Shortcut: WD:FAQ

Help:Veelgestelde vragen

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 100% complete.

Algemeen

  1. Waar kan ik vaakgestelde vragen in mijn taal vinden?
    Zie "andere talen" hierboven en selecteer uw taal. Als deze taal niet verschijnt, dan is de pagina nog niet vertaald in uw taal. Het is mogelijk in te stellen op welke talen Wikidata kan terugvallen als een vertaling niet aanwezig is, zodat u automatisch alternatieve inhoud te zien krijgt die niet beschikbaar is in uw primaire taal. Ga daarvoor naar Gebruikersopties.
  2. Hoe kan ik mijn taalinstellingen wijzigen? Kan ik de gegevens in meer dan een taal wijzigen?
    Er zijn een paar opties voor het instellen van uw taalvoorkeuren op Wikidata, maar Babel is de beste optie voor meertalige gebruikers die bijdragen aan Wikidata. Met die uitbreiding kunnen gebruikers in meerdere talen informatie bekijken en eenvoudig toevoegen aan itempaginavelden (met name labels, beschrijvingen en aliassen). U kunt Babel activeren door het #babel-sjabloon aan uw gebruikerspagina toe te voegen. Raadpleeg Gebruikersopties voor meer informatie.

Terminologie

  1. Wat is het verschil tussen verklaringen, eigenschappen en kwalificaties? Waar kan ik meer informatie over het taalgebruik op Wikidata vinden?
    De woordenlijst is een goede plek om te beginnen. De hulppagina's bieden daarnaast meer informatie over de belangrijkste dingen op Wikidata.
  2. Wat zijn gegevenstypen en welke worden op dit moment ondersteund op Wikidata?
    Gegevenstypen refereren aan de typen gegevens die toegevoegd kunnen worden aan eene eigenschap in een verklaring. De gegevenstypen van een bepaald eigenschap beperken dan wat als waarde toegevoegd kan worden. Zo kan bijvoorbeeld alleen tekst ingegeven worden voor de eigenschap "kleur", alleen getallen voor de eigenschap "aantal inwoners", en alleen bestandstypen voor de eigenschap "Commons media." Een lijst met op dit moment ondersteunde gegevenstypen is beschikbaar op Special:ListDatatypes. Andere typen zijn wellicht in de toekomst beschikbaar. Kijk voor meer informatie op Help:Eigenschappen.
  3. Wat is een "interwikiconflict" en wat kan ik eraan doen?
    Een interwikiconflict ontstaat als twee of meer items bestaan voor een concept dat overeenkomt met dezelfde pagina op een Wikimediasite, bijvoorbeeld een pagina op Wikipedia. Meld dit alsjeblieft op Wikidata:Interwikiconflicten. Zie ook Help:Samenvoegen.

Deelnemen

  1. Ik ben hier nieuw. Is er iets wat ik kan doen?
    Welkom! We zijn erg blij u hier te hebben! Er zijn veel mogelijkheden om bij te dragen aan Wikidata. Van het verbeteren en vertalen van documentatie tot het plannen en voorstellen van nieuwe eigenschappen ter ondersteuning van gegevens. Als u op zoek bent naar manieren om mee te doen, raden we u aan Bijdragen te bekijken voor een overzicht van de verschillende rollen en activiteiten die beschikbaar zijn voor gebruikers (naast het bewerken van gegevens).
  2. Wat zal ik moeten bewerken?
    Als u weet hoe u moet bewerken, en op zoek bent naar en kleine taak om me te beginnen, klik dan hier om een willekeurig item te verbeteren (deze koppeling is ook altijd beschikbaar via "Random page" in de zijbalk). U kunt ook aan een specifiek item werken om het de status 'showcase-item' te geven. Showcase-items zijn items die volledig weergeven waartoe Wikidata in staat is, door de gegevens die op Wikidata kunnen worden opgeslagen, volledig weer te geven. Een showcase-item moet ten minste 10 beweringen bevatten, en andere eigenschappen. Zie Showcase-items voor meer informatie.
  3. Waar kan ik hulp krijgen?
    Uw eerste stop is het portaal Help:Inhoud waar u alle documentatie vindt over het gebruiken en bewerken van Wikidata. Als u nog steeds vastzit, plaats dan een bericht op de Projectchat.
  4. Wat is een WikiProject?
    WikiProjecten op Wikidata zijn groepen gebruikers die samenwerken om de inhoud en dekking voor een specifiek onderwerpgebied te verbeteren. Dit werk varieert en kan het bespreken en voorstellen van nieuwe eigenschappen omvatten om het onderwerpgebied te ondersteunen, ontwikkeling van richtlijnen voor het juiste gebruik van eigenschappen, contact leggen met gerelateerde projecten en gekoppelde datasets die kunnen worden opgenomen in Wikidata, produceren van bronnen voor het ondersteunen van gegevenseditors (bijvoorbeeld betrouwbare informatiebronnen voor het onderwerp), en meer. Elke gebruiker kan deelnemen aan een WikiProject of een eigen project beginnen. Zie Wikidata:WikiProjects voor een lijst van huidige WikiProjects.

Bewerken

  1. Ik kan geen algemene bewerkknop vinden op items of eigenschappagina's. Waar staat deze? Waarom kan ik de wikitekst van alle pagina's niet zien?
    Hoewel Wikidata is gebouwd bovenop de MediaWiki wikisoftware, gebruikt het ook de software Wikibase, die het mogelijk maakt om gestructureerde gegevens op een speciale manier te bewerken. In Wikidata zijn de hoofdnaamruimte en de naamruimte eigenschap geserveerd voor het bewerken van gegevens. Voor pagina's in die naamruimten kunnen alleen de respectievelijke delen van een item of eigenschap bewerkt worden via verschillende bewerkingskoppelingen. Het is ook niet mogelijk om de wikitekst voor deze pagina's te bekijken. Voor meer informatie overe het bewerken van items en eigenschappen, zie Help:Items and Help:Eigenschappen.
  2. Hoe maak ik een nieuw item aan?
    Pagina's buiten de hoofd- en eigenschapnaamruimte worden op dezelfde manier aangemaakt als op andere Wikimedia-projecten. Om een nieuw item aan te maken, gebruikt u de pagina Special:NewItem (een link naar deze pagina is ook te vinden in de linkerzijbalk). Voor meer informatie over het aanmaken van items, zie Help:Items. En voor meer informatie over het bewerken van een wiki, zie hier.
    Eigenschappen kunnen alleen worden aangemaakt door eigenschap-aanmakers en moderatoren. Om een voorstel tot een nieuwe eigenschap in te dienen, zie Wikidata:Property proposal.
  3. Ik heb de voorkeur voor het achterlaten van bewerkingssamenvattingen bij kleine bewerkingen. Is dit mogelijk?
    Sorry, bewerkingssamenvattingen zijn niet mogelijk (wel via API) voor bewerkingen op items en eigenschappen. U kunt wel een bewerkingssamenvatting opgeven bij het ongedaan maken van een bewerkingen. Hiervoor gaat u naar het tabblad "Geschiedenis".
  4. Ik heb per ongeluk een item aangemaakt, en nu wil ik het laten verwijderen. Waar moet ik zijn?
    Probeer Wikidata:Requests for deletions. Er is ook een gadget beschikbaar in uw voorkeuren genaamd "RequestDeletion". Indien het een duplicaat betreft, zie Help:Samenvoegen.
  5. Hoe kan ik twee items samenvoegen?
    Zie Help:Samenvoegen voor instructies. Er is ook een gadget beschikbaar in uw voorkeuren welke kan helpen bij het samenvoegen van items.
  6. Hoe kan ik verkeerde koppelingen naar een item verwijderen?
    Als u een sitekoppeling uit een item wilt verwijderen, klikt u op de knop [edit], selecteert u het prullenbakpictogram naast de sitekoppeling en slaat u de wijzigingen op. Nadat dit is gebeurd, voegt u de verwijderde sitekoppeling toe aan het juiste item of maakt u er een nieuw item voor als er nog geen bestaat. Er is ook een gadget dat u kan inschakelen in de voorkeuren met de naam "Move" dat u hierbij kan helpen. In gevallen waarin de wijzigingen niet duidelijk of eenvoudig zijn, kunt u een notitie achterlaten op de overlegpagina's van de items. Zie Samenvoegen en Sitekoppelingen voor meer informatie.
  7. Wat zijn bronnen en hoe kan ik ze gebruiken?
    In Wikidata worden referenties gebruikt om naar specifieke bronnen te verwijzen, (bijvoorbeeld informatiebronnen) waar een verklaring wordt ondersteund. Voorbeelden van bronnen zijn boeken, wetenschappelijke publicaties, en artikelen uit kranten. Om meer te leren over het toevoegen van referenties aan verklaringen, zie Help:Bronnen.
  8. Er is een item dat al een Wikipedia-sitekoppeling heeft in taal X. Ik wil een tweede sitekoppeling toevoegen aan het item voor een andere Wikipedia-pagina in taal X dat ook van toepassing, maar dat lukt niet. Wat moet ik doen?
    Wikidata staat slechts één sitekoppeling toe per item per taal. U krijgt een foutmelding wanneer u probeert een nieuwe sitekoppeling aan een itempagina toe te voegen als die koppeling al aan een andere itempagina is toegevoegd. Zie Sitekoppelingen voor meer informatie.
  9. Ik deed een poging tot het toevoegen van een sitekoppeling aan een item, maar ik kreeg een foutmelding bij het opslaan. Wat nu?
    Wikidata staat één sitekoppeling toe per item per taal. Als u een foutmelding ontvangt maar denkt dat het item dat u bewerkt het meest geschikt is voor de sitekoppeling, dan moet u mogelijk twee items samenvoegen. Raadpleeg Samenvoegen of ga naar Interwikiconflicten om een conflict te melden.
  10. Hoe voeg ik een sitekoppeling naar een sectie van een pagina toe, zoals nl:Papierformaat#Nederlandse papierformaten op Wikipedia?
    Wikidata-sitekoppelingen ondersteunen geen ankers (koppelingen naar een specifiek gedeelte van een pagina). Als er een doorverwijzing bestaat die naar het betreffende anker verwijst, kunt u die toevoegen als sitelink (met intentional sitelink to redirect (Q70894304) als badge). Als een dergelijke omleiding niet bestaat, kunt u overwegen er een voor dit doel aan te maken.
  11. Hoe koppel twee pagina's in taal A aan één pagina in taal B, bijvoorbeeld en:Cirth en en:Tengwar aan de:Tengwar und Certar?
    Wikidata kan alleen één op één koppelen, dus deze situaties moeten op dezelfde manier worden behandeld als ankerkoppelingen (zie bovenstaande vraag). U kunt echter doorverwijzingen koppelen aan Wikidata-items (zie Wikidata:Sitelinks to redirects).
  12. Waar kan ik vinden welke eigenschappen ik op Wikidata kan gebruiken en in welke situatie ik welke eigenschap moet gebruiken?
    Controleer Wikidata:Eigenschappenlijst voor een door de gemeenschap bijgehouden lijst met eigenschappen. Wanneer u naar eigenschappen zoekt via het hoofdzoekvenster van de site, geef dan de zoekterm(en) op met het voorvoegsel "P:" om ervoor te zorgen dat u in de naamruimte van eigenschappen zoekt. Als u niet zeker weet of de eigenschap die u gebruikt het meest geschikt is voor een verklaring, raadpleeg dan de overlegpagina van de eigenschap of vraag het na in de Projectchat. Als het bewerken van gegevens vrij nieuw voor u is, wilt u misschien ook enkele showcase-items bekijken. Showcase-items zijn items die volledig weergeven waartoe Wikidata in staat is door de gegevens die op Wikidata kunnen worden opgeslagen, volledig weer te geven. Ze kunnen dienen als waardevolle voorbeelden van welke eigenschappen voor verschillende soorten items moeten worden gebruikt. Zie Showcase-items voor meer informatie en voorbeelden.
  13. Volgens de geschiedenis van een item dat ik heb gewijzigd, is het aantal bytes aanzienlijk gestegen of omlaag gegaan, hoewel ik slechts een kleine wijziging heb aangebracht. Waarom is dit gebeurd?
    De geschiedenis geeft het aantal bytes weer dat is gewijzigd in de interne gegevensstructuur voor het item in de database. phab:T41189 is hiervoor aangemaakt.
  14. Ik wil een label/beschrijving/alias toevoegen voor een nieuwe taal, maar als ik op "bewerken" klik, biedt deze de taal niet. Hoe kan ik de taal toevoegen?
    Dit is nu niet standaard mogelijk, zie phab:T126510. De weergegeven talenset kan worden aangepast, zie gebruikersopties. Geregistreerde gebruikers kunnen gadget labelLister activeren. Of u kunt Special:SetLabelDescriptionAliases gebruiken.

Navigatie

  1. Ik weet niet wat de combinaties Q142 en P1082 betekenen, kunnen jullie dit uitleggen?
    All pagina's in de hoofdnaamruimte en de naamruimte eigenschap eindigen op een uniek nummer in de opmaak Q### of P###. Deze identifiers representeren items en eigenschappen in Wikidata. Zo is bijvoorbeeld Q142 het item voor Frankrijk en is P1082 de eigenschap voor populatiegrootte. De getallen in identifiers worden toegewezen in de volgorde waarin de items en eigenschappen zijn aangemaakt in Wikidata. Door identificatiecodes te gebruiken, is het mogelijk in Wikidata gegevensinvoer in meerdere talen te ondersteunen zonder één taal een voorkeurspositie te geven.
  2. Hoe werkt het zoeken?
    De twee hoofdzoekmogelijkheden zijn Zoeken en OnderwerpNaarTitel zoeken. De eerste is de meest brede zoekmogelijkheid over talen en namespaces heen. Via de tweede mogelijkheid wordt alleen in de namespace main gezocht in de geselecteerde taal naar een titel die precies gelijk is aan de opgegeven tekst. Probeer beide opties, zodat u zeker weet dat u een bestaand item ook echt vindt. Voor meer informatie, zie Navigeren in Wikidata.
  3. Waar is de hoofdnaamruimte van Wikidata voor bedoeld?
    De hoofdnaamruimte van Wikidata is alleen bedoeld voor items. Pagina's in deze naamruimtes zijn ook wel bekend als items en hebben een unieke identificatiecode (Q###). Voor meer informatie over naamruimten op Wikidata, zie Help:Namespaces.

Andere Wikimedia-sites

  1. Hoe kan ik gegevens uit Wikidata gebruiken in mijn Wikimedia-project?
    Als Wikidata is geïntegreerd met uw wiki, kan u bij de gegevens met behulp van een parserfunctie of een Lua-module. Sjablonen kunnen worden gebruikt om de toegang tot gegevens voor alle bewerkers te vergemakkelijken. Zie Hoe gegevens te gebruiken op Wikimedia-projecten voor meer informatie.
  2. Wanneer komt er integratie met Incubator en Beta Wikiversity?
    Er is hier op dit moment geen ondersteuning voor in de Wikibase software. Wikibase heeft als uitgangspunt dat in een gegeven wiki slechts één pagina is over een bepaald onderwerp en om dit te wijzigen moet de programmacode gewijzigd worden. Zie phab:T54971 voor meer informatie.
  3. Wordt er bijzondere aandacht geschonken aan etalageartikelen, goede artikelen of andere kwaliteitspagina's op Wikidata?
    Er zijn verschillende badges beschikbaar, zie SetSiteLink. Indien er een badge niet tussen stat, kunt u contact opnemen met de ontwikkelaars.
  4. Hoe kan ik naar Wikidata koppelen vanuit Wikipedia of andere Wikimedia-project?
    Volgens Meta-Wiki hoort u dit te doen door middel van het plaatsen van [[d:Q39715]] of [[d:Special:ItemByTitle/enwiki/Lighthouse]] in de wikitekst van de betreffende Wikimedia-pagina.
  5. Ik heb zojuist een sitelink aan item toegevoegd, wanneer verschijnen de sitekoppelingen op de bijhorende pagina op het andere Wikimedia-project?
    Meestal niet meer dan een paar minuten. U kan de sitekoppelingen gelijk zien door het "purgen" van de cache van de betreffende Wikimedia-pagina (door bijvoorbeeld ?action=purge achteraan de URL toe te voegen). Voor meer informatie over het toevoegen van sitekoppelingen, zie Sitekoppelingen.
  6. Kan ik Wikidata rechtstreeks bewerken vanuit pagina's op andere Wikimedia-projecten?
    Dit is momenteel niet mogelijk. Maar in de toekomst hoeven bewerkers van andere Wikimedia-projecten niet noodzakelijkerwijs naar Wikidata te gaan om de gegevens te bewerken die ze van Wikidata gebruiken. Dit wordt bijgehouden in phab:T136599. Bovendien zijn hier gadgets van derden voor; WE-Framework is een voorbeeld.
  7. Hoe koppel ik een categorie op Commons aan Wikidata?
    Waar mogelijk moet een Commons-categorie worden gekoppeld aan een Wikidata-categorieitem, in het onderdeel "andere sites", bijvoorbeeld zoals voor Category:London (Q7149656). Er wordt ook een verklaring Commons category (P373) toegevoegd aan het bijbehorende hoofditem, London (Q84), omdat sommige software niet in categorie-items zal zoeken om de Commons-categorie te vinden. Als er geen categorie-item is, kan de Commons-categorie worden toegevoegd in het onderdeel "Andere sites" van een hoofditem, bijvoorbeeld zoals voor Old War Office Building (Q58454576). Er is een bot die verklaringen voor Commons category (P373) toevoegt, dus deze hoeven meestal niet handmatig te worden gemaakt.

Wikipedia en Wikidata

Hoe Wikidata integreert met Wikipedia, als het meest bekend project in de Wikimedia-movement, roept enkele veelgestelde vragen en wat zorgen op. Wikidata in Wikimedia projecten.

  1. Hoe wordt Wikidata op Wikipedia gebruikt?
    Wikidata wordt al voor een aantal functies op Wikipedia gebruikt. Sommige hiervan zijn enigszins ondoorzichtig voor de gebruiker, en sommige zijn beter zichtbaar. Een meer volledige uitsplitsing is te vinden op Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.
    Sinds 2013 worden alle intertaalkoppelingen afgewerkt door Wikidata. De identificatiegegevens in het deelvenster "Autorisatiebeheer" onder aan veel pagina's in Wikipedia-versies zijn ook afkomstig uit Wikidata. Een aantal Wikipedia-versies maakt nu ook uitgebreid gebruik van door Wikidata-aangedreven infoboxen.
    In 2017 had Interlingua Wikipedia op 100% van zijn pagina's een infobox en geen enkele bevatte lokale gegevens, en de Catalaanse Wikipedia meldde dat meer dan 300.000 van zijn 600.000 pagina's (of ongeveer 58%) gebruik maakte van infoboxen afgeleid van Wikidata. De Franse Wikipedia heeft ook tienduizenden infoboxen gemaakt op basis van Wikidata. Interessant is dat de Engelse Wikipedia door Wikidata gestuurde infoboxen niet op grote schaal heeft overgenomen, aangezien de gemeenschap debatteert over hoe ze deze moet gaan gebruiken.
  2. Hoe gaat Wikidata om met vandalisme?
    Wikidata doet een controle van recente wijzigingen patrolling, en van ORES, een AI-hulpmiddel dat helpt bij het vinden van bewerkingen die mogelijk ter kwade trouw zijn. Er zijn ook enkele externe hulpprogramma's waarmee gebruikers wijzigingen in een bepaald bereik (bijvoorbeeld hun taal) kunnen bekijken. Toch heeft Wikidata de neiging om een veel lager niveau van vandalisme te hebben dan Wikipedia, grotendeels omdat het relatief nieuw is en een lager profiel heeft. Aangezien het echter meer wordt gebruikt in infoboxen en autoriteitscontrole, kan het voor grote uitdagingen komen te staan.
  3. Heeft Wikidata richtlijnen rondom levende personen?
    In 2018 is Wikidata:Levende mensen aangenomen als officieel beleid.

Overige

  1. Hoe maak ik een lijst van artikelen?
    Zoek het item op waarvan u een lijst wilt maken en noteer het Q-nummer van het item. Vervang vervolgens de 42 in de volgende URL door het Q-nummer van het item waarvan u de lijst wilt maken en volg de nieuw gemaakte link: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&format=xml&props=sitelinks&ids=Q42
  2. Hoe kan ik direct een koppeling maken naar een specifieke Wikipedia-bron met behulp van het WikiData-itemidentificatienummer?
    Gebruik het formulier Special:GoToLinkedPage. Voer in het eerste veld (Site) de taal en de sitecode in (bijvoorbeeld "enwiki"). Voer in het tweede veld (item-ID) het item-ID in, inclusief het Q-voorvoegsel (bijvoorbeeld "Q2063748"). Als alternatief kan u de parameters rechtstreeks in de link opgeven (bijvoorbeeld Special:GoToLinkedPage/enwiki/Q2063748).

Zie ook