Shortcuts: WD:VAND, WD:VD

Wikidata:Vandalisme

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Vandalism and the translation is 66% complete.

Vandalisme és un intent deliberat de fer malbé o posar en risc la integritat de Wikidata. Por sort, el vandalisme és força fàcil de detectar i revertir. El vandalisme està completament prohibit i pot ser motiu de bloqueig, si es repeteix.

Què és vandalisme?

Hi ha diversos tipus de vandalisme:

Esborrament
L'eliminació d'informació legítima, totalment o en part. Cal anar amb cura en reaccionar a l'esborrament, perquè també pot haver estat fet de bona fe si és que s'ha fet per eliminar fragments d'informació no legítima. L'esborrament no és un gran problema en l'espai de noms dels elements, ja que és difícil eliminar-los, però en la resta d'espai de noms és més greu.
Grafit
La inserció, dins d'una pàgina, de coses com ara "Hola", poca-soltades, obscenitats, insults o coses per l'estil.
Informació falsa
La inserció de dades incorrectes en els elements o la falsificació de dades existents amb la intenció de perturbar, en tots dos casos de manera deliberada.
Vandalisme movent pàgines
El fet de reanomenar una pàgina a un nom absurd o ofensiu. Això solament ho poden fer els usuaris autoconfirmats. En el cas de Wikidata no és tan preocupant com en altres projectes, perquè no es poden moure pàgines dins de l'espai de noms dels articles (és a dir, els elements).
Vandalisme furtiu
Tot aquell vandalisme que no sigui immediatament obvi, com ara canviar lleugerament enllaços o declaracions.
Vandalisme en plantilles
Vandalisme d'una plantilla en qualsevol de les maneres indicades més amunt. Les plantilles poden aparèixer a milers de pàgines, i per tant aquest tipus de vandalisme és greu. Tanmateix, moltes plantilles estan protegides per aquest motiu.
I més...
Hi ha infinitat d'altres maneres en què els vàndals poden posar el projecte en risc.

Què no és vandalisme?

En termes generals, qualsevol intent de bona fe per millorar Wikidata no és vandalisme. Al darrere de les edicions de prova, per exemple, hi ha un editor que intenta aprendre a fer aportacions al projecte, i s'ha de tractar adreçant l'usuari a un lloc més adient per realitzar proves, com ara el Wikidata Sandbox (Q4115189). Tot i que la intenció dels editors més experimentats és contribuir positivament al projecte, és possible que introdueixin dades errònies creient equivocadament que són correctes o, simplement, que cometin un error de transcripció. Cal informar aquests usuaris per tal que resolguin el problema, o també podeu corregir-les directament. Això no és vandalisme, sinó un error humà. També és possible que hi hagi qui no tingui els coneixements necessaris per contribuir a un projecte com aquest; aquesta és una situació més complicada de resoldre, però no és vandalisme.

Normalment, tot es redueix a la intenció: es pretenia perjudicar el projecte, o contribuir-hi? Els editors i administradors han d'utilitzar el sentit comú per determinar què és vandalisme i què no.

Gestió del vandalisme

Aquest és el procés bàsic per gestionar el vandalisme:

  1. El primer pas per gestionar el vandalisme és detectar-lo. Patrullar els canvis recents i el registre de pàgines noves, i fer un seguiment de la vostra llista de seguiment en cerca d'edicions sospitoses, són tres pasos bàsics que qualsevol editor pot realitzar per identificar el vandalisme.
  2. Un cop detectat, els editors poden utilitzar els botons "desfés" o "restaura" per tornar la pàgina a la seva darrera versió no vandalitzada. Cal marcar el canvi com a patrullat ([Marca aquesta pàgina com a patrullada]).
  3. Using the "rollback" button, which has much the same effect as the "undo" button, but removes the reverted edits from recent unpatrolled changes. Rollback is only given to administrators, rollbackers, stewards, and global rollbackers. Rollback rights can be requested at Wikidata:Requests for permissions/Other rights#Requests for the rollbacker right.
  4. After the vandalism has been removed, warnings can be left on the vandal's talk page to communicate to them that their behavior is not desirable and to appeal to them to contribute in a more positive manner.
  5. If the vandal continues to compromise the project, an administrator can block the vandal. Non-administrators can report persistent vandalism to WD:AN. Blocking is done to protect the project from further disruption. Known long-term vandals and vandals causing disruption at high editing rates can be blocked without warning.
  6. If a page is targeted by several persistent vandals, it may be semi-protected (which prevents editing by all editors who are not autoconfirmed) or fully protected (which prevents editing by all editors who are not admins). Page protection is done by an administrator in accordance with the page protection policy.

What not to do

Generally, an item should not be subject to a deletion request simply because it is being vandalized. Vandalism can easily be removed, restoring the item to its previous, undamaged state. (Of course, if the item was created from scratch by a vandal, deletion is usually the appropriate remedy. Check the item's history.)

Do not feed trolls. Most vandals engage in vandalism because they think it is fun. They will have even more fun if angry Wikidata contributors storm their talk page lecturing them about the error of their ways. Keep a cool head, and if a vandal does not seem interested in contributing constructively, notify an administrator so they can be blocked.

See also