to the search value entered.
  • Special pages like Special:AllPages that generate lists of items and/or properties, will show labels according to the language fallback chain, as well as identifiers (Q### for elements, P### for properties). If labels do not exist for any of the languages in your language fallback chain, only the identifier will be shown.

Artikujt dhe vetitë pa përkëthim

As mentioned above, items and properties without labels in your preferred language will be presented using labels from other languages in your language fallback chain, or just as identifiers (Q### or P###) when no label exists in any of your languages. Please feel free to add a translation of labels (and descriptions) in such cases, but make sure the translation is correct.

Entities without label can be used as tool for finding items and properties that have no label in a given language.

Shih edhe

Për faqe të tjera Ndihmëse, Shih:

Për më shumë informacion dhe udhëzime shtesë, shih:

  • Project chat, for discussing all and any aspects of Wikidata
  • Wikidata:Glossary, the glossary of terms used in this and other Help pages
  • Help:FAQ, frequently asked questions asked and answered by the Wikidata community
  • Help:Contents, the Help portal featuring all the documentation available for Wikidata